Hlavní obsah

Mikrovlnka umí víc než rozmrazovat!

Foto: Miele

Je škoda nevyužít všechny funkce mikrovlnkyFoto: Miele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikrovlnná trouba už patří skoro k základnímu vybavení kuchyně, ovšem většinou si kupujeme ty nejjednodušší a nejlevnější, ve kterých pouze rozmrazujeme a ohříváme. A to je škoda, protože toho umí mnohem více!

Článek

Mikrovlnné trouby pracují na jiném principu než ty klasické - uvnitř nevzniká teplo, ale speciální vlny rozpohybují molekuly uvnitř potravin. A jak si možná ještě pamatujeme ze školy, pohybem vzniká teplo. Proto se nám také jídlo ohřeje. Tento způsob s sebou přináší spoustu plusů, ale i nevýhod.

A talíř je pryč

Poznat mikrovlnku není - nebo přesněji řečeno nebylo - žádný problém. Stačilo ji otevřít a uvnitř jsme našli otočný skleněný talíř. To už se ale stává minulostí. Nové a dokonalejší typy těchto trub už se obejdou bez něj. Jeho točivý pohyb pak nahradí pohyblivá čidla, která vyzařují vlny. Odstraněním otočného talíře tak můžeme mnohem lépe využít celý prostor trouby a navíc se nám nebude stávat, že když dovnitř špatně nádobu umístíme, zadrhne se.

Foto: Whirlpool

Otočný talíř už v mikrovlnce nehledejteFoto: Whirlpool

Mikrovlnné trouby jsou celkově menší než jejich mnohem starší kolegyně, na druhé straně se ale zároveň zvětšuje jejich vnitřní prostor. Toho výrobci dosáhli například tím, že tlačítka z přední strany trouby přestěhovali na horní hranu. Dvířka proto zabírají celou přední plochu a zjednodušuje se tak manipulace s jídlem. Navíc se zjistilo, že ovládání v horní části - zvlášť stojí-li trouba na kuchyňské lince - jsou pro člověka mnohem přehlednější.

Když nechceme míchat

Ať už máme troubu s otočným talířem nebo bez něj, jedné povinnosti se nezbavíme - jídlo musíme občas promíchat, jinak bude na povrchu horké a uvnitř studené. Firmy se sice snaží tuto nevýhodu odstranit, ale zcela se jim to ještě nepovedlo.

Pak přichází na řadu osvědčená tlačítka a tyto rady: čím více tekutin pokrm obsahuje, tím vyšší výkon zvolíme. A naopak.

Tedy když ohříváme polévku, můžeme využít maximální výkon a nastavit krátký čas. Nevadí totiž, že je na okrajích horká a uvnitř studená. Stačí ji promíchat a teploty se vyrovnají. To s knedlíky neuděláme. Proto u nich volíme nižší výkon a delší dobu.

Foto: Miele

Moderní design vás nadchneFoto: Miele

Mikrovlnka umí i péct

Nejen do malých kuchyní jsou určené poměrně nové typy trub, kterým se říká kompaktní. Ty dokážou - a to zpravidla pouze zmáčknutím jiného tlačítka - zastat funkci jak klasické včetně grilu, tak mikrovlnné trouby.

Ale výhod mají více: nejenže ušetříme v kuchyni místo, ale i pečení v nich je jednodušší a rychlejší. Využívat můžeme totiž každou troubu samostatně, jak jsme zvyklí, nebo dohromady.

Tedy například kuře v mikrovlnce nejen rozmrazíme, ale připravujeme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Je to sice rychlé, ale zase se nám neudělá tolik žádaná propečená kůrčička. Ovšem stačí na několik posledních minut přepnout tlačítko, mikrovlnka se změní v pečicí troubu a maso zezlátne.

Pokud nebudeme koukat na nějakou korunu, pořídit si můžeme i kompaktní trouby s takzvanou automatikou. U nich stačí pouze vložit kuře dovnitř, nastavit jeho hmotnost a zmáčknout tlačítko spustit. O zbytek už se postará trouba sama. Určí si, jak dlouho používat mikrovlny a jak dlouho klasické pečení, aby byl výsledek dokonalý. Na závěr nás ještě zazvoněním upozorní, že je čas zasednout ke stolu.

A teď řekněte, není ošklivé říkat tak dokonalému spotřebiči, že je trouba?

Související témata:

Načítám