Hlavní obsah

Menstruovat bez vložek a tamponů? I to je prý možné!

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Víte, že prý nemusíte používat menstruační pomůcky? Čtěte!Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Reklama

Menstruace opravdu není období, na které se ženy těší. Navíc je třeba se vždy zásobit hygienickými potřebami a ty mít neustále k dispozici. Dovedete si představit, že byste se bez nich obešly?

Článek

Slyšela jste někdy o takzvané svobodné menstruaci, tedy o měsíčním krvácení, při kterém se nepoužívají vložky ani tampony? Krev pochopitelně musí z těla odtékat, ale to se děje řízeně a v určitý okamžik, takže lze tuto krev zachytit do speciální pomůcky nebo do mísy toalety. Ačkoli mnohým ženám přijde taková možnost jako sci-fi, existuje skupina těch, které tvrdí, že to takto praktikují již delší dobu…

Dělohu prý lze vyprázdnit „na povel“

Menstruace se, na rozdíl od močení nebo vyprazdňování střev, děje většinou bez vaší vůle. Právě proto se jistíte tampony a vložkami. Ty jsou v tomto případě pohodlné, spoléháte se na to, že vás uchrání trapasů a toho, že by krev protékala na nejméně vhodných místech.

Nicméně každé z vás se jistě stalo, že se vám podařilo někdy uvolnit krev zpoza děložního čípku jakoby na „povel“, například, pokud jsme šly na malou stranu. A právě to je princip „svobodné menstruace“, učení, které tvrdí, že takto můžete ovládat vyměšování krve během menstruace celé. Gynekologové se ale na metodu dívají skepticky: „Nedovedu si představit, jak taková žena vyjde na ulici,“ zamyslela se MUDr. Petra Filová z pražské fakultní nemocnice Bulovka.

Foto: A StockStudio, shutterstock.com

Dokonale posílené pánevní dno je předpoklad úspěšnosti této alternativní metodyFoto: A StockStudio, shutterstock.com

Na začátku je třeba se jistit

Ženy, které tuto metodu vyznávají, tvrdí, že je třeba se ji postupně naučit. Nelze prý čekat, že vše půjde naráz. Je však třeba se zříci hned vložek a tamponů, právě kvůli vnitřnímu pocitu bezpečí, jež tyto pomůcky dodávají. „Když jsem metodu začala zkoušet, vložila jsem si do kalhotek kousek toaletního papíru,“ vypráví Irena, matka dvou dětí. Ta prý se o metodě dočetla v knize Bolestivé měsíčky, sbohem od německé autorky Caroline Oblasser.

Posílené pánevní dno je základ

Základem metody je uvědomělé používání svalů pánevního dna. Právě jejich posilování se bohužel velmi opomíjí, ačkoli jsou pro ženu důležitější než pěkné svaly bříška… Ty mohou mimo jiné i za inkontinenci po porodu, a jejich posílením tedy určitě nic neztratíte.

Během menstruace se krev a zbytky děložní sliznice hromadí v děloze. V okamžiku, kdy je již plná, tento obsah proteče dále. A právě to je okamžik, kdy lze vědomě svaly uvolnit a krev „upustit“ do menstruačního kalíšku, nebo ještě lépe do záchodové mísy. Takto lze prý vydržet i celou noc, pakliže se děloha večer vyprázdní, ráno však žena nesmí promeškat okamžik, kdy cítí, že je její děloha plná. I to prý lze nacvičit…

Foto: Yulia Grigoryeva, shutterstock.com

Kalíšek, nebo tampon? Možná ani jedno z tohoFoto: Yulia Grigoryeva, shutterstock.com

Takto vědomě vyprazdňovat by se měla žena v začátku menstruace v podobné frekvenci, jako chodí „na malou“, tedy zhruba po třech hodinách, později již méně. Rozhodně prý jde o proces, jehož učení asi nebude nejsnadnější… A odměna? Jednak se prý již navždy obejdete bez hygienických potřeb a díky tomu šetříte nejenom peníze, ale také přírodu.

Metoda se jistě nehodí pro každou ženu, je třeba si na ni vyhradit určitý čas a smířit se s tím, že prostě všem se menstruovat bez vložek a tamponů nepovede…

Vyprázdnění se děje vědomě, stažením svalů pánevního dna směrem ven. Trenérka Veronika Kozlová ví, proč to zkusit: „Používání invazivních menstruačních pomůcek, jako je tampon, může mít řadu vedlejších účinků. Také kalíšky jsou problematické, jelikož stále drží pánevní dno v jemném napětí. Menstruační vložky jsou pro řadu žen nepříjemné, nečisté. Metoda volné, též zvané svobodné menstruace je technika, která vás může těchto pomůcek zbavit a pomoci využít funkci ženského těla, zejména pánevního dna k tomu, aby pracovalo správně.“

Zkusily byste se během menstruace obejít bez hygienických potřeb?

Reklama

Načítám