Hlavní obsah

Midi délka: královna nových kolekcí

Foto: Web Future Studio, Shutterstock.com

Foto: Web Future Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co obchody už pár let nabízejí značné množství sukní a šatů v midi délce, se zkrátily i kalhoty. Ženy, které se midi trendu úspěšně vyhýbaly, mají tedy čím dál těžší pozici. Je čas dát midi délce šanci.

Článek

Pro začátek si definujme, co midi délka znamená. Jedná se o takové spodní díly oblečení, které končí někde v rozmezí „pod koleny“ a „nad kotníky“. Klasicky je to půlka lýtek, ale s nárůstem popularity se objevují další varianty, a midi délka je tedy tam, kde sukni nenazvete dlouhou (či maxi), ani ke kolenům.

Midi, či nemidi?

Stále se vracející otázkou je, zda taková délka sluší nižším ženám, případně ženám s nadváhou. Vězte, že to není jen v tom, kde sukně končí. Důležitý je celkový střih a materiál. Máte-li zálusk na takový kousek, vezměte si do kabinky deset různých a zkoušejte. Sama uvidíte, že vypadáte v každém úplně jinak. Pro efektivnější pomoc jsme střihy rozdělili podle typů postav.

Pro nízkou postavu

Máte-li méně než 160 cm, nemusíte se midi délky vůbec obávat. Nejlepší je doplnit ji podpatky. Pokud jim neholdujete, držte se následujících pravidel: u sukně si vyberte výšku do pasu. Co vám opticky ubere dole, přidá nahoře. Áčkovým střihem nic nezkazíte, hlavně v kombinaci s úzkým topem. Naopak pouzdrovka do půli lýtek vám lichotit nebude. Tu přenechte vysokým kolegyním. Líbí se vám asymetrické šaty a sukně? Jděte do nich. Nejlépe vypadají s klasickou bundičkou z denimu či kůže.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): světle modré šaty H&M, 749 Kč; černé šaty Stradivarius, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): metalická sukně Zara, 599 Kč; saténová sukně H&M, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): plisovaná sukně Bershka, 899 Kč; vzorovaná sukně Stradivarius, 899 KčFoto: Archiv firem

Pro silnější postavu

Stejně jako u nízkých žen, i vy budete v midi délce vypadat skvěle. Jen pečlivě vybírejte. Raději zvolte tmavší barvu, případně barevné vzory (zvířecí, květinové) v tlumenějších odstínech. To, co potřebujete, je opticky zúžit pas. Sukně může obepínat vaše pozadí a dolů by se měla rozšiřovat. Ideální je výška do pasu, který ještě zdůrazněte páskem, a skvělým svrškem je zavinovací top. Vyhněte se neforemným mikinovým šatům bez siluety. Sluší spíše modelkám a drobnějším typům. Pokud máte volný střih rády, sáhněte raději po lehčím splývavém (ne však lesklém) materiálu. Jestli bude mít více vrstev, netradiční asymetrická draperie zakryje vaše nedostatky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): tmavě zelené šaty H&M, 899 Kč; černé šaty Vero Moda, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): černé vzorované šaty, 850 Kč; květované šaty 1225 Kč, obojí AsosFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): sukně s volány Vero Moda, 599 Kč; modré šaty Oasis, 1250 KčFoto: Archiv firem

Pro vysokou postavu

Vaší výhodou je, že vám midi délka prokáže dobrou službu skoro v jakémkoli provedení. Můžete tedy krásně experimentovat. Dlouhý volný svetr přes midi sukni? To si můžete dovolit jen vy! Úzká sexy sukně, která končí v půli lýtek? Ani ta vám neublíží. Minimalistické šaty rovného střihu zajistí, že se za vámi každý otočí. A do toho všeho si můžete v klidu vybírat na barevné škále od bílé po neonové odstíny, které se vracejí do módy.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): pruhované šaty Zara, 799 Kč, šedé šaty H&M, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): žebrovaná sukně Zara, 599 Kč, zavinovací sukně H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): květované šaty Vero Moda, 1349 Kč, pouzdrová sukně Stradivarius, 599 KčFoto: Archiv firem

Hledáte další triky, jak ubrat kila a prodloužit postavu? Mrkněte se na naše tipy.

Jak se k midi délce stavíte vy? Propadly jste jí, nebo se jí obloukem vyhýbáte?

Reklama

Související témata:

Načítám