Hlavní obsah

Módní historie, která vás bude bavit! Vsadíte se?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dennodenně vídáte na ulicích nejrozmanitější modely, a tak se v současné době málokdy stane, že vás některý z nich překvapí, ba dokonce pohorší. Ale bývaly časy, kdy dámy v nohavicích představovaly pouhou iluzi a džíny patřily jen do nezbytné výbavy amerických zlatokopů. Pojďte se s námi tedy podívat na historické okamžiky, které obrátily svět módy docela naruby.

Článek

Mít ve skříni na ramínku malé černé je dnes nepsanou povinností snad každé ženy. Ne vždy je ale mohly (nebo chtěly) oblékat. Kdo vlastně může za posedlost obyčejnými šaty a proč se v garderobě objevil i kožený křivák?

Zrození prvních džín

Když Spojené státy zachvátila v roce 1853 zlatá horečka, vydal se mladík s bavorským původem Levi Strauss (1829–1902) vstříc svému štěstí do San Francisca. K bohatství ovšem nepřišel rýžováním zlata, nýbrž prodejem denimových kalhot, které splňovaly neúprosné požadavky tehdejších zlatokopů. S nápadem zpevnit kapsy měděnými nýty pomohl Levimu krejčí z Nevady Jacob Davis (1831–1908). Džíny vydržely celodenní nošení i v drsných podmínkách a 20. května 1873 je dvojice obchodníků nechala patentovat. Popularitu u žen si rifle (umíte si vybrat ty správné?) získaly po uvedení filmu Řeka do nenávratna (1954), kdy se v nich objevila Marilyn Monroe (†36).

Foto: Profimedia.cz

Jednou jedinou rolí dokázala Marilyn Monroe přesvědčit ženy, že jsou pro ně džíny to pravéFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Cellbes, 999 Kč; Levi's, 2799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 499 Kč; Marks & Spencer, 699 Kč Foto: Archiv firem

Druhá kůže 

I kožený křivák byl původně součástí ryze pánského, a navíc motorkářského šatníku. Na trh jej uvedla roku 1928 firma Schott NYC pod názvem Perfecto, což byla zároveň značka oblíbených doutníků Irvinga Schotta, jednoho ze zakladatelů oděvní společnosti. Distributorem revolučních bund se stala značka Harley Davidson, která je odkupovala za 5,5 amerických dolarů. Jenže ačkoli měl křivák pár příznivců mezi motorkáři, na běžné nošení si ho lidé zkrátka neoblékali. Když však roku 1953 zazářil herec Marlon Brando (†80) ve snímku Divoch coby vůdce čtyřicetičlenného gangu Černí rebelové v kožené bundě, popularita tohoto kousku rostla strmě vzhůru. O dva roky později se definitivně stal celosvětovým trendem. V křiváku se totiž objevil i idol tehdejší mladé generace James Dean (†24).

Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando vypadal prostě božsky. Není divu, že se po křiváku strhla sháňkaFoto: Profimedia.cz

Foto: About You

Na foto (zleva): Farina Opoku, 9074 Kč; Freaky Nation, 5174 Kč (obojí prodává About You) Foto: About You

Foto: About You

Na foto zleva: Only, 1599 Kč; Oakwood, 5174 Kč (obojí prodává About You)Foto: About You

Madam v kalhotách 

O nehorázný skandál v historii se ovšem postaraly ženy, které místo sukně navlékly nohavice. K „nepatřičnému chování“ rebelky navedl v roce 1911 francouzský designér Paul Poiret (1879–1944), jeden z prvních návrhářů dámských harémových kalhot. Mezi průkopnice v odívání patřila herečka a hrdá bisexuálka Marlene Dietrich (†90). V přísně konzervativní společnosti bourala předsudky a z pomluv si hlavu nedělala. Ve třicátých letech minulého století ji fanynky pravidelně potkávaly v kalhotovém kostýmu, a tak není divu, že toužily vypadat jako ona.

Foto: Profimedia.cz

Marlene Dietrich si z pomluv nic nedělala. A kalhotový kostým je dnes běžnou položkou šatníku spousty elegantních ženFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): růžové sako, 2599 Kč, růžové kalhoty, 1299 Kč (obojí Zara); tělové sako, 1499 Kč, tělové kalhoty, 899 Kč (obojí Reserved)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šedý kostým, Bodyflirt (prodává Bonprix), 699 Kč; bílé sako, 2999 Kč, bílé kalhoty, 2499 Kč (obojí Mango) Foto: Archiv firem

Kde se vzaly malé černé? 

Nadčasovým a univerzálním šatům, které se hodí téměř pro každou příležitost, neřekne módní průmysl jinak než „malé černé”. A jak už název napovídá, rozhodně nejde o večerní róbu s vlečkou v pestrobarevném odstínu. Vděčíme za ně ikonické návrhářce Coco Chanel, jejíž model Ford v délce pod kolena vyšel v roce 1926 na stránkách dámského magazínu. Pro jednoduchý design a cenovou dostupnost byl připodobněn k vozu „T“ ze stáje zmíněné automobilky. Nesmrtelnou slávu malých černých odstartoval ovšem až snímek Snídaně u Tiffanyho (1961), protože byly jedním z proslulých kostýmů ikonické krásky Audrey Hepburn (†63).

Foto: Profimedia.cz

Mohl mít někdo z Audrey Hepburn pocit, že jsou malé černé nepatřičné?Foto: Profimedia.cz

Foto: About You

Na foto (zleva): Urban Classic, 647 Kč; Pop Copenhagen, 3094 Kč (obojí prodává About You) Foto: About You

Foto: About You

Na foto (zleva): Hailys, 855 Kč; Vero Moda, 777 Kč (obojí prodává About You) Foto: About You

Krátký proces 

Od doby, kdy Marlene Dietrich (†90) zpopularizovala trend dámského kalhotového kostýmu, uběhlo něco málo přes třicet let, a svět už opět nedočkavě vyhlížel jakékoli novinky. Schylovalo se k další módní revoluci. Britská návrhářka Mary Quant (89) způsobila nevídaný rozruch, když v roce 1964 představila obecenstvu šaty i sukně v mini délce. Později se však nechala slyšet, že šlo o nápad jejích zákaznic, které toužily po zkrácených verzích běžných oděvů. Ať už to bylo tak nebo onak, této odvážné Angličance patří velký dík za neotřelou inovaci.

Foto: Profimedia.cz

Mary Quant přišla s mini délkou v pravou chvíli. Hlad po něčem novém zrovna narůstalFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bershka, 299 Kč; Desigual, 2999 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 699 Kč; Stradivarius, 549 Kč Foto: Archiv firem

A co nosíte nejraději vy?

Reklama

Související témata: