Hlavní obsah

5 způsobů, jak při chůzi spálit maximum kalorií

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když chcete svižně shazovat kila, musíte se hýbat. Na tom, jakou fyzickou aktivitu zvolíte, sejde méně, než si možná myslíte. S hubnutím vám může brilantně pomoci i „obyčejná“ chůze. Co víc, díky pár fíglům při ní můžete nejen zhubnout, ale i posílit svalstvo.

Článek

Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb, ale zároveň i plnohodnotná sportovní aktivita. Vždyť díky ní můžete spálit za hodinu tabulku čokolády. Ovšem je třeba říct, že není chůze jako chůze čili množství spálených kalorií za daný časový interval se může v mnohém lišit. Jak chodit, abyste energii spalovali co nejefektivněji?

1. Choďte rychle

Základní způsob, jak při chůzi hodně spalovat, je poměrně předvídatelný – čím rychlejší chůze, tím více spálených kalorií. Průměrná rychlost chůze je u dospělého zhruba pět kilometrů v hodině. Pokud se dostanete na rozmezí sedmi až osmi kilometrů, respektive půjdete opravdu svižně, spálíte kolem 500 kcal za 60 minut. Při průměrné rychlosti je to zhruba 300 kcal.

2. Provozujte nordic walking

Jako severská chůze neboli nordic walking se nazývá sportovní chůze se speciálními holemi k tomu určených. Výhod těchto holí je hned několik – v první řadě tlumí nárazy, takže šetří vaše klouby, a poskytují vám oporu v náročnějším terénu. Ovšem použít je můžete i na rovince, neboť vás přimějí k lepšímu výkonu, respektive ke svižnějšímu pohybu.

Ve vztahu k hubnutí je největším benefitem skutečnost, že díky nim zapojíte až 90 procent svalů celého těla, včetně horní poloviny. To přispívá nejen k posílení svalstva, ale také k rychlejšímu spalování energie.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Trekové hole využijete kdekoli a zaktivujete i horní polovinu tělaFoto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

3. Střídejte tempo i terén

Pokud nevydržíte půl hodiny nebo hodinu vkuse běžet, doporučuje se začínat takzvaným indiánským během. Totéž se dá aplikovat v případě chůze. Jít hodinu velmi rychlým tempem může být neudržitelné. Naopak střídání tempa spolu se střídáním náročnosti terénu má fantastický vliv na váš kardiovaskulární systém.

Můžete jít například dvě minuty velmi svižně, dvě minuty pomalejším tempem, pokud máte možnost, střídejte kopce a rovinky. Skvěle si tak vybudujete kondičku i na další sportovní aktivity.

4. Vezměte si závaží

Pokud nemáte problémy s klouby či nějaké jiné omezení pohybového aparátu, přitvrďte a vezměte si na pomoc závaží. Prodávají se speciální zátěže, které si připnete kolem zápěstí nebo kotníků. Obvykle mají od 0,5 do 3 kg. Pokud se vydáte na delší pochůzku, volte spíš ty lehčí, ty jsou na vytrvalostní trénink vhodnější. Díky závaží budete více spalovat, neboť celkově se pohyb stane náročnějším. Efektivně zapojíte také svalstvo.

Foto: Focus and Blur, Shutterstock.com

Varianta se závažím je vhodná jen pro zdravé jedince s normální váhouFoto: Focus and Blur, Shutterstock.com

5. Choďte ráno nalačno

Jeden bonusový tip na závěr. Pokud se přimějete k sportovní chůzi ráno před prací, zkuste vyrazit nalačno. Je vhodné, abyste vyrazili opravdu nedlouho po probuzení, ideálně do půl hodiny. Sport se po dlouhém hladovění nedoporučuje, ztrácí se při něm tolik potřebné bílkoviny, které si tělo obnoví tak, že sníte víc než normálně.

Ráno máte nižší hladinu glykogenu a glukózy a v krvi není vyplavený inzulín po jídle. Co to pro vás znamená? Jednoduše díky tomu začnete energii spalovat již krátce po zahájení aktivity. Vaše procházka tak může být kratší, přitom velmi efektivní.

Reklama

Načítám