Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: LipeBorges_Foto, Shutterstock.com

Foto: LipeBorges_Foto, Shutterstock.com

Mille feuille. Co je to? Křupavé listové těsto s jemným žloutkovým krémem. Odoláte tomuto slavnému francouzskému receptu?

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
  • 600 g listového těsta
Žloutkový krém
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 3 ks žloutků
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 1 plátek másla
Na dokončení
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Listové těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte obdélníkový plát silný asi 4–5 mm. Pláty rozkrájejte na 12 obdélníků velkých asi 8 × 15 cm. Položte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut. Nechte je vychladnout a jemným zoubkovaným nožem seřízněte okraje.

Tip: Na těsto položte ještě jeden arch papíru na pečení a na prvních 10 minut ho zatižte prázdným plechem, nevyboulí se.

02.

Na žloutkový krém prošlehejte metličkou žloutky s cukrem a škrobem. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte směs téměř k varu. Asi čtvrtinu horkého mléka vlijte za stálého šlehání ke žloutkům a vymíchejte do hladka.

03.

Žloutkovou směs vlijte zpátky ke zbytku mléka a na mírném ohni za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte kousek másla. Přímo na hladinu krému položte potravinářskou fólii a nechte v lednici odležet.

04.

Smetanu ušlehejte dotuha se lžící cukru. Vychlazený žloutkový krém také prošlehejte a už jenom opatrně ručně promíchejte se šlehačkou. Pomocí cukrářského sáčku krém nastříkejte vždy na dva pláty listového těsta a třetím plátem dezert přiklopte. Před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem.

Reklama