Hlavní obsah

Nápoj, nebo dezert? Zkuste 2 v 1! Voňavé vánoční drinky si zamilujete

Foto: Eva Malúšová

Navoďte si vánoční atmosféru těmito voňavými nápojiFoto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dejte si v předvánočním shonu na chvilku pauzu a dopřejte si voňavý vánoční koktejl, který u vás teprve vyvolá tu pravou sváteční atmosféru. S alkoholem či bez, čin čin!

Článek

Co byste řekli svátečnímu dni, kdy nemusíte ráno vstávat ani plnit žádné povinnosti a nezbývá vám než lenošit a užívat si? Zkuste si o letošních svátcích vyhradit alespoň jeden takový den pro sebe a své blízké a kromě všemožných dobrot si připravit i sváteční nápoje plné čerstvé ovocné šťávy, koření (a kapky alkoholu)!

Perníčkový zmrzlinový koktejl

Na 2 velké porce potřebujete: 2 banány, lžičku perníkového koření (nebo směs skořice, zázvoru a hřebíčku), 2 lžíce medu, 300 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření, 2 lžíce šlehačky na ozdobu, perníčky

Pro alko verzi: 80 ml tmavého rumu

Foto: Eva Malúšová

Zmrzlinový koktejl ozdobte roztomilými perníčkyFoto: Eva Malúšová

Postup: Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechte zmrazit. Zmrazené banány pak spolu s kořením, medem a trochou mléka rozmixujte na hladkou kaši. Postupně zašlehejte i zbylé mléko a rum, pokud ho používáte, rozdělte do sklenic a ozdobte šlehačkou a perníčky.

Tip: Zmrazené banány je fajn mít vždy po ruce připravené v mrazáku, protože s nimi kdykoli vytvoříte krémový koktejl nebo zmrzlinu bez zbytečné chemie a cukru – stačí přidat mléko a rozmixovat. Dochutit můžete kakaem, jiným výraznějším ovocem či trochou sirupu.

Kořeněný pomerančový svařák

Potřebujete: 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 10 ks hřebíčků, 3 plátky čerstvého zázvoru, 3 lžíce hnědého cukru, 500 ml čerstvě vymačkaného pomerančového džusu, láhev červeného vína

Na nealko verzi: 750 ml brusinkového nebo vinného džusu

Foto: Eva Malúšová

Takto svařené víno přímo voní VánocemiFoto: Eva Malúšová

Postup: Skořici, badyán, hřebíček, zázvor a cukr zalejte asi 200 ml vody a 15 minut povařte. Přilejte víno (nebo džus pro nealko verzi) a čerstvě vymačkaný pomerančový džus a ohřejte, ale už nevařte, aby nevyprchal alkohol. Svařák klidně připravte už den předem a nechte přes noc louhovat s kořením.

Tip: Zkuste i bílý svařák! Skvěle chutná s kapkou mandlového likéru…

Brusinkový přípitek

Na 4 porce potřebujete: 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 125 ml brusinkového džusu, 80 ml vodky

Na ozdobu: plátky pomeranče, čerstvé klikvy, snítky rozmarýnu

Na nealko verzi: vynechte vodku

Foto: Eva Malúšová

Brusinková vodka poslouží i jako elegantní přípitekFoto: Eva Malúšová

Postup: Vychlazený pomerančový a brusinkový džus smíchejte s vodkou, rozdělte do sklenic a ozdobte plátky pomeranče, plody klikvy a snítkami rozmarýnu nebo (nejedovatého!) jehličnanu.

Tip: Jestli neseženete brusinkový džus, povařte hrst sušených brusinek v pomerančovém džusu a koktejl pak podávejte i s nimi. Parádně se k němu hodí i šumivé víno, kterým ho na závěr jednoduše dolejte.

Pomocníci pro přípravu domácích džusů a koktejlů:

Foto: archiv firem

Při nákupu sahejte spíše po šnekových odšťavňovačích, které si s ovocem i zeleninou poradí lépe a ovoce nezahřívají, takže nepřijdete o cenné vitaminy. Na foto (zleva): Tefal, 3999 Kč, Concept, 6999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Levnější (ale hlučnější) variantou jsou pak klasické odstředivé odšťavňovače. Na foto (zleva): Hyundai, 999 Kč, Philips, 1909 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Jestli jste spíše přívrženci zpracování celého ovoce, vystačíte si s kvalitním mixérem, který si poradí třeba i s ledem. Na foto (zleva): Tefal, 1499 Kč, G21, 5999 KčFoto: archiv firem

Liší se nějak to, co pijete v zimě a co v létě, třeba červené versus bílé víno?

Související témata:

Načítám