Hlavní obsah

Michal (ne)peče: Vločkové kuličky

Foto: Mona Martinů

Dietní, ale dobréFoto: Mona Martinů

Reklama

Dnes dám v seriálu Michal peče cukroví malý předčasný dárek všem honičkám přebytečných kil a zapřisáhlým dietářkám. Na programu jsou totiž vločkové kuličky, které by podle čtenářky, která mi recept poslala, měly být dietní. Tak schválně, jestli zachutnají i vám!

Článek

Připadám si trochu jako kněz, který káže vodu a pije víno.

Na druhou stranu vlastně ani nemám černé svědomí, protože tyhle kuličky se na rozdíl od většiny dietního vánočního pečiva jíst dají a celkem i s chutí. A těm, kdo si cukroví v této podobě zkrátka nedokážou představit a doma by jim to strávníci hodili na hlavu, prozradím jedno sladké (a tučné) tajemství: místo nízkotučné náhrady tam šoupněte máslo.

Teď už vzhůru na (ne)pečení!

Foto: Mona Martinů

V košíčkách vypadají luxusněFoto: Mona Martinů

Na 2 tácy vločkových kuliček potřebujete: 250 g ovesných vloček, 125 g Flory light (nebo jiného nízkotučného margarínu), 150 g třtinového cukru, 40 ml rumu (nebo spíše rumové tresti, abyste se vyhnuli alkoholu), kakao nebo kokos na obalení

Ovesné vločky odvažte podle receptu a opražte je na nepřilnavé pánvi – pouze zlehka a ne zprudka, protože ony se mršky rády rychle připalují. Poté je nechte vychladnout a přesypte je do mísy. Přidejte margarín, třtinový cukr a trošku rumu. Vznikne z toho docela lepivá hmota, která potřebuje minimálně 3 hodiny v lednici ztuhnout (věřte mi, bez těch tří hodin mě budete proklínat!).

Foto: Mona Martinů

Vločky nejprve nasucho opražteFoto: Mona Martinů

Poté z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte v kakau nebo kokosu. Nejde to úplně lehce! Hotové kuličky pak ještě dávejte do košíčků a uchovávejte je v chladu.

Foto: Mona Martinů

Kuličky obalujte v kokosu nebo kakauFoto: Mona Martinů

Přeji dobrou chuť a doufám, že se tu uvidíme i zítra (a to i když je neděle). Na www.prozeny.cz totiž najdete tip na další speciální přání, po kterém jste volali v diskusích!

Reklama

Související témata:

Načítám