Hlavní obsah

Moderně, ale s nádechem retra. To je byt v domě z roku 1929

Foto: Karolina Bąk

Foto: Karolina Bąk

Reklama

Mladá dvojice, historický byt, moderní nápady i dobová atmosféra. To jsou atributy bytu v polském hlavním městě, kde vedle sebe fungují zrestaurované původní prvky s moderním nábytkem.

Článek

Byt v činžovním domě postaveném v roce 1929 podle návrhu architekta Romana Felińskeho se stal domovem mladého bezdětného páru. Dům stojí ve varšavské čtvrti Stara Ochota, do dnešních dnů si zachoval jedinečné kouzlo a atmosféru dob dávno minulých a ve stejném duchu se měl nést i interiér osmdesátimetrového bytu.

Renovace původních prvků

Dvojice tu před rekonstrukcí žila přibližně rok, poté se partneři rozhodli přistoupit k revitalizaci a částečné rekonstrukci, při níž měly zůstat zachovány původní podlahy, interiérové dveře a okna – to vše bylo potřeba renovovat. Z původního nábytku však nezbylo nic.

Návrhem interiéru, výběrem jednotlivých zařizovacích prvků a v neposlední řadě i výrobou originálního nábytku pověřili designéry ze studia Loft Kolasiński, kteří od klientů dostali plnou důvěru. „Majitelé neměli žádné speciální požadavky, prostě nás nechali dělat naši práci,“ dodávají k tomu.

Foto: Karolina Bąk

Postel v ložnici navrhli a nechali vyrobit designéři ze studia Loft KolasińskiFoto: Karolina Bąk

Atypická dispozice

Největším oříškem byla pro designéry samotná dispozice bytu, která je v dnešní době poměrně netypická. „Do kuchyně se vstupuje přímo ze společné chodby, bylo tedy náročné vypořádat se především s touto částí bytu. Dále bylo potřeba vymyslet dostatek úložných prostor a velkou výzvou pro nás byla renovace originálních oken,“ doplňují designéři.

Aby zůstal zachován historický charakter bytu, použili na stěnách tradiční omítku, zatímco dekorativní povrchy natírali ručně. Ke slovu se dostali také odborníci na restaurování památek, kteří se postarali o renovaci parket, které procházejí celým interiérem.

Foto: Karolina Bąk

Celým bytem procházejí parkety, ty jsou původní a po kompletní renovaciFoto: Karolina Bąk

Nábytek na míru i designové kousky

Z pera a dílny studia Loft Kolasiński pochází kuchyňský a koupelnový nábytek, postel a veškerá zrcadla. K těmto na míru vyrobeným kouskům vybrali a perfektně doladili ostatní nábytek, osvětlení a koberce – vybírali kousky od světových designérů, jako jsou například Eero Saarinen, George Nelson nebo Kai Kristiansen.

Zajímavá jsou také křesílka vyrobená v polské továrně v Zadzielu v 50. letech, která zrenovovali a umístili do obývacího pokoje. To vše podtrhují fotografie Marie Svarbovej, které zdobí stěny v celém bytě.

Dřevo, šedá barva a pár akcentů

Kromě přírodního dřeva převládají v bytě různé odstíny šedé barvy, decentně i hravě je ale doplňují také výraznější tóny – v kuchyni si pohráli s tyrkysovou, na kobercích v obývacím pokoji a v ložnici zase září hořčicově žlutá a červená.

Foto: Karolina Bąk

Dřevo doplňují různé odstíny šedé barvy, ať už na čalounění, záclonách, nebo kusových kobercíchFoto: Karolina Bąk

Vizitka studia

Studio Loft Kolasiński se zabývá interiérovým i průmyslovým designem. Ve svých návrzích rádi používají dřevo, navrhují také jedinečné koberce, které jsou pak ručně vyráběné v Nepálu. Specializují se na hledání a získávání originálního nábytku, osvětlení, keramiky, obrazů a koberců. Při restaurování dbají na zachování původního charakteru, často v tomto směru vyhledávají odbornou pomoc dalších specialistů. Více na www.loft-kolasinski.com a www.karolinabak.com.

Máte rádi retro atmosféru? Nebo upřednostňujete moderní styl?

Reklama

Načítám