Hlavní obsah

Michal peče: Košíčky Izidor

Foto: Mona Martinů

Možná vznikl nový druh cukroví!

Venku je od rána do večera pekelná zima a ten „zatracenej“ snížek nám všem dává pořádně zabrat. A já momentálně neznám nic lepšího, než si uvařit horký čaj nebo kávu, v klidu si sednout a pustit se do plné mísy cukroví. No jo, jenže to cukroví musí také někdo napéct. Ptáte se kdo? Přeci já a hlavně vy! Třeba podle dalšího dílu vánočního seriálu Michal peče cukroví.

Článek

Recept na slaďoučké košíčky Izidor mi přišel hned z několika koutů naší republiky – každý samozřejmě trochu jiný, ale v zásadě měly všechny podobnou filosofii přípravy.

Při přípravě mě trochu zarazila hustota náplně. Čekal jsem, že to bude krém, který se jednoduše zdobičkou navrší na košíčky a pak už jen zalije čokoládou. Jenže ouha, na světě byla hmota, která by zdobičkou neprošla, i kdybych ji až do Vánoc na kolenou prosil. Tak jsem místo stroječku vzal do ruky druhou ruku a dělal jsem „bobečky“ navlhčenými prsty. A možná tak vznikl nový druh cukroví…

…ale moc dobrý druh! Tak se ho nebojte vyzkoušet taky.

Foto: Mona Martinů

Košíčky ukrývají sladké tajemství

Na 3 plechy košíčků Izidor potřebujete: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru moučka, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, trochu skořice, citronovou kůru, vanilku Na náplň: rybízovou marmeládu, 300 g mletých ořechů, 100 g cukru moučka (může být i méně), 1 vanilkový cukr, rum

Ze surovin na těsto vypracujte hladkou pevnou hmotu. Tentokrát jsem zkusil do těsta přidat extrakt z vanilkového lusku. Lusk jsem koupil v supermarketu (stál asi 50 korun), špičkou nože jsem ho lehce nařízl a potom prášek zevnitř vyškrábal přímo do těsta.

Foto: Mona Martinů

Vanilka těsto krásně ovoní

Těsto nemusíte ani nechávat odpočinout, ještě čerstvé a trochu tvárné ho plňte do formiček na košíčky. Nezapomeňte v každé udělat důlek, aby bylo kam dát rybízovou náplň. Pečte v předehřáté troubě asi 12 minut na 170 stupňů.

Foto: Mona Martinů

Do náplně se přidává i rybízová marmeláda

Košíčky nechte vychladnout a mezitím si připravte slibovanou sladkou náplň. Opět smíchejte všechny uvedené přísady a na košíčky prsty vršte malé kopečky. Ty nakonec polijte čokoládou, nechte ztuhnout a máte hotovo. Úžasná nebeská dobrota je na světě!

Foto: Mona Martinů

Čokoláda nesmí na košíčkách chybět!

Je to trochu kalup, ale dnešní cukroví je v pořadí už 23. Takže do Štědrého dne mi jich pořád ještě 12 zbývá! Ale stále se máte na co těšit, slibuju – a to i zítra v dalším díle vánočního pečení na www.prozeny.cz!

ynezorPumanzeSaNyknalC