Hlavní obsah

Miluji kamarádčina ex! Jak jí to říct?

Foto: Thinkstock

Ženy odpouštějí velmi těžceFoto: Thinkstock

Reklama

Když jsou na lásku tři, je to vždy komplikace. Přináší to bolest, slzy, zklamání a velmi často smutné rozchody. A stejné je to i ve chvíli, kdy se zamilujete do expřítele své dobré kamarádky. Jak na váš vztah zareaguje? Nebude se zlobit, nebude na vás žárlit, ustojí to vaše přátelství? To jsou otázky, které nyní řeší naše čtenářka Magda.

Článek

Život přináší různé situace. Zamilovat se můžete do kohokoli, včetně bývalého přítele vaší dobré kamarádky. Není na tom v zásadě nic špatného, ovšem má to svá rizika, s nimiž je potřeba počítat.

„Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát, ale stalo se. Moje dobrá kamarádka žila dva roky s mužem, ale pak jim to přestalo fungovat, a tak nějak se oba společně dohodli, že se rozejdou. Nikdy za tu dobu, co byli spolu, jsem si na něj ani nepomyslela, ale když byl najednou volný, bylo vše jinak,“ popisuje sedmadvacetiletá Magda. Sama prý byla ze svých citů zmatená, tak nechtěla nic uspěchat. „Občas jsme se sešli na oběd nebo na kávu, spíš jako kamarádi. To jsme také byli, vždyť jsme se znali už celkem dlouho,“ vypráví Magda.

Jenže čím častěji se viděli, tím víc zjišťovali, kolik toho mají společného. „A pak se to stalo. Jednoduše jsme se už ani jeden nedokázali ovládat a skončili spolu v posteli. A rozhodně nešlo o úlet, akci na jednu noc a podobně. Chceme spolu chodit, fungovat jako pár, milujeme se. Jenže já nevím, co na to řekne moje kamarádka. Není s rozchodem ještě zcela smířená, občas jí je smutno, tak mám strach, že se na mě naštve a naše přátelství skončí,“ svěřuje se Magda.

Foto: Thinkstock

Proč si nezačít s nezadaným mužem, i když je to bývalý přítel vaší kamarádky?Foto: Thinkstock

Kamarádka si zaslouží pravdu

Podle odborníků je tato situace velmi častá a nikde není psáno, že když to s daným mužem nevyšlo kamarádce, nemůže to vyjít vám (Jak poznat, že je váš nový přítel ten pravý, se dočtete zde).Ovšem pokus o utajení vašeho vztahu je čirá hloupost. „Je tu samozřejmě riziko, že kamarádka nemusí celou věc vydýchat, ale tak to prostě je. Může se zlobit, může žárlit a může to pokládat za zradu. Ale jedinou šancí, jak přátelství dát šanci, je jednat s ní narovinu, konzultovat s ní vše pokud možno dopředu. Jednoduše nedopustit, aby se o tom dozvěděla od někoho jiného,“ radí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Koneckonců je to vaše kamarádka, máte k sobě blízko a měly byste k sobě být upřímné. „Komunikace je prevence proti rozpadu, a to jak partnerských vztahů, tak i těch kamarádských,“ potvrzuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Mezi vámi a kamarádkou by měla panovat upřímnost. Měly byste umět si říct i nepříjemné věci, přesvědčí vás o tom článek Kamarádku podvádí partner. Mám jí to říct?.

Ovšem připravte se, že minimálně prvotní reakce nebude nijak idylická. Obzvlášť, pokud kamarádku rozchod stále bolí, případně neproběhl příliš hladce, očekávejte dvě nejčastější reakce:

  • Označí vás za zrádkyni – jste kamarádka, která by měla nenávidět muže, který jí ublížil. Vy ho ale místo toho milujete, což ona chápe jako zradu.
  • Přestane na čas komunikovat – je to pro ni šokující informace, potřebuje ji zpracovat. Dopřejte jí čas a nenuťte ji k tomu, aby vám dala požehnání. Prožívá bolest, na kterou má tak trochu právo.

Konec přátelství? I to je možné

A samozřejmě počítejte s tím, že kamarádka vaši novou lásku nemusí skutečně ustát, a vaše přátelství se rozpadne. A víceméně s tím nelze nic dělat. „Jsem obhájcem svobody jedince a čistoty jednání. Můžete všechno, ale neměli byste nikoho záměrně zraňovat. Což se v tomto případě říci nedá, zamilovat se může kdokoli do kohokoli, navíc rozchod znamená uvolnění pro jiný vztah. Pokud by vám tedy kamarádka bránila ve svobodě, tolerujte to do doby, dokud si neuzdraví své emoce z rozchodu. Pak si ale od ní už nenechte nic diktovat,“ tvrdí Aleš Kalina.

Ani Lenka Černá nedoporučuje dělat kamarádce zásadní ústupky, s jejím ex se rozcházet, případně ji přemlouvat k tomu, aby i nadále byla vaší přítelkyní. „Je správné dát kamarádce jasně najevo, že vám jako člověk stojí za to, ale víc ji nepřemlouvat. Buď to pochopí a přátelství vydrží, nebo se bohužel rozpadne. Já tvrdím, že skutečné přátelství by mělo ustát i takový stav, a pokud ne, o kvalitní kamarádství se nejednalo,“ dodává Lenka Černá. A taková ztráta je asi malá daň za to, že třeba najdete svoji životní lásku.

Stalo se vám tohle někdy? Nebo je expřítel vaší kamarádky naprosté tabu?

Reklama

Související témata:

Načítám