Hlavní obsah

Sex versus milování: Víte, co je nebezpečnější?

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Reklama

Sex, nebo milování? Můžete samozřejmě používat jakoukoli jinou terminologii, ale fakt je, že jsou to dvě zcela rozdílné věci. Co provozujete vy? A co je nebezpečnější, sex bez emočních závazků, nebo milování plné lásky?

Článek

Milostné intimnosti jsou způsob, jak ukojit tělesné touhy, jak zplodit dítě, ale také jak si vzájemně projevovat lásku, propojit se fyzicky i duševně. Můžete mít jen sex, ale také hluboké milování plné emocí, citů a lásky. A jsou chvíle, kdy se „hodí“ to, a pak okamžiky, kdy spíš to druhé. A co vy, milujete se, nebo sexujete?

Milostné názvosloví

Každý samozřejmě používá jiná pojmenování a i pod slovem „sex“ se mohou skrývat silné city a láska. Na názvosloví v podstatě nezáleží. Obecně ale platí, že sexem se rozumí jen fyzická stránka věci, ukojení fyzických potřeb bez emoční zainteresovanosti (jsou to nezávazné akce na jednu či pár nocí, vztahy bez závazků a podobně). Naopak milování bývá spojováno s hlubokou láskou. „Sex je sex, pouhý akt. Naproti tomu milování je propojení nejen těl, ale i duší, kdy dochází k naprostému odevzdání a souznění,“ říká koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

A podobně to vidí i terapeutka pro děti, rodinu a mezilidské vztahy Lucie Mucalová: „U sexu jde spíš o ukojení chtíče, na hlubokých emocích nezáleží. Jedná se o akt s jasným záměrem. Milování je naopak spojováno s hloubkou, emocemi, laděním se jeden na druhého, kde nejde jen o akt samotný, ale hlavně o blízkost mezi lidmi, kterým na sobě záleží.“

Sex!

Že má nezávazný sex nejrůznější rizika, ví asi každý. Jedna věc je zdravotní stránka, kdy prostě spíte s někým, koho moc (nebo dokonce vůbec) neznáte, nevíte nic o jeho zodpovědnosti, partnerech, o tom, jak pečuje o své zdraví a podobně. Je důležité si dávat pozor a chránit se, protože cena za pár orgasmů by mohla být zbytečně vysoká!

Každopádně tady existuje i riziko citové – sex totiž není pro každého. „Jste-li citliví a emoční, můžete si klidně rozumově říkat, že jde jen o sex a nic víc, ale srdce se stejně ozve,“ říká Lucie Mucalová. Je velmi časté, že jeden z páru si přece jen dělá určité naděje, touží po něčem víc. „Sní o tom, doufá a trápí se,“ shrnuje Klára Gelnarová. V takovém případě je lepší být bez sexu než se dobrovolně mučit.

Přesto jsou chvíle, kdy je sex namístě. „Když to není nebezpečný hazard a střídání partnerů, proč ne. Je to cesta, jak uspokojit tělo, i když jste zrovna single. Chemie mezi lidmi může být velká, a ačkoliv by společný život nefungoval, tak je to varianta do doby, než vám vstoupí do života trvalý partner,“ říká Lucie Mucalová.

Obrovskou výhodou je absence jakýchkoli závazků – a jsou chvíle, kdy přesně tohle potřebujete. Toužíte s někým být, cítit jeho fyzickou blízkost, ale vázat se nechcete (máte jiné priority například v podobě studia či budování kariéry, máte za sebou ošklivý rozchod a rozvod a nechcete se hned vrhnout do něčeho stejně vážného…). „Fyzický kontakt, doteky, hlazení, vášeň, orgasmus, to vše sex nabízí. Nic víc, nic míň. A pokud to je přesně to, co v daný moment potřebujete, je všechno v pořádku,“ dodává Klára Gelnarová.

Bohužel i součástí dlouhodobých vztahů, kde by měl být prostor spíš jen pro milování, bývá sex. Ať už v podobě nevěry, kdy si jeden (možná i oba) z partnerů hledá fyzické ukojení, které mu doma chybí, jinde. Tady je riziko velké – hrozí totiž rozpad vztahu, což je mnohdy opravdu velká cena za trochu rozkoše.

Problém je ale i situace, kdy se z partnerského milování stane pouhý sex. Kdy mezi těmi dvěma již nejsou žádné city, ale sex je stále celkem příjemný a hlavně snadný způsob, jak dát tělu to, co alespoň čas od času potřebuje. A také zvyk je železná košile. Jenže pozor, bez lásky to dlouhodobě nejde. Vaše tělo sice dostane, co potřebuje, ale co vaše duše?  

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Milování bývá spojováno s hlubokou láskouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Milování

Milování je vlastně sex s bonusem. „Dostáváte při něm všechno to, co při sexu, ale ještě něco navíc. Propojení, při kterém sex dostává zcela nový rozměr,“ říká Klára Gelnarová. Je to v podstatě ten největší „dar“, který si vzájemně můžete dát, a tím samozřejmě posilujete svůj vztah. V tom je asi největší benefit milování – partnerská blízkost a jasně vyslaný signál, že se milujete, důvěřujete si, jste tu jeden pro druhého.

Možná si říkáte, že milování je bezpečné, ale je to omyl. V určitém smyslu je vlastně nebezpečnější než obyčejný sex. „Samozřejmě se vystavujete riziku emočního zranění. Jelikož jde o hluboké city, rozpad takového vztahu může způsobit velké šrámy na duši,“ vysvětluje Lucie Mucalová s tím, že je to ale risk, který se rozhodně vyplatí podstoupit.

Měli jste někdy nezávazný sex? Užili jste si to?

Reklama

Související témata:

Načítám