Hlavní obsah

Byt s nádechem kubismu. Se starožitnostmi, ale svěží

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Do nového bytu si majitelé přáli začlenit pár kusů starožitností, ideálně v kubistickém stylu. Pojďte se přesvědčit, že i interiér s historickými prvky může působit svěže a moderně.

Článek

Byt velký 60 metrů čtverečních se nachází v nové rezidenci v pražském Karlíně, jeho interiér však našel inspiraci v minulosti, konkrétně v jedinečném českém stylu – kubismu.

Mladí bezdětní partneři, kteří tu žijí, měli o použití starožitného nábytku a dekorací jasno hned od počátku. Jejich sen a představy zrealizovaly designérky z Ambience Design, které pár oslovil na základě doporučení přátel, spokojených klientů tohoto studia.

Kubismus jako hlavní směr

„Již na první schůzce se majitelé zmínili, že mají rádi starožitné kousky, z období se jim pak nejvíce líbí právě kubismus, což určilo hlavní směr celého projektu. Se starožitnostmi i my pracujeme velmi rády, ale najít ty správné v kubistickém stylu se ukázalo jako ne tak docela lehký úkol,“ vzpomíná designérka Jitka Kobzová.

„Co se týká nábytku, je tu vcelku omezený trh, proto jsme intenzivně hledaly také v zahraničních starožitnictvích. Velkým úspěchem a štěstím bylo nalezení skleníku s kubistickým zpracováním, který jsme objevily v pražském antiku. Tento základní kus udal prostoru požadovaný směr, a od něj se poté odvíjely další detaily a ladicí doplňky,“ říká k tomu spoluautorka projektu Zuzana Wiesnerová.

Foto: Josef Neumann

Kromě kubistických kousků, které se shánějí poměrně těžce, jsou v bytě třeba i empírové židle. I ty jsou ze starožitnictví (Starožitnosti Antik Praha Mikšík)Foto: Josef Neumann

Barvy vycházejí z reprodukcí

Problémem starožitností může být, že v interiéru působí těžkopádně či smutně. To ale v žádném případě není problém karlínského bytu. Ten je sám o sobě krásně světlý, a designérky do něj navíc vnesly svěží barvy, které historizující kusy rozzářily.

Barevnost vychází z kubistických reprodukcí, které ozdobily stěny bytu. Designérka Jitka Kobzová vybírala obrazy od kubistických umělců v německé galerii jako jedny z prvních doplňků a je právem pyšná na to, že se je s nábytkem podařilo sladit. Interiéru dodávají tu pravou atmosféru. U jídelního stolu se tak i díky těmto reprodukcím a jejich barvám objevilo výrazně zelené sofa a v obývacím pokoji kompletně repasované, sytě růžové křeslo.

Foto: Josef Neumann

Barevnost se odvíjela od reprodukcí obrazů, které designérky vybíraly v německé galeriiFoto: Josef Neumann

Nejen kubismus, ale i secese a současnost

Nezůstalo však jen u kubismu, stylově je vybavení interiéru mnohem rozmanitější. Ve starožitnictvích návrhářky „ulovily“ třeba i empírové jídelní židle nebo secesní noční stolky z dílny rakouské firmy Jacob & Josef Kohn založené roku 1849. K historickým kouskům se ale nebály použít ani současné prvky.

V obývacím pokoji tak vedle starožitností stojí například pohovka se zcela moderními strohými tvary nebo originální konferenční stolek s tvary oblými a dubovou vrchní deskou, který na míru vyrobil truhlář. Moderní je i vybavení koupelny nebo třeba posezení na terase, která k bytu patří. Takovou různorodost si designérky mohly dovolit právě i díky barevnosti, která jednotlivé styly skvěle propojuje v jeden harmonický celek.

Vizitka studia

Jitka Kobzová vystudovala bytové návrhářství na JJAADA Academy v Londýně a home staging na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně věnuje více než dvacet let, po návratu do ČR založila mj. společnost Ambience Design, v níž od počátku působí i Zuzana Wiesnerová. Ta absolvovala studia v oboru multimédia a design se specializací na prostorový design. Více na ambiencedesign.cz.

Jak se vám líbí historické kousky? Pořídili byste si do bytu starožitnosti?

Reklama

Související témata:
Kubismus

Načítám