Hlavní obsah

Milování versus sex. Skutečně poznáte rozdíl?

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Foto: Malysheva Liudmyla, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, skutečně je to tak. Existuje rozdíl mezi milováním a pouhým fyzickým aktem. Pokud jste však čerstvě zaláskovaní, mohou vám určité signály a nuance unikat. Nejste si zcela jistí, zda prožíváte první, nebo druhé? Vaše i partnerovo zapojení hodně napoví.

Článek

Milování se všemi emocemi a romantikou, která se s ním pojí, je nádherné. To ale neznamená, že sex bez citových a láskyplných investic – od hlubokých polibků po odhalení vlastního nitra – nutně musí být špatný. Jen mu tato nadhodnota chybí. A jak přesně se to v praxi pozná? Tohle charakterizuje hlubší zážitky!

Máte jinou motivaci

Když prožíváte sex, může být vaší primární motivací dosažení orgasmu. Jistě, při milování je vrchol slasti také důležitý, ale nebývá hlavním cílem. Citově zainteresované jedince baví hrát si, prozkoumávat partnerovo tělo a spojovat se s ním na emoční úrovni. S tím souvisí i délka pohlavního styku. Zatímco milování někdy trvá i hodiny (zvlášť čerstvě zamilovaní mohou vyprávět), u méně „propracovanějšího“ sexuálního zážitku se do cíle obvykle spěchá rychleji. To asi znáte.

Sluší se také uvést, že sex charakterizuje ještě jedna věc: lákají vás fyzické přednosti milence. Vy se nemůžete dočkat, až se dotknete jeho bicepsů nebo zadku, jemu zase primárně záleží třeba na vašich ňadrech. Víc vás vlastně ani nezajímá. Proč by také mělo, že?

Slova volíte obezřetně

Chlípná slovíčka většinou napadají všechny intimně angažované dvojice. Jde však o to, jaká jsou. Jakmile se milujete, pravděpodobně začleňujete romantičtější a něžnější výrazy. U sexu však nejspíš přitvrdíte a co víc, u toho nezávazného se můžete odvázat natolik, že použijete i silné vulgarismy. Je vám totiž jedno, co si ten druhý pomyslí, když s ním nesdílíte postel, rodinu ani hypotéku (nebo láska k němu už dávno vyprchala). Příliš nelpíte na partnerových pocitech, proto jste obvykle uvolněnější a slova, v porovnání s milováním, nevolíte tak obezřetně.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Poznáte rozdíl mezi sexem a milováním?Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Dáváte do toho všechno

Milenci, kteří k sobě chovají vřelé city, si vycházejí vstříc, mají zájem, aby ve vztahu panovalo uspokojení, jsou ochotní přistupovat ke kompromisům a odhodlaní pracovat na sexuální kompatibilitě, která vyhovuje oběma stranám. „Ty tohle nechceš? Nezájem, já po téhle praktice toužím už roky, takže mi koukej vyhovět!“ Podobné věty od zamilovaného jedince neuslyšíte. Ten spíš začne hledat cesty, aby se vám sex s ním líbil a dostal se na seznam nejbáječnějších zážitků. Proto se ptá, co se vám líbí, co vás zajímá, a v ideálním případě také sděluje vlastní přání tak, aby se i jemu dostalo smyslných zážitků. Vždyť milování je věc partnerské spolupráce, ne sólových akcí! Ty jsou žádané jen při sexu na dálku.

Jste duchem přítomní

Pohlavní styk lidem často zpestřují nejrůznější fantazie třeba o celebritách. Na tom není nic špatného. Ale lidem, kteří se od milence citově odpoutávají, mysl „po všech čertech“ putuje až podezřele často. Ve středu snový sex s kanadským hezounem Ryanem Goslingem, ve čtvrtek masturbační epizoda u erotického filmu a následuje páteční fantazie o hrátkách s fešným Channingem Tatumem? V těchto případech už z nějakého důvodu od reality utíkáte ke snění neboli do své zóny bezpečí.

Milování je přitom naprostý opak. Během něj žijete přítomností, vnímáte partnerovu pokožku, vůni i náladu. Všímáte si, jak se mu zrychluje dýchání, stoupá krevní tlak a dochází ke svalovému napětí. Dost možná zároveň zrcadlíte jeho pohyby (nebo on ty vaše), což podle expertů na řeč těla patří k jednomu ze znaků zamilovanosti. Tak co, vnímáte všechny rozdíly?

Reklama

Načítám