Hlavní obsah
3,0
(264)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Tento koláč je geniálně jednoduchý. Je připravený během chvilky a stejně rychle z talíře mizí. Chuť karamelizovaného ovoce v kombinaci křupavého těsta vás dostane.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 balení listového těsta
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce másla
  • skořice
  • 300 g meruněk
Článek

Postup

01.

Meruňky opláchněte a vypeckujte. Použijte pevné, nepřezrálé kusy, které udrží při pečení tvar. A když nebudou úplně sladké, cukr jim potřebnou chuť dodá.

02.

V pánvi nechte rozpustit cukr. Přidejte k němu máslo a nechte chvilku probublávat, aby se cukr s máslem spojil. (Jak na domácí karamel?) Pak směs nalijte do kulaté formy s nepřilnavým povrchem. Posypte skořicí a ihned vyskládejte meruňky řezem nahoru. 

03.

Na ovoce položte listové těsto. Zahněte ho do formy, a pokud přebývají velké kusy, částečně je odřízněte. Těsto pak na několika místech propíchněte vidličkou. 

04.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut nebo do chvíle, kdy je těsto dozlatova upečené. Koláč vyjměte z trouby a nechte minutku stát. Pak na formu položte talíř nebo podnos a koláč na něj překlopte.

Tip: Jako obměnu můžete při pečení koláče vyzkoušet i jablka, švestky nebo broskve.

Máte rádi koláče naruby? Udělejte si luxusní obrácený jablečný koláč s krémem anebo obrácený švestkový koláč s medovým karamelem. A jestli máte rádi exotické ovoce, bude vám chutnat obrácený pomerančový koláč anebo obrácený ananasový koláč.

Reklama

Související témata:

Načítám