Hlavní obsah

Miluji tě. Kdo to ve vztahu říká dřív?

Foto: Thinkstock

Kdo by nechtěl od druhého slyšet vyznání lásky! Ale sám ho vyslovit, to mnohé uvádí do rozpakůFoto: Thinkstock

Reklama

Když dva se rádi mají, i v lednu je jak v máji… Jenže který z nich nahlas tomu druhému řekne, že je zamilovaný? Podle nové studie jsou v tomhle muži přímočařejší! Když cítí lásku, jdou do toho po hlavě a otevřeně přiznávají své city jako první!

Článek

Pro někoho je to možná překvapení, ale víte, kdy je muž nejšťastnější? Podle výsledků výzkumu uvedeného v magazínu Journal of Personality and Social Psychology prý tehdy, když mu žena vyzná lásku ještě předtím, než dojde ke společnému sexu. Nejlepší na tom je, že svoji pozitivní náladu a pocity z této zkušenosti muž dokáže přenést na svoji drahou polovičku, takže pak je opravdu i v lednu jako v máji: pár prochází jedním ze svých „růžových“ období lásky. Jak se ale dočtete dále, takhle idylické to je jen málokdy.

Žena: Nevyznávám se z citů, nechci být zklamaná!

„Jsem ze staré školy, takže si i dnes myslím, že muž má udělat první krok a vyslovit se vůči mně jako první. Já to jednou porušila, a už takovou chybu nikdy neudělám,“ svěřuje se dvaatřicetiletá kosmetička Jana. „V mém posledním vztahu jsem se šíleně zamilovala do jednoho muzikanta, a když jsem mu řekla, že ho miluju, skoro se mi vysmál. Nikdy jsem se necítila tak ponížená.“ Jana měla prostě smůlu na špatnou zkušenost, ale je zvláštní, že si mnoho lidí myslí, že žena vyznává vůči muži svoje city jako první. Odkud se vzala tahle domněnka?

Magazín LiveScience na základě studie Massachusetts Institute of Technology uveřejnil anketu, které se zúčastnilo 90 respondentů. 58 z nich vyjádřilo názor, že si myslí, že ženy jsou těmi ráznějšími, které ve vztahu jako první vyslovují „miluji tě“, a to přibližně 23 dní předtím, než se k tomu samému odhodlá muž. Jenže chyba lávky, je to přesně naopak! Tentýž průzkum odhalil, že 70 % mužů se ve vztahu vyslovilo jako první, a to zhruba 42 dní před ženou! Je to tak v pořádku?

Foto: Thinkstock

Za neochotou vyslovit „miluji tě" může být strach ze zklamáníFoto: Thinkstock

Kdo má komu vyznat lásku?

„Já si myslím, že by se muž měl vyslovit první ,a z hlediska evoluce se ani nedivím, když to tak je,“ uvažuje třiačtyřicetiletý Pavel, obchodní zástupce z Liberce. „I když si muži mylně myslí, že si partnerku vybírají oni, ve skutečnosti je to obráceně: celou situaci ovládá žena. Ale ona jako taková ponechává pocit důležitosti protistraně, ostatně jako je tomu v přírodě. Samec se natřásá, samec dělá všechno možné, samec touží zaujmout. A samice? Nechává se hýčkat. Ta lidská ještě čeká na to, až se muž vysloví. To je zákon platný po staletí,“ dodává Pavel.

S ním ale nesouhlasí voják z povolání Marek. „Podle mě je to jedno. Jen si vzpomeňte na slogan z reklamy, kde se říká, že když ji miluješ, není co řešit. Jestli miluje ona mě, ať mi to řekne jako první, budu mít určitě radost a spadne ze mě napětí, jestli tahle snaha, kterou jsem do namlouvání vložil, přinesla ovoce.“ Na správném „pořadí“ vyznání lásky ale podle některých dost záleží, a samozřejmě to souvisí převážně s psychikou.

„Miluji tě“ berou muži jako šanci na sex

Související studie a doprovodné ankety totiž ukázaly, že muži rádi od svých drahých poloviček slyší „miluji tě“ ještě předtím, než dojde k sexu, protože to považují za příslib toho, že k němu někdy dojde. Pánové prostě chtějí důkaz místo slibů... Ale proti tomu jde to, že ženy zase očekávají sladká slůvka vyznání po souloži, aby se ubezpečily, že muži nešlo jenom o fyzický kontakt. Až pak, po jakémsi ujištění, se vyslovují ony.

Foto: Thinkstock

Je hezké mluvit o lásce ještě před sexem. Ale vždycky se to nepodaří...Foto: Thinkstock

Jak to vidí sexuolog Zlatko Pastor? „,Miluji tě' je pro muže vstupenkou do zahrady pozemských rozkoší. Bez toho mají pocit, že přelezli ten plot načerno. Chtějí to slyšet ještě před sexem, a nejlépe tak často, aby měli dojem, že mají v kapse permanentku a v zahradě si mohou dělat, co se jim zrovna zamane. Ženy to chtějí slyšet pořád, po sexu asi nejvíce. Berou to jako kompliment, že byly boží. Stejně jako chtějí slyšet, že jejich nedělní bábovka byla fantastická, i když zrovna za moc nestála. Ale o to více do toho dají napodruhé."

Tak to vidíte. Čekali byste, že se obecně muži ze svých citů vyznávají jako první, kdežto ženy potutelně čekají, než se pánové vysloví? Ideální scénář sexuálního a partnerského vztahu pak vypadá následovně: On: „Miluji tě." Ona (ještě před prvním sexem): „Já tě také miluji". On (po sexu): „Stále tě miluji, a dokonce ještě čím dál víc!"... Ale i v obráceném pořadí to někdy může klapnout.

Pokud se zrovna nacházíte v situaci, kdy tápete, zda lze začít vztah sexem, zde jsou pro a proti ( Nejdřív sex, pak vztah. Může to vyjít?). Jinak si užijte svoji lásku. Má mnoho podob viz článek Vyfotili jsme lásku 6x jinak, z nichž každá by se měla podporovat osobitým vyznání lásky. A v jakém pořadí? Možná je to doopravdy jedno, ale hlavně, aby bylo upřímné, no ne?

A co vy? Čekáte, až se vysloví protějšek, nebo máte odvahu mu o svých citech říct jako první? A je vůbec pořadí vysloveného vyznání důležité? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám