Hlavní obsah
3,8
(32)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když vám návštěva zavolá, že už je na cestě, když se dětem něco obzvlášť povede nebo když vás honí mlsná… Vypadají luxusně, hotové jsou hned a chutnají všem. Čtverečky či koláčky z listového těsta s čerstvými jahodami.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 1 balení listového těsta
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 120 g tučného tvarohu
  • 120 ml 40% smetany ke šlehání
  • 120 g bílé čokolády
  • 2 lžíce jahodové marmelády
Na potření a dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hnědého cukru
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozválené listové těsto nakrájejte na osm stejně velkých čtverců a poskládejte ho do lodiček podle návodu na fotografii. (Máte rádi výzvy? Vyrobte si domácí listové těsto.)

Tip: Aby se lodičky vydařily, potřebujete přesné čtverce. Vezměte si na pomoc pravítko, odměřte delší stranu vyváleného těsta, délku vydělte čtyřmi a naznačte si na těsto osm čtverců. Zůstane vám úzký pruh těsta, který nevyužijete. Upečte ho také, je to bonus pro kuchaře.

Foto: Tomáš Rubín

Asi centimetr od okraje těsto ostrým nožem nařežte téměř po celém obvodu, ale u dvou protilehlých rohů nedokrojte a nechejte asi centimetr spojený. Volné okraje přeložte křížem přes sebe. Hotovo! Dno propíchejte vidličkouFoto: Tomáš Rubín

02.

Lodičky naskládejte na plech a dno hustě propíchejte vidličkou. Rozkvedlejte vajíčko s kapkou vody a peroutkou potřete okraje. Okraje ještě můžete ozdobit špetkou hnědého cukru, v průběhu pečení zkaramelizuje a dodá chuť navíc. Pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, až lodičky krásně vyskočí a zezlátnou.

03.

Mezitím připravte tvarohový krém. Bílou čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. V míse prošlehejte tvaroh dohladka, přidejte smetanu a dál šlehejte. Až začne krém houstnout, po lžících zašlehejte i bílou čokoládu. Krém přeložte do cukrářského sáčku a nechte chvíli vychladit v lednici.

Tip: Když koupíte běžnou velikost tvarohu, smetany a čokolády, zůstane vám od každého téměř polovina. Umíchejte krém rovnou z celých balení a podávejte na druhý den jako luxusní verzi domácího přibináčku.

04.

Upečené lodičky nechte úplně vychladnout. Čtyři nejkrásnější jahody odložte na ozdobu a zbytek nakrájejte nadrobno. Na dno taštiček rozetřete kapku jahodové marmelády, přidejte lžíci nakrájených jahod a ozdobte kopečkem vychlazeného krému a polovinou jahody. (Jestli se chcete ukázat, vyřežte z jahod jednoduché růžičky.) Podávejte ihned.

Milujete jahody? Využijte sezonu a udělejte si 12 nejlepších jahodových receptů: je tam bublanina, marmeláda, nepečené řezy i chlebíček bez vážení. Anebo si dejte jahodové knedlíky na mnoho způsobů, případně luxusní jahodovou žemlovku se sněhem.

Související témata:

Načítám