Hlavní obsah

Módní pověry: Co vám přičaruje štěstí a co peníze?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte důvod, proč musí mít nevěsta něco modrého i půjčeného? Víte, proč nosily dámy na klíčích králičí pacičku, a chcete zjistit, díky čemu zbohatnete? My vám to prozradíme.

Článek

Snad od nepaměti jsou součástí lidového vyprávění a ke každému tématu mají co říct. Svým stoupencům prozradí, jak docílit celoživotního štěstí, bohatství i přepychu. Zda se ale módním pověrám, mýtům či povídačkám rozhodnete uvěřit, záleží jen na vás.

Proč musí mít nevěsta něco modrého, kdo ze slavných recituje kouzelnou formuli a z jakého důvodu si perly nikdy nesmíte pořídit samy? Zjistili jsme, co vás čeká, když při nákupech neuposlechnete přísné pokyny.

Králičí pacička

Protože ušatí obyvatelé podzemních nor komunikovali s duchy z podsvětí, považovali je už 600 let před naším letopočtem staří Keltové za nositele štěstí. Kdo ale může za to, že se králičí pacička stala žádaným talismanem minulého století? Králík byl odjakživa symbolem plodnosti, i proto nosily jeho tlapku na klíčích také dámy, jež toužily po dítěti. Míra štěstí, kterou své majitelce nebo majiteli zvířecí nožka přinesla, závisela ale na striktním dodržování z dnešního pohledu zcela absurdních pravidel. V ideálním případě se měl nebohý ušák usmrtit v pátek na hřbitově, za úplňku či během zatmění měsíce. Pokud byl jeho vrahem šilhavý jezdec na bílém koni, smůla nedostala šanci.

Potřebovali byste ve svém životě trochu radosti? Vykašlete se na morbidní přívěsek a vezměte si raději příklad z herečky Sarah Jessicy Parker (54). První den v měsíci vysloví nahlas kouzelnou formuli: rabbit, rabbit (rabbit znamená v angličtině králík) a tragédie se jí vyhýbají obloukem.

Foto: e_rik, Shutterstock.com

Pacička pro štěstí měla být ideálně z levé zadní nohy králíka Foto: e_rik, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Co takhle místo nevkusné králičí pacičky raději stylový řetízek s přívěskem? Zleva: stříbrný náhrdelník Origami Jewellery (prodává Bohemania), 3920 Kč; zlatý náhrdelník s briliantem ALOve, 5840 KčFoto: Archiv firem

Fantastická čtyřka

Snad každá nevěsta ví, že u oltáře musí mít něco starého, nového, modrého a půjčeného (ne, nemyslíme tím ženicha). Původ této tradice je zakořeněný v Anglii, ale dodržuje se i u nás.

Starou věcí si budoucí manželka připomíná to, odkud pochází. Často jí těsně před obřadem obdaruje matka či babička šperkem, který se dědí z generace na generaci. Něco nového poukazuje na další kapitolu v životě a čerstvě sezdanému páru přináší příslib optimistických dní. Cokoli půjčeného má dvojici zaručit štěstí – o půjčku požádejte ženu, která už je sama vdaná a má zdravé děti, protože její rodinné úspěchy se rázem přenesou i na vás. A modrá barva? Symbolizuje lásku, čistotu a věrnost. Obléká se třeba pomněnkový podvazek nebo třeba kobaltový prsten.

Foto: Ana Prego, Shutterstock.com

Něco starého může být zároveň i něco modrého, například prsten po prababičceFoto: Ana Prego, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

A něco modrého může být zároveň něco nového. Zleva: svatební podvazek Poner, 2000 Kč; prsten s topazem Moonmagic, 2280 KčFoto: Archiv firem

Smutná perla 

Patříte–li mezi pověrčivé, perly na vlastní veselku raději nenoste. Znázorňují slzy a smutek ve svém budoucím životě přece nechcete. Ze stejného důvodu by neměly zdobit ani zásnubní prsten. Okolo těchto kouzelných pokladů z hlubin moře panuje mnoho mýtů i legend a některé z nich nejsou zrovna dvakrát optimistické. Nesmí se dostat darem, jinak novému vlastníkovi přinesou neštěstí. Ze spárů neradostného osudu utečete pouze v případě, když tomu, kdo vás šperkem potěšil, dáte na oplátku alespoň drobný „desátek.“ Nikdy si ale perly nekupujte samy, ani to nevěstí nic dobrého.

Nutno uznat, že kdyby se těmito nelichotivými povídačkami řídili nejbohatší panovníci historie, asi by perly nenacházely čestné místo v královských šperkovnicích po celém světě. Naštěstí ne všichni o nich smýšleli negativně. Ve starověkém Řecku je dokonce mohla mít na sobě i nevěsta. Prý se tak vyhne pláči ve svatební den.

Foto: brickrena, Shutterstock.com

Perly na svatbě prý nosí smůlu, ale ve starověkém Řecku naopak věřili, že díky nim se nevěsta vyhne pláči v den DFoto: brickrena, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Každopádně perly vypadají skvěle a byla by škoda se o ně kvůli povídačkám nechat ochudit, nemyslíte? Zleva: perlová kabelka Zara, 399 Kč; náramek Swarovski, 1745 KčFoto: Archiv firem

Barva hojnosti 

Žijete od výplaty k výplatě a nemáte ponětí, kam vaše peníze mizí? Nebojte, i na udržení financí existují fígle. Podle čínského učení feng-šuej vám je zpátky přičaruje správný odstín peněženky. Červená barva patří mezi nejoblíbenější, přitahuje hojnost i bohatství.

Ale pozor, záleží i na tom, jak se k peněžence chováte. Doma ji pokaždé ukládejte na bezpečné, uklizené a čisté místo, kde ji v případě potřeby vždy najdete. Vyndejte z ní kartičky, kterým už vypršela platnost, a zbavte se také všech účtenek připomínající odliv vašich úspor. Nikdy by neměla být úplně prázdná, alespoň jednu bankovku či pár mincí mějte pro jistotu v záloze a tučné konto se vás bude držet.

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Z peněženky vyndejte všechny přebytečné věci, které nepoužíváte. Udělejte si v ní pořádek a dají se do pořádku i vaše financeFoto: Golubovy, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Červená barva je prostě klasika, tou nikdy nic nepokazíte. Zleva: peněženka Tommy Hilfiger (prodává Bibloo), 1689 Kč; peněženka DKNY (prodává Eobuv), 1369 KčFoto: Archiv firem

Načítám