Hlavní obsah

Milovníci grilování, pozor! Tyhle tipy jsou přesně pro vás

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Omeťte pyl z grilu a rozpalte ho! Noci už začínají být teplé natolik, abyste mohli posedět venku a dopřát si k tomu i něco dobrého na zub. A tady je pár tipů, které vám grilování usnadní a vylepší.

Článek

Je jedno, jestli milujete víc grilovanou zeleninu, nebo pořádný kus masa. Hledali jsme takové tipy, které vyhoví každému, ať hledáte ještě lepší gril, příslušenství, nebo možnosti, jak pokrmy dochutit.

Elektrický, nebo plynový

Na trhu se objevují stále nové modely, které umožní připravovat pokrmy zdravějším způsobem nebo dovedou maximálně ušetřit práci. „V oblibě jsou stále větší a stále kvalitnější grily. Grilování je totiž bráno jako zábava a společenská událost, při které se setkávají přátelé i rodiny, kdy si užívají pohody a mohou k tomu i něco dobrého sníst,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Hodně lidí si chce grilovací sezonu prodloužit, takže volí stolní elektrické grily, které lze v zimě použít i doma. „Elektrické grily jsou bezpečné, jednoduché na obsluhu. Měly by mít termostat pro kontrolu a udržení stálé teploty, grilovací plocha by měla být z nepřilnavého materiálu, měla by jít sejmout a dát do myčky. Velmi se hodí i miska pro zachycení odkapávající šťávy,“ radí produktový specialista Euronics Tomáš Zezula. Elektrické grily mají stále častěji i kamennou či terakotovou desku, kde lze grilovat i bez použití tuku a lze na ní krájet nožem. Kromě elektrického si můžete pořídit i bezkouřový gril.

Láká vás plynový gril? Hodí se i na větší kusy masa. „Díky poměrně přesné a rychlé regulaci teploty, v ideálním případě u každého hořáku samostatně, můžete připravovat maso i zeleninu na každé polovině grilu samostatně. Vyberte takový, kde tuk a šťáva odkapávají na misku s vodou, čímž se ochladí a neodpařují zpět do grilovaného pokrmu,“ doplňuje produktový specialista Ondřej Solanský z e-shopu Kasa.

Potřebujete nový gril?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bezkouřový gril 3LotusGrill XL, na dřevěné uhlí, až pro 10 osob, regulace teploty, s taškou na přenos. Cena je 6999 Kč. Kontaktní gril Tefal OptiGrill+ XL, elektrický, automaticky nastavuje čas a teplotu grilování podle tloušťky a počtu porcí na grilu, 9 programů. Cena je 5969 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Elektrický gril Taurus Galexia Plus Stone, s nepřilnavým kameninovým povlakem, regulace teploty. Cena je 1519 Kč. Stolní gril Jata GR 559, elektrický s odolnou terakotovou deskou. Cena je 2334 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Přenosný gril Fieldmann FZG 1001, na dřevěné uhlí, extrémně skladný. Cena je 499 Kč. Zahradní plynový gril Campingaz 3 Series Classic LS Plus D, 3 nerezové hořáky, litinový tál i rošt pro přípravu pizzy či asijských pokrmů, regulace teploty, boční stolky. Cena je 11 499 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vodní gril a udírna 3 v 1 Banquet, multifunkční gril umožňuje udit, grilovat i opékat nad nádobou s vodní lázní pomocí tepla a dýmu. Cena je 1499 Kč. Solná deska AEG, z růžové himálajské soli, lze použít na elektrických i indukčních deskách a grilech, s nerezovým držákem vhodná i na servírování. Cena s držákem je 1999 Kč

Tohle vám usnadní práci

Grilování by měla být v první řadě zábava, nikoli otročina. A právě k usnadnění práce se hodí pár tipů – ať už jde ochranné rukavice, náčiní, koření na nakládání masa, nebo již hotové klobásky či sýry, které můžete hodit na gril a mít hotovo za pár minut.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Při zapékání a rozpékání oceníte žáruvzdorné sáčky s antiadhezním povlakem Delícia Gold od Tescomy, opakované použití, do 260 °C. Cena je 159 Kč (3 kusy v balení). Grilovací pánev Happy Green (prodává e-shop Eva), skvělá na grilování ryb a zeleniny, nepřilnavý povrch, sklápěcí rukojeť. Cena je 199 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pětidílná souprava na grilování Berghoff, z vysoce jakostní nerezové oceli, silikonový štětec, praktická taška na uskladnění. Cena je 999 Kč. Prstová ochranná rukavice na grilování Campingaz, odolná do 350 °C. Cena je 540 Kč. Chňapka na grilování Weber, chrání i předloktí před žárem i plameny. Cena je 3339 Kč

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Stockyard Smoky Mustard BBQ Sauce, vyrobeno v USA, k vepřovému, hovězímu i kuřecímu. Cena je 159 Kč (za 350 ml, e-shop Grilování). Grilovací koření Picante Mexico od Mistra grilu, s pálivou paprikou, cibulí a česnekem, na hovězí, vepřové, kuřecí křídla a krevety. Cena je 129 Kč (za 150 g). Marináda Vitana Med a zázvor, na hovězí, vepřové i kuřecí maso. Cena je 19,90 Kč (za 80 g / 6 porcí)

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Grill & Fun Bavorské klobásky Lidl, 95 % masa, klasik nebo pikantní s chilli. Cena je 49,90 Kč (za 200 g / 10 kusů). Bavorské grilovací klobásy, Ponnath Řezničtí Mistři, 95 % vepřového masa. Cena je 39,90 Kč (za 200 g). Sedlčanský tuplák na gril s bylinkami. Cena je 60 Kč (2x 120 g)

Bez čeho byste si rodinné grilování nedovedli představit vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC