Hlavní obsah

Vymazlené grilování: Špenátové burgery přesvědčí i masoholiky!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovací sezonu si většina z nás užívá s masitými pochoutkami. Jestli se ale chcete blýsknout něčím netradičním, sáhněte po špenátu. Burgery se špenátovým karbanátkem nadchnou i zaryté masožravce.

Článek

Maso, maso a zase maso – to je mantra letních grilovacích odpolední a hlavně večerů. Že se k masu úžasně hodí lehký bramborový salát s pistáciemi, o tom už jsme vás snad přesvědčili. Co takhle ale karbanátek v burgeru vyměnit za špenátovou placku? Hotovo budete mít za 15 minut!

Špenátové burgery se sýrem

Na 4 karbanátky potřebujete: 400 g čerstvého špenátu, 2 stonky řapíkatého celeru, olivový olej, ½ cibule, 2 vejce, 100 g tvrdého sýru (třeba goudy, ale postačí i eidam), 2 stroužky česneku, 1 hrnek strouhanky, chilli vločky, sůl, pepř

Na obložení burgerů potřebujete: 4 housky, 4 lžíce ajvaru, kousek salátové okurky, červenou cibuli

Postup: Špenát pořádně propláchněte a osušte. Celer nakrájejte na kousky a zpěňte na olivovém oleji. Přidejte špenát a spařte. Dejte vychladnout. Mezitím cibuli nakrájejte najemno a sýr nastrouhejte nahrubo. Z vychladlého špenátu vyždímejte všechnu přebytečnou tekutinu a pokrájejte ho. Přidejte vejce, cibuli, sýr a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a chilli. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Z hotového těsta tvořte placky – burgery. Jestli je budete připravovat na pánvi, před smažením je obalte v troše strouhanky, a když je budete chystat na grilu, potřete je kapkou oleje. Z obou stran opečte dozlatova.

Housky prořízněte a na spodní část namažte ajvar (pomazánka z paprik a rajčat). Na ten položte kolečka okurky, špenátové burgery a červenou cibuli, skvělé je přidat i kousek avokáda. Přiklopte a můžete podávat.

A pokud byste měli chuť, upečte si i domácí burgerové housky!

Načítám