Hlavní obsah

Obrácený meruňkový koláč

Hodnocení:
(255)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Tento koláč je geniálně jednoduchý. Je připravený během chvilky a stejně rychle z talíře mizí. Chuť karamelizovaného ovoce v kombinaci křupavého těsta vás dostane.

Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce másla
  • mletá skořice
  • 300 g meruněk
Článek

Postup

Krok 1: Meruňky opláchněte a vypeckujte. Použijte pevné, nepřezrálé kusy, které udrží při pečení tvar. A když nebudou úplně sladké, cukr jim potřebnou chuť dodá.

Krok 2: V pánvi nechte rozpustit cukr. Přidejte k němu máslo a nechte chvilku probublávat, aby se cukr s máslem spojil. (Jak na domácí karamel?) Pak směs nalijte do kulaté formy s nepřilnavým povrchem. Posypte skořicí a ihned vyskládejte meruňky řezem nahoru. 

Krok 3: Na ovoce položte listové těsto. Zahněte ho do formy, a pokud přebývají velké kusy, částečně je odřízněte. Těsto pak na několika místech propíchněte vidličkou. 

Krok 4: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut nebo do chvíle, kdy je těsto dozlatova upečené. Koláč vyjměte z trouby a nechte minutku stát. Pak na formu položte talíř nebo podnos a koláč na něj překlopte.

Tip: Jako obměnu můžete při pečení koláče vyzkoušet i jablka, švestky nebo broskve.

Máte rádi koláče naruby? Udělejte si luxusní obrácený jablečný koláč s krémem anebo obrácený švestkový koláč s medovým karamelem. A jestli máte rádi exotické ovoce, bude vám chutnat obrácený pomerančový koláč anebo obrácený ananasový koláč.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.