Hlavní obsah
3,1
(57)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Aktualizováno

Řecko je oblíbenou prázdninovou destinací mnoha Čechů. Nalaďte se na letní atmosféru a uvařte si tamní specialitu – musaku.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Masová náplň
  • 2 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 000 g mletého jehněčího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 750 g sterilovaných rajčat
  • 1 rulička skořice
  • 2 lžičky čerstvého oregana
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Bešamel
  • 100 g másla
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 000 ml mléka
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 100 g francouzského sýru (např. gruyère)
  • 80 g parmazánu
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 800 g lilku
  • 2 špetky soli
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 500 g brambor
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup:

01.

Nakrájejte lilky na centimetrové plátky a nasolte je. Nechte odpočívat a vypotit 60 minut. 

02.

Z másla a mouky udělejte zásmažku, zalijte ji studeným mlékem a rozmíchejte všechny hrudky. Provařte a bešamel osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte sýr a nechte trochu vychladnout. Potom vmíchejte žloutky.

03.

Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na přepuštěném másle nebo na oleji. Přidejte jehněčí nebo i jiné maso, orestujte a míchejte. Přilijte protlak a opět orestujte, pak přidejte vino a drcená rajčata, skořici a osolte, opepřete. Provařte asi 20-30 minut. Nakonec přidejte ještě oregano a petržel.

04.

Opláchněte z lilků zbylou sůl a osušte je. Takto připravené plátky opečte z obou stran v pánvi na oleji.

05.

Brambory nakrájejte na 1 cm silné plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Slijte a nechte okapat.

06.

Vymaštěný pekáč vysypejte strouhankou. Vyložte dno lilkem, na něj dejte vrstvu masa a navrch brambory. Pokračujte ve vrstvení a končete lilkem.

07.

Zalijte bešamelem a dejte zapéct do trouby na 180 C. Pečte asi 45-60 minut dozlatova.

Zaujalo vás toto jídlo, ale přesto byste se chtěli raději nejdřív podívat pod ruce kuchaři? Tak si nalaďte video s celým postupem na Atlasu chutí Stream.cz.

Reklama

Načítám