Hlavní obsah

Lyžovačka v Alpách: Salcbursko nabízí nekonečné možnosti

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Reklama

Aktualizováno

Rakouské Alpy jsou pro lyžaře už léta sázka na jistotu. Salcbursko je pro Čechy snadno dostupné autem a s nabídkou více než dvou tisíc kilometrů sjezdovek nabízí takřka nekonečné možnosti jak pro rodiny s dětmi, tak pro jednotlivce, kteří očekávají pořádně strmou jízdu.

Článek

Pokud máte na svůj lyžařský pobyt vymezeno více času než den či dva, rozhodně se vyplatí vyjet za hranice. Se vší úctou k oblíbeným zdejším střediskům, u sousedů se rekreačním i sportovním lyžařům otevře úplně jiný svět.

Nemusíte zamířit rovnou do severní Itálie či Francie, které jsou v současnosti zřejmě nejvíc cool lyžařskými destinacemi v Evropě. Ani do Švýcarska, kde okusíte ryzí zimní luxus, ale za nemalý peníz.

Parádní zimní radovánky nabízí i sousední Rakousko. Salcbursko, jedna z devíti spolkových zemí Rakouska, nepochybně patří mezi světové lyžařské velmoci. Z Prahy do hlavního města Salzburgu dorazíte za únosných čtyři a půl hodiny a z takových Českých Budějovic méně než za tři. Jaké oblasti by měly být ve vašem hledáčku?

Legenda jménem Zell am See-Kaprun

Hvězdu slávy na chodníku pro alpská lyžařská střediska by nepochybně získalo Zell am See-Kaprun. Moderní lanovky, garance sněhu a nepřeberný výběr sjezdovek. S jedním skipasem můžete najezdit 138 kilometrů skutečně rozmanitých kopců. Na svoje si tu přijdou začátečníci, rodiny s dětmi i lyžaři, kteří jsou si svým umem jistí a chtějí si ho otestovat – to mohou například na kopci Schmittenhöhe, který je proslulý svou černou sjezdovkou se 70% sklonem.

Těžko překonatelný zážitek pak nabízí středisko na ledovci Kitzsteinhorn, kde se lyžuje od října skoro až do léta. Pokud se sem vydáte uprostřed zimy, budete se muset vybavit co nejteplejším oblečením, ve 3000 metrech nad mořem občas dost přituhne.

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Drink tři tisíce metrů nad hladinou moře si jen tak někde nedáteFoto: © SalzburgerLand Tourismus

Nejzábavnější sjezdy v regionu Hochkönig

Pokud se někde v Salcbursku budou cítit rodiny s dětmi opravdu dobře, pak to bude v regionu Hochkönig. Široké, rozlehlé, perfektně vyvážené sjezdovky baví zkušené lyžaře, ale zároveň dávají pocit bezpečí a komfortu těm méně zdatným.

Hodně lyžařů z celé Evropy sem jezdí kvůli Královské cestě, která vede přes šest vrcholů. Panoramatický okruh spojuje dohromady lokality Maria Alm, Dienten a Mühlbach a spočívá v celých 35 kilometrech sjezdovek. Během cesty potkáte nejen mnoho příjemných hospůdek, kde se můžete zahřát bombardinem či horkou čokoládou, ale také obrovské dřevěné trůny poskytující ještě lepší výhledy na krajinu.

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Hochkönig nabízí skvělé doprovodné atrakce pro rodinyFoto: © SalzburgerLand Tourismus

Rodinný ráj v St. Johann

Jen 60 kilometrů jižně od hlavního města Salzburgu se nachází St. Johann, okres proslulý areálem Snow Space Salzburg, který nabízí více než 120 km dokonale upravených sjezdovek. Fantastický zážitek čeká zejména na ty, kteří se ani na zimní dovolené nezdráhají vstát trošku dříve. Ještě před půl osmou ráno si můžete v rámci balíčku „Early Bird Package“ užívat jízdu na liduprázdných sjezdovkách a kochat se východem slunce nad vrcholky hor.

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Když si přivstanete, zažijete skvělé lyžováníFoto: © SalzburgerLand Tourismus

Lyže, brusle, běžky... Co myslíte, kterým zimním sportem se nejvíc hubne? 

Reklama

Načítám