Hlavní obsah

Milujete italské panini? Udělejte si je doma!

Foto: Mona Martinů

Ideální na svačinu i rychlou večeřiFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste je už na pultech pekařství určitě zahlédli. Podlouhlé plněné italské sendviče panini s typickými pruhy přímo volají po nakousnutí. Chcete si je připravit v pohodlí domova? Vsaďte na naše dnešní recepty. I my jsme je zkoušeli připravit vůbec poprvé a chutnaly nám ještě více než ty z obchodu. Tak na co ještě čekáte?

Článek

Italské panini jsou něco jako sendvič – jen s tím rozdílem, že hned poté, co caibattu, bagetku nebo tenké plátky světlého chleba připravíte, je potřeba vše zapéct. Ale to ještě moc předbíháme...

Základ, tedy pečivo je nejprve třeba naplnit oblíbenou směsí (chutné tipy najdete o několik řádků níže), a poté krátce zapéct. K tomu, abyste vytvořili pro panini tolik typické žebrování, vám pomůžou speciální malé grily, které vypadají podobně jako sendvičovače. Jejich cena přitom není nijak závratně vysoká – Panini Philips HF 2386/20 stojí běžně 996 korun (levnější kousky můžete ulovit na Zboží.cz zde), kontaktní gril Panini Piet DOMO DO 9037 G seženete za 1023 korun, případně typ 9034 G od stejné značky za 799 korun.

Foto: Archiv firem

Do tisícovky pořídíte i speciální gril na paniniFoto: Archiv firem

Do redakce jsme však „paninovač“ ještě nepořídili, a tak jsme si museli vystačit s klasickou grilovací pánví. Šlo to s ní také hladce, jen jsme museli použít menší fígl. Panini jsme potřeli kapkou oleje, položili do pánve a přitlačili dnem druhé pánve. Stačilo dvě minuty opékat z každé strany a ukázkové kousky s krásnými pruhy byly na světě.

Foto: Mona Martinů

Aby se na panini vytvořila mřížka, je dobře je přitlačit - třeba pánvíFoto: Mona Martinů

A jaké recepty jsme našimi mlsnými jazýčky otestovali?

Americké panini s masovými kuličkami

Potřebujete:200 g mletého hovězího masa, sůl a pepř, 4 ciabatty, 150 g sýru ementálského typu, 2 lžíce kečupu, 1 cibuli, lžičku cukru, olivový olej.

Hovězí maso ochuťte solí a pepřem, propracujte rukama a vytvořte z něj kuličky o průměru 2 centimetry. Ty zprudka opečte na oleji na pánvi a nechte je ještě deset minut dopéct v troubě při 180 stupních Celsia. Mezitím na zbylém tuku osmahněte kolečka cibule se lžičkou cukru. Do podélně rozkrojené ciabatty na sebe navrstvěte půlky hovězích kuliček, sýr, kečup a cibuli. Přiklopte, potřete kapkou olivového oleje, opečte z obou stran na grilovací pánvi dozlatova. Nemusíte se bát, že by se vám panini rozpadly, sýr vše dokonale spojí. A můžete vychutnávat.

Foto: Mona Martinů

Americká variace s lahodnou cibulkouFoto: Mona Martinů

Italské panini s bazalkou a mozarellou

Potřebujete: 200 g mozzarelly v nálevu, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, hrst bazalkových lístků, 4 ciabatty, olivový olej.

Mozarellu oddělte od nálevu a nakrájejte ji na plátky. Rajčata pokrájejte na malé kousíčky a smíchejte je s prolisovaným česnekem. Podélně rozříznutou ciabattu poté naplňte plátky sýru, rajčatovou směsí a vše ještě poklaďte bazalkou. Přiklopte, potřete olejem, zapečte z obou stran a podávejte.

Foto: Mona Martinů

Před opékáním panini zlehka potřete olivovým olejemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tenhle kousek se hodí i pro vegetariányFoto: Mona Martinů

Česká variace s kuřetem a hermelínem

Potřebujete: 150 g kuřecích prsou, grilovací koření, sůl a pepř, 1 hermelín, 1 červenou papriku, oregano, 4 ciabatty, olivový olej.

Kuřecí prsa okořeňte grilovacím kořením, přidejte sůl a pepř, zprudka je opečte na pánvi po dvou minutách z obou stran a poté je ještě nechte v troubě 8 minut „dojít“ při 180 stupních Celsia. Poté maso i hermelín nakrájejte na plátky. Rozpůlenou ciabattu naplňte kousky masa, proužky červené papriky, sýrem a posypte oreganem. Přiklopenou ciabattu ještě potřete olejem a opečte ji z obou stran.

Foto: Mona Martinů

Když hermelín trochu vyteče, vůbec to nevadíFoto: Mona Martinů

Pokud máte rádi plněné pečivo v jakémkoli množství, určitě nakoukněte i do tipů od kolegyně Jany Chmelíkové v článku Skvělé sendviče, které vám budou zaručeně chutnat! anebo načerpejte inspiraci ve speciálu o svačinách pro děti. A nezapomeňte nám napsat, jak se vám panini povedly!

Reklama

Načítám