Hlavní obsah

Menopauza a přechod: na co se připravit a čeho se (ne)bát

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Po padesátém roce života u většiny žen nastává menopauza. O tom, kdy to bude právě u vás, si popovídejte se svou maminkou. Je totiž velmi pravděpodobné, že průběh vašeho přechodu bude hodně podobný.

Článek

Klimakterium (= přechod) je období, ve kterém začínají vyhasínat ženské hormony. Když je jejich produkce minimální, menstruace zcela vymizí a nastává menopauza. V té době probíhají v těle nepříjemné pochody, které podle statistik zhruba třetina žen prožívá poměrně dramaticky.

Mnohé si ale kromě nepravidelné či zcela chybějící menstruace nejsou žádných subjektivních potíží vědomy. Od prvních příznaků přechodu do menopauzy může uběhnout i sedm let, běžné jsou dva až čtyři roky.

Příznaky menopauzy. V jakém věku přichází?

Hladiny estrogenu a progesteronu začínají v přechodu klesat a to vede k rozsáhlým změnám v organismu. Dochází k tomu zhruba ve věku 49–51 let. Již předtím se mohou projevit výkyvy nálad, pocením, zhoršenou pamětí a soustředěním, bolestí hlavy, problémy se spánkem či nárůstem hmotnosti. Klasickým projevem jsou návaly horka: přicházejí zcela bez příčiny a nelze je ovlivnit vůlí. Žena se při nich opravdu hodně potí a je červená v obličeji, což má samozřejmě dopad na psychiku.

Zhoršuje se kvalita vlasů: jsou slabší a častěji vypadávají. Pokožka je sušší, stejně tak i oblast pochvy, což může znamenat problémy při sexuálním styku. Nedostatek hormonů ovlivňuje i pánevní svalstvo, proto dochází k močové inkontinenci.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Návaly horka bývají nesnesitelné a ženy hodně trápíFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Riziko osteoporózy a nemoci cév

Vlivem klesající hladiny hormonů roste riziko řídnutí kostí čili osteoporózy a ucpávání cév. Ženy tak přestávají být chráněny před srdečně-cévními nemocemi a jsou na tom stejně jako muži. V tomto směru jsou rizikové zejména ty, u nichž došlo k přechodu neobvykle brzy (před čtyřicítkou), ať přirozeně, nebo v důsledku operativního odstranění vaječníků.

Prevence a léčba klimakterických obtíží

Předcházet obtížím v přechodu je částečně možné přirozeným způsobem: kromě udržení přiměřené hmotnosti je pro zvládání příznaků důležitý dostatek pohybu, ale i odpočinku. Často pomáhá i podpora psychologa či terapeuta.

K léčbě příznaků klimakteria se musí přistupovat vždy individuálně, nejde totiž o nemoc, ale přirozený stav. Lékař posoudí subjektivní potíže a laboratorním vyšetřením zjistí hladinu hormonů. Může předepsat hormonální substituční léčbu: formou tablet, náplastí, gelů či sprejů se dodávají chybějící hormony. Ženu je pak třeba pečlivě sledovat, aby se minimalizovala rizika vedlejších účinků (např. rakovina prsu), která se zvyšují s délkou užívání.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Je-li průběh přechodu dramatický, pomůže hormonální léčbaFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Pomohou hormony i bylinky

Využít lze i nízkodávkovou hormonální antikoncepci či lokální estrogenní léčbu: speciální krémy či gely pomáhají se suchostí vaginy a potížemi s udržením moči. Další možnost jsou přírodní fytoestrogeny (jsou např. v sóje, cizrně, chmelu, červeném jeteli či lněném semínku) a mateří kašička, příznivý vliv má i extrakt z ploštičníkového kořene (Cimicifuga racemosa).

Jak na rizika po menopauze

Nejčastější komplikací vyhasnutí tvorby ženských hormonů je postmenopauzální osteoporóza a s ní související nebezpečí častějších zlomenin. Po menopauze se mění ukládání tuků v těle (roste množství škodlivého viscerálního tuku) a zvyšuje se krevní tlak, hladina cholesterolu i glukózy v krvi. Proto vzrůstá riziko mozkové mrtvice a infarktu a každá třetí česká žena umírá na srdečně-cévní nemoci!

Menopauza je normální a nelze se jí vyhnout, je ale možné zapracovat na jejím nepříznivém zdravotním dopadu. Prevencí osteoporózy je dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a pravidelný pohyb, na kardiovaskulární systém platí staré známé: nekouřit, hlídat tlak, cholesterol, cukr a tělesnou hmotnost. A pracovat se stresem.

Menopauza a přechod

  • Popis - Stav, kdy žena přestává vlivem poklesu estrogenu a progesteronu menstruovat. Menopauze předchází klimakterium čili přechod. Doba od prvních příznaků do vymizení menstruace trvá obvykle 2 až 4 roky, někdy až 7 let.
  • Příznaky - Nejdříve nepravidelná, později chybějící menstruace, návaly horka, bolesti hlavy, podrážděnost, nespavost a nárůst hmotnosti.
  • Léčba - Neléčí se, je to přirozený proces. Na nepříjemné příznaky se užívají přírodní fytoestrogeny, včelí produkty či extrakt z ploštičníkového kořene. Lékař může předepsat hormonální substituční terapii, nízkodávkovou hormonální antikoncepci či lokální estrogenní terapii.
  • Prevence - Při předcházení nepříjemných příznaků klimakteria a důsledků menopauzy je důležité udržení přiměřené váhy, dostatek odpočinku a jako zásadní se jeví pohyb, stačí přitom rychlá chůze.

Návaly, vyšší cholesterol, pomalý metabolismus! Jak přežít všechny tři fáze přechodu v klidu?

Reklama

Načítám