Hlavní obsah

Mop vs. klasický hadr: Co je na podlahu lepší?

Foto: Thinkstock

Co je vám bližší – hadr, nebo mop?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mácháte si stále při vytírání bytu ruce v kbelíku, nebo jste se už také přidali ke skupině těch, kteří si pořídili nějaký mop? Zjišťovali jsme, co je vám bližší a proč.

Článek

Při shromažďování argumentů pro i proti jsme vycházeli nejen ze zkušeností členů redakce, ale ptali se i našich známých a kamarádů. Jakkoli bychom se zprvu domnívali, že hadr a kbelík už o svou pozici dávno přišly, vypadá to na „plichtu“.

Kterou metodu vytírání volíte a proč

Ptali jsme se na to, jakou metodu vytírání kdo volí a proč. Tady je přehled odpovědí:

Blanka K.: Když chci vytřít pořádně, tak rozhodně vezmu hadr. Beru to tak, že se u toho i trochu protáhnu. Ale mám jistotu, že se dostanu do všech koutů. Mop volím v situaci, kdy potřebuji jen rychle zasáhnout – například, když pes přiběhne špinavý z procházky a jsou všude stopy.

Eva K.: Dlouho jsem používala hadr a kbelík, ale kvůli nedostatku času jsem přesedlala na mop, který se vyždímá, aniž byste museli rukama do špinavé vody. Vybírala jsem ho dlouho, roli hrála cena, to jak se ovládá, tak jsem dala na to, co mají kolegyně a kamarádky… ale prozatím z něj nemám pocit, že je podlaha stejně kvalitně uklizená jako hadrem.

Foto: Thinkstock

Máchat ruce ve špinavé vodě se už nikomu moc nechceFoto: Thinkstock

Lenka. Č.: V euforii jsem si pořídila mop, ale postupem času jsem se pokorně vrátila k hadru a koštěti, protože to je pro mne daleko rychlejší.

Simona C.: Mop, takový ten plyšový obdélník, se ždímacím kbelíkem. Nemusím se vůbec dotknout vody a paráda, jsem s ním moc spokojená.

Jaroslav V.:Mop plochý – Dobře se mi s ním dělá. Ty s třásněmi se mi neosvědčily.

Dagmar Č.: Používám plošný mop, který se zlomí v půli a vyždíme. Jsem s ním spokojená, ale když potřebuji něco rychle setřít, tak hadr a ruce jsou nejrychlejší.

Renata V.:Protože mám dřevěnou podlahu, která nesnáší velké namáčení, pořídila jsem si mop, který podlahu jen lehounce navlhčí. U hadru jsem si docela zacvičila, než jsem ho dost vyždímala. Mop je rychlejší, pohodlnější. Ale pravda, že rohy stále dovytírám hadrem.

Pavla R.: Používám mop a jsem s ním moc spokojená.

Jana Ch.: Používám úplně obyčejný provázkový mop nebo hadr a kýbl – na vyčištění bince u lišt, fleky v kuchyni a podobně. Hadr tak jako tak potřebuju – a samozřejmě jedině ekologické čisticí prostředky.

Helena C.: Když spěchám, mop, když nespěchám, hadr (plena), protože mop se méně vyždímá a to nesvědčí plovoucí podlaze.

Romana Ž.: Mám sbírku mopů, neb každý mě něčím štve – jeden má násadu spíš než teleskopickou tak skládací, na druhý nemůžu sehnat nový návlek, třetí se dá vyždímat jen za použití sloní síly a čtvrtý prostě matlá. Přesto se k hadru už vrátit nehodlám.

Foto: Thinkstock

Mop je méně namáhavé řešeníFoto: Thinkstock

Jára V.: Na plovoucí podlahu a hladké povrchy je ideální obdélníkový mop, je rychlejší. Ale dámy, pokud máte doma koště, tak ho schovejte, konec dubna se blíží.

Eva V.: Používám mop, nemáchám ruce ve špinavé vodě a je to lepší pro moje bolavá záda.

Barbora Š.:Dobrý je ten mop, u kterého se dá sundat a vyprat návlek.

Výhody a nevýhody obou metod

Jak vidíte, mopy rozhodně vítězí rychlostí a tím, že díky nim nemusíte ohýbat hřbet. Ovšem hadr stále vede v důkladnosti. Nebo je to tím, že jste stále neobjevili ten pravý mop? Porozhlédli jsme se na trhu a našli několik novinek.

Tyhle mopy nezklamou

Foto: Archiv firem

Zleva: Spontex Express systém, dokonalý pro rychlý a efektivní úklid, doporučená prodejní cena 999 Kč, ždímání rotačním systémem bez pedálů, vlhkost mopu určujete sami, vhodný pro všechny typy podlah. Piccolo micro duo Leifheit, cena od 285 Kč, pro všechny druhy podlah. Vileda Mop set Ultramax box, cena od 589 Kč, se speciálním ždímacím systémemFoto: Archiv firem

Co volíte vy a proč? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám