Hlavní obsah

Znojmo, vidím tě dvojmo aneb Vyrazte na jižní Moravu

Foto: Marek Musil, Shutterstock.com

Foto: Marek Musil, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lyže ani do exotiky vás to neláká, ale přitom byste si zasloužili alespoň na pár dnů vydechnout i v zimě? Vyrazte na jižní Moravu! I kdyby to mělo být jen na víkend, zažijete nejspíš víc, než byste čekali.

Článek

Proč jezdit na zprofanované eurovíkendy, když se parádně (a za zlomek ceny) zabavíte i u nás? Ušetříte čas, peníze i emise za dopravu a možná zjistíte, že to nejzajímavější člověk kolikrát objeví za humny. Pojďme si zlehka posvítit na jižní Moravu, kde vás budou bavit roztomilé vinařské vesničky, (lehké) zimní sporty i úžasné Znojmo.

Máte sklep? A mohla bych ho vidět?

Už dávno neplatí, že se moravské víno dělí na dá sa – nedá sa – dá sa Pražákům. V posledních letech zaznamenala moravská vinařství ohromný posun a nejlepší způsob, jak jich otestovat hned desítky najednou, jsou akce spojené s otevřenými sklepy. Stačí trochu zapátrat na internetu a v podstatě kterýkoli víkend najdete vesničku, kde se něco koná.

Foto: annie_zhak, Shutterstock.com

Vinné sklepy Plže u Petrova připomínají kouzelnou atmosférou Tolkienův HobitínFoto: annie_zhak, Shutterstock.com

Nejčastěji to funguje tak, že si za 400 až 800 Kč koupíte vstupné obsahující skleničku a kupony na nákup vína (zpravidla v hodnotě minimálně 200 Kč). Sklenička vám zbude jako suvenýr, ale především slouží jako vstupenka do všech zapojených vinařství, kde můžete celý den degustovat. Kvalitní zahraniční víno sice koupíte i v supermarketu, ale tam se určitě nepotkáte se samotným vinařem, který víno po celý rok piplal a kolikrát vás i rád zavede do svého sklepa.

Foto: Rodinné vinařství Zdenek Polach

Rodinná vinařství často nabízejí i ubytování a degustací vás většinou provází někdo, kdo se o víno celý rok staral (na snímku sklep vinařství Zdenek Polach ve Velkých Bílovicích)Foto: Rodinné vinařství Zdenek Polach

Vinné akce už se zdaleka neomezují jen na podzim, takže nezažijete takový teplotní šok, když se vydáte do chladného sklípku. Od ledna se pak přidávají i všelijaké košty – klobás, zelí nebo třeba pálenek. Čekají vás zážitky nejen gastronomické, ale i kulturní. Kde jinde hledat folklor než na jižní Moravě!

Foto: Vinařství Lacina Velké Pavlovice

Jeden z nejstarších dochovaných sklepů ve Vinařství Lacina ve Velkých Pavlovicích na vás dýchne tajemnou atmosférou, která se ale po prvních pár vzorcích vyhlášeného meruňkového vína záhy rozpustíFoto: Vinařství Lacina Velké Pavlovice

A pak to všechno vysportovat...

Až budete mít vína, škvarkovky i cimbálovky dost, dejte si trochu do těla i v prospěšnějším slova smyslu. Morava je sice doménou cyklistů a pěší turistiky, ale ani v zimě nejste odsouzeni k nečinnosti – i když komu by se od krbu, slivovice a klobásek chtělo, že?

Foto: Profimedia.cz

Tajemné Bílé Karpaty lákají nejen fanoušky Žítkovských bohyníFoto: Profimedia.cz

Když se vydaří zima, užijete si i na Moravě běžkování. Trasy hledejte v nizoučkých Chřibech, Moravském krasu a nejjistěji pak v Bílých Karpatech, kde už si zajezdíte i na sjezdovkách, třeba na Velké Javořině. Neuvěřitelným zážitkem je pak bruslení v Lednici. Pokud budete mít štěstí a rybníky a jezera v Lednicko-valtickém areálu zamrznou, můžete se po nich vydat na bruslích až do míst, kam byste jinak neměli šanci se dostat. Přes týden je v zimě zámek sice zavřený, ale park a skleník jsou přístupné celoročně. A co víc, dokud voda nezamrzne, každou sobotu, neděli a o svátcích se tu konají vyhlídkové plavby se svařákem. Ale to už jsme zase u vína...

Foto: plavby-lednice.cz

Dokud řeka Dyje nezamrzne, můžete se v Lednicko-valtickém areálu kochat na vyhlídkových plavbách. V zimě navíc se svařákem v ruce!Foto: plavby-lednice.cz

Zdaleka nejnavštěvovanějším místem Jihomoravského kraje je Aqualand Moravia v Pasohlávkách, kde si na své přijdou děti, milovníci adrenalinu i hosté hledající klid ve wellness. Tradiční lázně pak najdete v Lednici a Hodoníně, sirnaté lázně (vhodné například k léčbě lupenky) pak v Ostrožské Nové Vsi.

Foto: Profimedia.cz

Obliba wellness v Pasohlávkách roste nejen díky nabízeným atrakcím, ale i krásnému výhledu na PálavuFoto: Profimedia.cz

Znojmo, vidím tě dvojmo

Náš speciální tip (kromě vína, roztomilých vinařských vesniček a vína) pro zimní víkend na jižní Moravě je Znojmo. Spojit ho můžete s návštěvou Vídně (vlakem jste tam za necelé dvě hodiny), Vranovské přehrady nebo Národního parku Podyjí, ale vystačíte si hravě i jen ve městě. Klasikou je náš nejrozsáhlejší systém chodeb Znojemské podzemí. Labyrint pod městem má přes 25 km a dát si můžete i některou z adrenalinových verzí prohlídky.

Foto: gourmetjiznimorava.cz

Nový gastroprůvodce Gourmet Jižní Morava slibuje „zatraceně chutná místa“ po celém regionu. Nás zaujalo spojení prohlídky historické památky s ochutnávkou vína: ve sklepě Louckého kláštera totiž odpočívají lahve Znovína ZnojmoFoto: gourmetjiznimorava.cz

Dominantou města na kopci je kostel sv. Mikuláše, od kterého je nádherný výhled na údolí Dyje, hrad i známou rotundu svaté Kateřiny. Snadné body navíc získáte, když svého partnera, rodinu či kamarády k Mikuláši vezmete na západ slunce, který je odtamtud nádherný – ověřeno! Úžasné výhledy jsou i z Radniční a Vlkovy věže, ty jsou ale v zimě zavřené. Technické nadšence okouzlí vtipně zařízené Muzeum motorismu nebo Terra Technica ve Chvalovicích u lehce bizarního centra Excalibur City Hatě.

Foto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Malebné staré město, majestátní chrám na kopci porostlém vinicemi a výhled na Dyji tvoří až kýčovitou atmosféruFoto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Vzhůru do vinné samoobsluhy

Dlouho jsme ale nemluvili o víně. Kromě řady samostatných vinařů najdete přímo ve městě v areálu bývalého pivovaru teprve před pár týdny otevřenou Enotéku znojemských vín. Funguje jako taková vinná samoobsluha – sami si se skleničkou ze 120 vín ze Znojemské vinařské podoblasti vyberete, které chcete ochutnat nebo si ho dát rovnou celou sklenku. Na zchlazení žáhy pak můžete prozkoumat Znojemský městský pivovar nebo menší Pivnici U Šneka.

Foto: Balakate, Shutterstock.com

Toulky uličkami Znojma vám připomenu starou Prahu nebo Krumlov. Jen bez davů! Na snímku výhled na pivovar s Enotékou a expozicemiFoto: Balakate, Shutterstock.com

Reklama

Načítám