Hlavní obsah

Moderní lyžování s vůní sena. Takové je ve Val d'Ega

Foto: Obereggen AG/Paolo Codeluppi

Foto: Obereggen AG/Paolo Codeluppi

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměnitelná alpsko-středomořská atmosféra a slunné počasí i na sjezdovkách v nebeské výši jsou esence, které si získají lyžaře všeho druhu. To všechno je příměsí Dolomit. Vyrazit můžete třeba do středisek Obereggen nebo Carezza.

Článek

Sjezdy na širokých perfektně upravených sjezdovkách všech náročností doplňuje jak dlouhé rozjímání na divokou krásou Dolomit, tak pravidelné siesty v přilehlých bistrech s vytříbeným vínem a italskými pochutinami. To je během zimní sezony Jižní Tyrolsko v kostce. Zdejší střediska Obereggen a Carezza ležící ve Val d'Ega (německy Eggental) a si zcela zaslouženě získaly mimořádnou oblibu lyžařů z Česka. A to nejen kvůli bezva lyžování.

Doma na farmě

Dalším důvodem je i nepochybně dobrá dostupnost a perfektní zázemí nabízející vyhovující podmínky jak pro rodiny s dětmi, tak pro sportovní lyžaře nebo náročnější návštěvníky. Kromě skvělého jídla a pití, které je v Itálii samozřejmostí, tu na vás dýchne i pořádná autenticita, kterou zatím turistický ruch nijak nenarušil, ba naopak společně perfektně kooperují.

Dříve tu hlavním zdrojem obživy bylo farmaření, které zůstalo nedílnou součástí dodnes. Odráží se to například v ubytování, kdy majitelé farem na svých pozemcích umožňují turistům splynout s opravdovým koloritem Jižního Tyrolska. Kromě toho, že se v takovém ubytování budete cítit jako doma, k snídani vám na stole přistanou potraviny, které pochází z vlastního chovu.

Ale samozřejmě pokud autentické ubytování není vaším šálkem kávy, v oblasti je mnoho moderních hotelů, které jsou však vždy velice decentně architektonicky zakotveny do okolní krajiny.

Foto: IDM Südtirol/Alex Filz

Není nad oběd s výhledem na skalní masivy! Foto: IDM Südtirol/Alex Filz

V noci lyžování nekončí

Tamějším velice oblíbeným střediskem je Obereggen, jehož výhodou je především univerzálnost. Začátečníci, malé děti, rodiny, snowboardisti, rekreační lyžaři, ti náročnější a i nejzdatnější zde naleznou to své. Vybavení střediska je jedno z nejmodernějších v celoevropském měřítku.

Návštěvníci si zde mimořádně oblíbili i zábavní sněžný park Snowpark. Kromě toho velké vyžití nabízí Obereggen i v noci. Sjezdování za umělého osvětlení je už klasika snad ve všech střediskách, ale tady si můžete třikrát do týdne užít i noční sáňkování. A po setmění se tu také pořádají nejrůznější akce.

Foto: Obereggen AG/Paolo Codeluppi

Střediska Carezza a Obereggen jsou kousek od sebe, můžete je tedy střídat a pořád to bude novéFoto: Obereggen AG/Paolo Codeluppi

Dvě mouchy jednou ranou

Od Obereggenu se táhne krásné horské údolí až po nejvyšší horské štíty Dolomit. Carezza, podobně jako Obereggen, je jedním z dvanácti středisek, kde je možné užít jednotný skipas Dolomity Superski. Právě z toho důvodu lyžaři často během pobytu minimálně tato dvě blízká střediska navštíví.

Carezza nabízí i spoustu krásných modrých sjezdovek pro volnočasové lyžaře. Rodiče pak ocení skvěle vybavený snowpark zřízený jako školička lyžování pro nejmenší.

Foto: IDM Südtirol/Alex Filz

V Jižním Tyrolsku je mnoho středisek, které budou vyhovovat rodinám s malými dětmi Foto: IDM Südtirol/Alex Filz

Jak se dostanete do Jižního Tyrolska?

Nejčastěji Češi volí cestu autem. Pro rodiny je to nejpohodlnější už jen kvůli přepravě vybavení. Z Prahy do Bolzana pojedete zhruba sedm hodin. Velmi oblíbenou trasou a nejvíce projížděným alpským sedlem je Brennerský průsmyk. Pokud raději poletíte letadlem, Innsbruck na severu a Verona na jihu jsou letiště nacházející se nejblíže Jižnímu Tyrolsku. Z České republiky můžete do Jižního Tyrolska dorazit také vlakem. Pokud pojedete z Prahy, počítejte s cestou kolem devíti hodin.

Článek vznikl ve spolupráci s Jižním Tyrolskem.

Reklama

Načítám