Hlavní obsah

Nejlepší sladké recepty z listového těsta: Bleskové šneky, snadné štrúdly i luxusní řezy

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Reklama

Mohou se na něj spolehnout začátečníci i mistři pekařského umění. Z listového těsta vykouzlíte obrovské množství dezertů: máte nějaký oblíbený, nebo se necháte inspirovat naším výběrem?

Článek

I ti, kdo se polotovarům snaží vyhýbat, berou obvykle kupované listové těsto na milost. Práce s ním je rychlá (obzvlášť když zvolíte rozválenou variantu) a výsledky víc než uspokojivé. Pokud vás ale pečení baví, zkuste si alespoň jednou připravit to domácí. I když jde o náročnější postup, zajisté to s námi zvládnete.

Jak na domácí listové těsto

Na domácí listové těsto potřebujete moučný základ, takzvaný vodánek, a tukovou kostku. Ta se do vodánku zabalí, těsto se rozválí a chladí. Po vychlazení se těsto znova rozvaluje, překládá a chladí a tento proces se opakuje minimálně šestkrát. Počet jednotlivých vrstviček těsta se násobí a jsou stále tenčí. Důležité je nechat těsto vždy před dalším rozválením a přeložením odpočinout v lednici, aby bylo stále studené. Pokud se totiž máslo příliš rozehřeje, vrstvy se spojí a těsto nebude lístkovat. Nic složitějšího v tom ale nehledejte: potřebujete především trochu času, trpělivosti a místo v lednici.

Foto: ffolas, Shutterstock.com

Když už se pustíte do domácího listového těsta, připravte ho rovnou z dvojité dávky. Dobře se mrazí a vždy se vám hodí, ať už pro sladké, nebo slané pohoštěníFoto: ffolas, Shutterstock.com

Skořicové šneky z listového těsta

Když máte v lednici balíček listového těsta, nepřekvapí vás ani nečekaná návštěva. Stačí jenom špetka voňavého koření a trocha cukru a za chviličku můžete servírovat oblíbené a opravdu jednoduché skořicové šneky s rychlou polevou, krásné a efektní motýlky z listového těsta nebo klasické křupavé francouzské palmiers. Přípravu zvládnou i větší děti: až si příště pozvou kamarády, pusťte je do kuchyně, ať jim připraví pohoštění. Uvidíte, jak je to bude bavit!

Rychlé listové dobroty s krémem

Na francouzskou cukrářskou školu se můžete spolehnout, i když jste spíš na krémovější zákusky. Klasický dezert mille-feuilles se skládá se ze tří vrstev listového těsta a vláčného krému. Jestli se ale nechcete pouštět do větších akcí, zkuste minimalistické skořicové polštářky. Než se upečou korpusy, zvládnete prošlehat pár ingrediencí na náplň.

Listové kapsičky, taštičky, lodičky, šátečky

Na internetu, obzvlášť na sociálních sítích, najdete pod heslem puff pastry mnoho inspirace, jak z listového těsta poskládat různé lodičky, mističky, kytičky a další neuvěřitelné a půvabné tvary. Stačí je pak naplnit oblíbeným krémem, pudinkem či šlehačkou a doplnit sezonním ovocem. V zimě to mohou být krátce podušená jablka se skořicí nebo třeba kompot se sušeným ovocem. U dětí vedou jablečné taštičky z listového těsta, které připomínají oblíbenou fastfoodovou dobrotu.

Jablka i banány v županu

Župánek z listového těsta sluší větším kouskům ovoce. Nejlepší bývá ještě horké, s kopečkem dobré domácí zmrzliny.

Listové štrúdly a záviny

Na tažený štrúdl jako od babičky potřebujete trochu zkušeností, zkratka s listovým těstem ale funguje spolehlivě. U náplní se nemusíte omezovat jenom na strouhaná jablka, zkuste třeba mák, švestky nebo banán s kokosem.

A když budete chtít někomu (ale třeba i sobě) udělat radost něčím opravdu krásným a dobrým, pusťte se do těchto jablečných růžiček z listového těsta:

Štrúdl, jak ho neznáte: Upečte si roztomilé jablečné růžičky

Výborné koláče z listového těsta

Listové těsto můžete také použít jako základ pro koláč, na který vyskládáte ovoce či jinou náplň. Nebo to udělejte obráceně a vytvořte z něj křupavou vypečenou pokličku, pod kterou ukryjete třeba kořeněné švestky s kapkou alkoholu.

Luxusní moučníky z listového těsta

Kvalitní kupované listové těsto můžete použít jako náhradu za pracnější křehké těsto i u luxusnějších plněných koláčů. Nezapomeňte ho před pečením nahusto propíchat vidličkou a po upečení nechat zchladnout ve formě.

Krémové řezy z listového těsta

Dezertům, u kterých si chcete vychutnat především vysokou vrstvu krému, dodá korpus z listového těsta formu a tvar, zároveň ale nepřebije jejich chuť. Můžete se o něj opřít, ať už zvolíte pudink, šlehačku, nebo jogurt.

Další snadné a výborné moučníky? 25 nejlepších receptů na bábovky

Reklama

Načítám