Hlavní obsah

Vymazlené grilování: Šťavnaté karbanátky s domácí majonézou

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Grilovací sezona je v plném proudu a slunečné počasí jí jen nahrává. Zapomeňte na chvíli na klasický plátek masa nebo klobásu a připravte si s námi skvělé jehněčí karbanátky s rozmarýnem. Neprohloupíte!

Článek

Karbanátky jsou rozhodně oblíbenou stálicí snad každého rodinného grilování – a jednoduše si je připravíte doma na pánvi i mimo sezonu. Omezovat se jen na obligátní hovězí nebo vepřové maso by ale byla škoda. Přidejte po našem vzoru kousek jehněčího!

Jehněčí karbanátky s rozmarýnem

Na 4 porce potřebujete: 400 g hovězího předního, 400 g jehněčího předního, 2 snítky rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej

Na olivovou majonézu potřebujete: 150 ml panenského olivového oleje, 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř, 2 lžíce nasekaných zelených oliv

Postup: Maso v obou případech vybírejte spíš prorostlejší – karbanátky budou šťavnaté. Ideální je sáhnout po pleci nebo ramínku. Maso namelte najemno a důkladně promíchejte, aby nezůstaly hrudky. Lístky rozmarýnu nasekejte nahrubo a přidejte k masu. Ochuťte solí, pepřem a nechte chvíli odležet. Grilovat byste vždy měli maso pokojové teploty, jinak během tepelné úpravy přijde o všechnu šťávu.

Olej, žloutky, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř dejte do vysoké úzké sklenice nebo nádobky, která se prodává s tyčovým mixérem. Mixér zanořte až na dno, zapněte a pomaličku táhněte nahoru. Během pár sekund máte hotovou majonézu. Podle potřeby ještě jednou zopakujte. Vmíchejte nasekané olivy a případně dochuťte.

Grilovací rošt rozpalte. Z masa tvořte karbanátky, potřete je olivovým olejem a z obou stran grilujte asi tři minuty – záleží na jejich velikosti a tloušťce. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové. Podávejte s pečivem a olivovou majonézou.

Co je hitem letošní grilovací sezony u vás? Jestli vám jehněčí šmakuje, ochutnejte kofty s kefírovými plackami.

Reklama

Načítám