Hlavní obsah

Mise jak se zbavit knírku: 5 možností, jak s ním zatočit!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Viditelné chloupky nad horním rtem dokážou potrápit. Zejména pokud jste tmavší fototyp a máte od přírody tmavé vlasy. Jak se jich zbavit co nejúčinněji? Pinzeta, depilační krém, vosk nebo dokonce žiletka? Vyzpovídaly jsme odbornice!

Článek

Skoro neviditelné jemné chloupky na obličeji jsou přirozené. Problém nastává, když jsou na některých místech vidět víc, než bychom potřebovaly. Zejména v oblasti nad horním rtem. Taky řešíte, jak zatočit s knírkem, který žádná žena nechce? Tady jsou plusy a mínusy dostupných metod.

1. Pinzeta

Nejrychlejší cestou je pinzeta, kterou se knírku zbavujete chloupek po chloupku. Je to zdlouhavé, výsledek není tak dobrý, jak byste možná požadovaly, ale na druhou stranu, nehrozí skoro žádné podráždění kůže.

Aby vytrhávání tolik nebolelo, dvěma prsty roztahujte kůži a pinzetou vytrhávejte mezi nimi. Takhle postupujte v celé oblasti a uvidíte, že vám neukápne ani slzička (zkuste to i při vytrhávání obočí). Nezapomeňte pak danou oblast vyčistit pleťovým čističem a nejlépe ošetřit uklidňujícím gelem nebo krémem.

2. Žiletka

Na bod číslo dvě rovnou zapomeňte! Oholit chloupky žiletkou je rychlé a bezbolestné, ale nevhodné. Sice to, že naroste silnější a černější chloupek, je mýtus, ale… „Tím, že dojde k seříznutí chloupku v jeho polovině, dojde k odstranění jeho nejsvětlejší a nejtenčí části. Vizuálně to pak vypadá, že jsou chloupky tmavší a tlustší,“ říká Nikol Bárová, kosmetička značky Essenté. Žiletku si nechte na jiné partie!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Žiletka a chloupky pod nosem se nemají rádyFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

3. Depilační krém

Všechny jste o něm slyšely, ale už neznáte nikoho, kdo by ho vyzkoušel? Řeč je o depilačním krému. Jak funguje? „V podstatě jde o chemický přípravek, který naleptá chloupek, ten se rozpustí a setře ubrouskem,“ vysvětluje Petra Pražáková, kosmetička Nobilis Tilia. „Jediná výhoda, pokud je to vůbec výhoda, je, že je to bez bolesti, ale jinak za mě nevhodné. Dráždí to pokožku a může vyvolávat alergické reakce.“

V podstatě je to podobné, jako byste chloupky oholily, protože krém odstraní jen to, co je na kůži. Metoda je nevhodná také pro osoby s citlivou pletí.

4. Trvalá epilace

Nejdražší, ale zato metoda s vysokou účinností i dlouhodobým efektem, je trvalá epilace. Ta se může provádět laserem, ultrazvukem nebo pomocí IPL (intenzivní pulzní světlo). Tyto metody jsou dostupné v salonech a provádí je odborníci. Nicméně světlo IPL si můžete koupit i domů, ale vyjde vás to na zhruba 10 tisíc korun.

Co se týče salonního provedení, zeptali jsme se na možnost epilace pomocí IPL světla Zdeňky Hodrové ze Salónu krásy Dobříš. „Pro úplné odstranění chloupků je potřeba 7 až 10 sezení, přičemž mezi každým by měla být pauza 3 týdny.“

Každý chloupek může totiž být v různé růstové fázi, proto se musí procedura opakovat, aby se podařilo zachytit všechny. „Účinnost závisí také na tom, zda je chloupek tmavý, nebo spíš světlý. Čím tmavší pigment, tím lépe ho světlo zachytí a zneškodní,“ dodává odbornice. Jedno sezení vás vyjde okolo 300 korun.

Foto: Stocked House Studio, Shutterstock.com

Nejkvalitnější je epilace laserem, ultrazvukem nebo intenzivním pulzním světlemFoto: Stocked House Studio, Shutterstock.com

5. Depilace voskem

Když zvážíte všechny plusy a minusy, nejlépe z toho všeho vychází depilace voskem. Sice bolí, ale nevyjde vás tak draho, výsledný efekt je více než uspokojivý a vydrží okolo 4 týdnů. Na proceduru můžete vyrazit do nespočtu salonů nebo si pořídit na doma depilační pásky. Jedna návštěva salonu se pohybuje od 100 do 300 korun, pásky na doma vás vyjdou okolo 100 korun na několik použití.

V salonech se můžete setkat se samostržným voskem. „Vosky dáme do tavicího přístroje, kde roztají, pak je natřeme na požadované místo, necháme pár sekund zaschnout, a pak ho strhneme pomocí depilačního proužku,“ popisuje Nikol Bárová. „Nedoporučovala bych použití depilačních pásků z drogerie. Jde o studené páskové vosky, které se zahřívají v dlani, pak se aplikují na knírek a strhnou. Je to metoda nešetrná a může dojít i ke spálení či poranění jemné kůže kolem rtů,“ varuje. Pokud máte citlivější pleť, svěřte se raději do rukou profesionální kosmetičky.

Když už k podráždění kůže dojde, podle Petry Pražákové vsaďte na zklidňující levanduli v podobě oleje, květové vody nebo masky (nejúčinnější bylinky v kosmetice). Po depilaci se nevystavujte sluníčku, protože póry jsou více otevřené a hrozí větší pigmentace. Krém s vysokým UV faktorem je tedy nezbytností!

Reklama

Související témata:

Načítám