Hlavní obsah

Musaka vás naladí na dovolenou v Řecku. Umíte ji připravit?

Hodnocení:
(57)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Řecko je oblíbenou prázdninovou destinací mnoha Čechů. Nalaďte se na letní atmosféru a uvařte si tamní specialitu – musaku. Podle receptu šéfkuchaře Marka Fichtnera to určitě zvládnete.

Ingredience pro:
8 porcí
Na masovou náplň
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1000 g mletého jehněčího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 750 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 skořice celá
  • sůl a pepř
  • oregano
  • petržel
Na bešamel
  • 100 g másla
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1000 ml mléka
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 100 g sýru Gruyère
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 2 žloutky
Na dokončení musaky
  • 800 g lilku
  • sůl
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 500 g oloupaných brambor
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup:

Krok 1: Nakrájejte lilky na centimetrové plátky a nasolte je. Nechte odpočívat a vypotit 60 minut. 

Krok 2: Z másla a mouky udělejte zásmažku, zalijte ji studeným mlékem a rozmíchejte všechny hrudky. Provařte a bešamel osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte sýr a nechte trochu vychladnout. Potom vmíchejte žloutky.

Krok 3: Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na přepuštěném másle nebo na oleji. Přidejte jehněčí nebo i jiné maso, orestujte a míchejte. Přilijte protlak a opět orestujte, pak přidejte vino a drcená rajčata, skořici a osolte, opepřete. Provařte asi 20-30 minut. Nakonec přidejte ještě oregano a petržel.

Krok 4: Opláchněte z lilků zbylou sůl a osušte je. Takto připravené plátky opečte z obou stran v pánvi na oleji.

Krok 5: Brambory nakrájejte na 1 cm silné plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Slijte a nechte okapat.

Krok 6: Vymaštěný pekáč vysypejte strouhankou. Vyložte dno lilkem, na něj dejte vrstvu masa a navrch brambory. Pokračujte ve vrstvení a končete lilkem.

Krok 7: Zalijte bešamelem a dejte zapéct do trouby na 180 C. Pečte asi 45-60 minut dozlatova.

Zaujalo vás toto jídlo, ale přesto byste se chtěli raději nejdřív podívat pod ruce kuchaři? Tak si nalaďte video s celým postupem na Atlasu chutí Stream.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC