Hlavní obsah

Milena miluje cukrárny. I tak dokázala za rok zhubnout 26 kilo!

Foto: Jakub Jurdič

Ležérní oblečení Mileně slušíFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Polovina talíře zelenina, čtvrtina maso nebo sýr a čtvrtina příloha. A k tomu sedmikilometrová procházka každý den. To jsou zásady, díky kterým je dnes Milena o hodně štíhlejší a spokojenější.

Článek

„Ujíždím na sladkém,“ přiznává svou slabinu čtenářka Milena. „Domácí buchty mě nijak zvlášť nelákají, ale cukrárna, ta ano. Zákusky a zmrzlina – to miluji od dětství, a nejspíš právě proto jsem nikdy nebyla hubené dítě.“ I s touhle náklonností ke sladkostem si ale nakonec dokázala poradit. Jak sama říká: „Když si to srovnáte v hlavě, hubnutí není zas takový problém.“

Vůbec žádné pečivo

Tak jako spousta žen, i Milena se nejvíc zakulatila po dětech. Po porodu první dcery se dostala až na osmdesátku, díky tehdy módním koktejlům se jí ale ještě podařilo výrazně zhubnout. Po druhém dítěti ale měla nadbytečná kila zpět – a zbavit se jich už zdaleka nešlo tak snadno. „Hřešila jsem. Vodila jsem děti na kroužky, a když jsem je odevzdala, šla jsem čekat do cukrárny. Postupně jsem se tak vyškrábala až na 91 kilo,“ vzpomíná.

Foto: Archiv

Tak takhle vypadala Milena v době, kdy se definitivně rozhodla zhubnoutFoto: Archiv

Foto: Archiv

Procházky a výlety Milenu bavily vždycky, i v době, kdy měla pěkných pár kilo navícFoto: Archiv

Několikrát se pustila do hubnutí, ale po svém. „Šla jsem na to selským rozumem, třeba jsem si řekla, že nebudu vůbec jíst pečivo, ale jen maso a zeleninu. Jenže jsem zjistila, že bez chleba nedokážu žít. Takže jsem se vždycky nějakou dobu držela, ale pak jsem zbaštila pytel housek na posezení a propadla pocitu, že je všechno ztracené.“ (Více o úskalích nízkosacharidové diety si přečtěte tady.)

Foto: Jakub Jurdič

Teprve když začala měnit šatník a místo neforemných pytlů velikosti 50 si pořizovat pěkné oblečení na tělo, všimlo si její proměny i okolíFoto: Jakub Jurdič

Sebekoučink: pozvolné přivykání

Zlom nastal, když se seznámila s kamarádkou, které se podařilo zhubnout díky společnosti STOB. „Do kurzu jsem nechodila, nejsem typ, kterému vyhovuje přijít někam na skupinu a všem tam vykládat, proč jsem tlustá a co jím. Objevila jsem ale, že umožňují i internetový sebekoučink,“ popisuje Milena.

Díky němu se Milena naučila sestavovat si jídelníček sama, tak, aby byl pro ni přijatelný a změny byly pozvolné. Do svého života pustila i pohyb – není velkým přítelem cvičení, ale procházky se psem ji baví, a tak se dopracovala až k sedmi kilometrům denně.

Foto: Jakub Jurdič

S šestadvaceti kily dole se Milena cítí i vypadá o hodně mladšíFoto: Jakub Jurdič

Hubnutí není askeze!

Milena pracuje jako překladatelka a doma pracuje i její manžel, takže se u nich denně vaří. „Pro rodinu dělám normální jídla, jen je pro sebe někdy trochu upravím – když je svíčková, dám si jen zeleninový základ bez smetany a místo obalovaného řízku si maso jen ogriluji,“ popisuje svoje triky čtenářka.

Mlsnou zahání dobrou kávou: „Koupila jsem si pořádný kávovar a kvalitní indukční pěnič na mléko, a když si udělám dobrou kávu s našlehanou pěnou a umělým sladidlem, moji chuť na sladké to uspokojí.“ Když je ale ve městě, klidně si dá i obložený chlebíček nebo zmrzlinu. Dnes už ví, že se dá takový mimořádný „úlet“ snadno ušetřit jinde.

Foto: Jakub Jurdič

Na 71 kg se Milenino hubnutí přes veškerou snahu zastavilo. Skončit se jí ale nechtělo, a tak vydržela a po čase šla váha zase dolůFoto: Jakub Jurdič

A takhle vypadá Milenin jídelníček:

  • Snídaně: kousek celozrnného pečiva, kuřecí šunka, zelenina
  • Přesnídávka: řecký jogurt bez tuku
  • Oběd: běžné teplé jídlo + zelenina
  • Svačina: káva s mlékem + dezert nebo zeleninový fresh (řapíkatý celer, červená řepa, okurky, rajčata)
  • Večeře: dušená zelenina
  • Druhá večeře: káva s mlékem, křehký chleba

Shodit 26 kilo trvalo Mileně rok. Dnes váží 65 kg při výšce 163 cm, změnila šatník a ve svých třiapadesáti se cítí jako čtyřicetiletá. „Je to otázka priorit,“ říká na otázku, jak velké je pokušení současný režim porušit. Svoje odhodlání dokázala udržet i o Vánocích. „Na mísu s cukrovím jsem si nalepila fotku, jak jsem vypadala předtím. Když si dáš, říkala jsem si, budeš zase vypadat takhle!“

Další důkaz toho, že kdo nechce, hledá důvody, a kdo chce, hledá způsoby!

Reklama

Načítám