Hlavní obsah

Mop na dřevo, dlažbu nebo lino? Víme, jak ho vybrat!

Foto: Thinkstock

Mop vybírejte zásadně podle toho, z jakého materiálu jsou podlahyFoto: Thinkstock

Reklama

Už vás opravdu nebaví hadr a kbelík? Poradíme vám, který mop bude nejlepší pro vás i vaše podlahy. Vybírat můžete například z rotačních, ždímacích i sprejových.

Článek

Při výběru mopu si všímejte snadnosti ovládání a jeho efektivnosti při úklidu, aby ušetřil co nejvíce času. Ideální je, když nepřijdou ruce do kontaktu s vodou. „Kritériem je i druh podlahy, kterou budete vytírat. Vhodné je také zjistit materiál, ze kterého je náhrada mopu. Nejefektivnější je mikrovlákno, které pohlcuje nečistoty. Je dobré zvážit i cenu a s ní to, zda je k mopu zapotřebí dokupovat ještě jiné příslušenství,“ radí Helena Ettlová z firmy Spontex.

Rotační mopy pro citlivé povrchy

Čím je podlaha háklivější na kontakt s vodou, tím lepší ždímací mechanismus zvolte. Nejcitlivější jsou podlahy dřevěné – ať již parkety, prkna nebo plovoucí, také korek a všechny ostatní plovoucí podlahy. I proto je velmi výhodné sáhnout po rotačních mopech. Právě ty umožňují si zvolit ždímání tak dlouhé, aby mop – ať již plochý či třásňový, zůstal skoro suchý. Výrobci vám výběr usnadňují tím, že v popisu výrobku najdete údaj, že jsou určeny pro všechny druhy podlah, včetně dřevěné.

Třásňové mopy jsou výhodnější ve chvíli, kdy je v místnosti víc nožek od nábytku, rohů a výklenků – tam se dostanou snáze.

Pokud máte korkovou podlahu, pak ji před vytíráním nejprve vysajte nebo zameťte a vždy dbejte na to, aby byl mop opravdu dobře vyždímaný. Na korkové podlahy výrobci většinou nedoporučují univerzální čisticí prostředky, ale ty přímo na korek. Což ostatně platí i pro dřevěné podlahy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Rotační plochý mop Spontex express systém zaručuje takové vyždímání, jaké potřebujete, navíc se velmi pohodlně ovládá. Hodí se pro všechny druhy podlah. Cena: 999 Kč. Rotační třásňový mop Leifheit Twist Disc má v popisu uvedeno, že se hodí pro dlažbu a kamenné podlahy. Cena cca 900 KčFoto: archiv firem

Sprejové mopy pro rychlý úklid

Rychlé, vhodné pro okamžité a každodenní ošetření podlah. Pokud je plníte vodou, pak je nepoužívejte na plochy citlivé na vodu. Některé z nich se ale plní čisticím přípravkem, který může být speciálně vyroben právě pro ošetření dřevěných a laminátových podlah, takže se pak nemusíte bát ani tohoto použití.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bona spray mop používá speciální čisticí roztoky, které si poradí i s hloubkovým čištěním podlah, včetně těch dřevěných. Cena 1350 Kč. Vileda Spray Mop 1.2 můžete naplnit vodou nebo čisticím roztokem, díky použitému mikrovláknu zvládne i vyčištění odolných skvrn. Cena od 679 KčFoto: archiv firem

Pokud není systém ždímání rotační, hodně záleží na tom, jak se ždímací systém ovládá a nakolik je schopný z mopu dostat vodu. Podle toho je pak mop použitelný na různé druhy podlah. Ty na principu houby většinou vyžadují větší sílu a opakované ždímání, než se z nich dostane voda, ovšem jsou dobré ve chvíli, kdy potřebujete zlikvidovat únik vody z pračky nebo podobnou kalamitu – mají velkou absorbční schopnost.

S podobnými mopy můžete klidně ošetřovat keramickou dlažbu, linoleum a PVC, jen pak pozor na to, abyste neuklouzli. Třásňové či ploché mopy se ždímacím nerotačním systémem většinou nejsou vhodné pro citlivé povrchy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mop se ždímací houbou je většinou levný, nabízí ho mnoho výrobců a cena se pohybuje již od 150 Kč. Jeho nevýhodou je, že ždímání vyžaduje velkou sílu. Třášňový mop se ždímacím košíkem bez rotace pořídíte za cenu kolem 200 Kč a nabízí ho také hodně výrobcůFoto: archiv firem

Závěr:Vždy kupte takový mop, který se hodí i na tu nejcitlivější podlahu v bytě. Ideálně tedy takový, u kterého výrobce deklaruje, že je vhodný pro ošetření dřevěných a plovoucích podlah (tedy pokud je doma máte).

Vybírali jste si mop podle materiálu podlahy? Napište nám, jak jste spokojeni.

Reklama

Související témata:

Načítám