Hlavní obsah

Lodičky z listového těsta s čerstvými jahodami a tvarohovým krémem

Hodnocení:
(31)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Když vám návštěva zavolá, že už je na cestě, když se dětem něco obzvlášť povede nebo když vás honí mlsná… Vypadají luxusně, hotové jsou hned a chutnají všem. Čtverečky či koláčky z listového těsta s čerstvými jahodami.

Ingredience pro:
8 kusů
Budete potřebovat
  • 1 vyválené listové těsto
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 120 g tučného tvarohu
  • 120 ml 40% smetany ke šlehání
  • 120 g bílé čokolády
  • 2 lžíce jahodové marmelády
Na potření a dokončení
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hnědého cukru
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozválené listové těsto nakrájejte na osm stejně velkých čtverců a poskládejte ho do lodiček podle návodu na fotografii. (Máte rádi výzvy? Vyrobte si domácí listové těsto.)

Tip: Aby se lodičky vydařily, potřebujete přesné čtverce. Vezměte si na pomoc pravítko, odměřte delší stranu vyváleného těsta, délku vydělte čtyřmi a naznačte si na těsto osm čtverců. Zůstane vám úzký pruh těsta, který nevyužijete. Upečte ho také, je to bonus pro kuchaře.

Foto: Tomáš Rubín

Asi centimetr od okraje těsto ostrým nožem nařežte téměř po celém obvodu, ale u dvou protilehlých rohů nedokrojte a nechejte asi centimetr spojený. Volné okraje přeložte křížem přes sebe. Hotovo! Dno propíchejte vidličkou

Krok 2: Lodičky naskládejte na plech a dno hustě propíchejte vidličkou. Rozkvedlejte vajíčko s kapkou vody a peroutkou potřete okraje. Okraje ještě můžete ozdobit špetkou hnědého cukru, v průběhu pečení zkaramelizuje a dodá chuť navíc. Pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, až lodičky krásně vyskočí a zezlátnou.

Krok 3: Mezitím připravte tvarohový krém. Bílou čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. V míse prošlehejte tvaroh dohladka, přidejte smetanu a dál šlehejte. Až začne krém houstnout, po lžících zašlehejte i bílou čokoládu. Krém přeložte do cukrářského sáčku a nechte chvíli vychladit v lednici.

Tip: Když koupíte běžnou velikost tvarohu, smetany a čokolády, zůstane vám od každého téměř polovina. Umíchejte krém rovnou z celých balení a podávejte na druhý den jako luxusní verzi domácího přibináčku.

Krok 4: Upečené lodičky nechte úplně vychladnout. Čtyři nejkrásnější jahody odložte na ozdobu a zbytek nakrájejte nadrobno. Na dno taštiček rozetřete kapku jahodové marmelády, přidejte lžíci nakrájených jahod a ozdobte kopečkem vychlazeného krému a polovinou jahody. (Jestli se chcete ukázat, vyřežte z jahod jednoduché růžičky.) Podávejte ihned.

Milujete jahody? Využijte sezonu a udělejte si 12 nejlepších jahodových receptů: je tam bublanina, marmeláda, nepečené řezy i chlebíček bez vážení. Anebo si dejte jahodové knedlíky na mnoho způsobů, případně luxusní jahodovou žemlovku se sněhem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 5. 2022

Reklama

Sdílejte článek