Hlavní obsah

Muž a žena: každý chce jinou postel

Foto: Magniflex

Muži a ženy potřebují jiný typ matraceFoto: Magniflex

Reklama

Dala jste si novoroční předsevzetí, že uděláte něco pro své zdraví? Určitě ho splníte, když vyměníte svou dvacet let starou matraci za novou. Ovšem pokud máte partnera, dejte pozor. Podle odborníků muži potřebují jinou matraci než ženy. My ale pro vás máme skvělá řešení, jak při výběru matrace vyhovět oběma!

Článek

Matraci je třeba vybírat – podobně jako oblečení – na míru. Proto si na ni v obchodě nebojte lehnout a vyzkoušet si ji. Je jasné, že jiné ležení potřebuje drobná padesátikilogramová žena a zcela jiný typ bude vyhovovat devadesátikilovému pánovi. I zde si proto nechte poradit od personálu, jaký výrobek bude nejvíce vyhovovat vaší výšce a hmotnosti. A vždy podle sebe volte, zda chcete měkčí či tvrdší. Více se o správném výběru matrace a roštu dočtete v článku o nerozlučné dvojce ve vaší posteli.

Jenže ani volba správné velikosti nemusí stačit. Jak totiž ukázaly zkušenosti některých výrobců, drobné ženy někdy proleží svou matraci jako první. Důvod?

Matraci pro ni, nebo pro něj?

Podle odborníků má drobná žena často mnohem dříve proleženou matraci než mohutný muž – a to v oblasti zadečku. Tlak vyvíjený na matraci je zde větší než v jiných partiích. U pánů pak prý bývá postel nejvíce zatěžována v oblasti břicha. A právě tomu se přizpůsobují takzvané partnerské matrace. „Tyto matrace vyrobené z biopěny a gelových modulů jsou rozdělené do sedmi zón, které mají různou tuhost. Mohou se tak přizpůsobit nejen rozdílné výšce či váze, ale také různému zatížení v jednotlivých partiích,“ popisuje Petr Vašíček ze společnosti Tropico Plus CZ. Partnerské matrace zpravidla bývají oddělené i barvou, pro ženy jsou určené ty růžové, pro pány modré.

Ale existuje ještě jedna „unisex“ kategorie, a to jsou matrace pro lidi vážící více než 130 kilogramů. Zde už je zátěž těla mnohem větší ve všech partiích, proto je vyztužená po obou stranách speciální vrstvou, vyrobenou například z kokosovo-latexového vlákna či jiného materiálu. Díky tomu se daří zabránit nadměrnému propadání nejtěžších partií a hmotnost je rozložená po celé ploše, aniž by člověk měl pocit, že leží třeba na příliš tvrdé podložce.

Foto: Lattoflex

Stejně jako matrace je důležitý i roštFoto: Lattoflex

Ženy však mají ještě jeden odlišný požadavek na postel než muži. Milují teplo, a proto volí zpravidla potahy na matraci, které ho lépe zadržují. Tomu vyhovují například potahy s přídavkem dutého vlákna či vlny.

Rošt je také důležitý

Pokud má matrace splňovat vše, co od ní čekáte, musíte ji zkombinovat se správným roštem. Zde je také důležité, aby se přizpůsobil vašemu tělu. Navíc jde o investici na delší dobu. Zatímco matraci se doporučuje z hygienických důvodů po sedmi letech vyměnit, rošt může mít člověk na doživotí.

Že to není váš případ, protože jste za dvacet let přibrali dvacet kilo a tak už neodpovídá vaší váze? I to lze vychytat. Na trhu se objevují rošty, kde si lze jejich tuhost nastavit podle hmotnosti. „Každý rošt se skládá ze tří zón – ramenní a patní jsou vždy měkčí, prostřední bederní pak tužší. Právě u ní můžete objevit systém, kdy si lze posunutím kolečka nastavit malou, střední a větší zátěž podle toho, jak se mění hmotnost člověka buď v závislosti na věku, nebo u žen v těhotenství, případně i požadavky na kvalitu spánku," vysvětluje Michal Peřina z firmy Lugi.

Jinou možnost nabízejí rošty, kde jsou lamely nahrazení takzvanými plastovými terči. Mnohem lépe se přizpůsobují tělu. Takový rošt se potom sestavuje člověku na míru podle velikosti a hmotnosti. A přidáním či odebráním terčů se opět reguluje jeho tvrdost, zvlášť v bederní části.

Pravda, cena těchto výrobků začíná na patnácti tisících korunách, ale vydrží vám opravdu celý život. Takže čím dříve si kvalitní ležení pořídíte, tím více se vyplatí.

Tak neváhejte a rozhodně se splnit aspoň jedno letošní předsevzetí a to, že uděláte něco pro své zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám