Hlavní obsah

I mužům tikají biologické hodiny! Co když chtějí dítě, ale partnerka ne?

Foto: Thinkstock

Muži toužící po dětech, které jejich partnerka ještě nechce, se cítí smutně, nejistě a jako by selhaliFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen ženám, ale i mužům tikají biologické hodiny! A dnes, kdy ženy mateřství odsouvají, mají nad ním kontrolu, je jich víc a víc. Co chlapi prožívají, když touží po dítěti, ale jejich přání není vyslyšeno?

Článek

O tikotu biologických hodin se vždy mluvilo jen v souvislosti se ženami. Ale týká se to i mužů, i u nich se projevuje touha založit rodinu, a když není naplněna, má to vliv na jejich životní spokojenost.

Minulost versus dnešek

Ještě v dobách našich maminek to bylo pro muže celkem jednoduché. Zhruba do 30. roku se u nich začala projevovat touha po založení rodiny a jejich partnerka, která byla třeba o pět a více let mladší, s tím neměla problém. Mít dítě v pětadvaceti bylo tehdy vlastně skoro pozdě. A tak mužům biologické hodiny příliš netikaly, protože jejich potřeby byly většinou uspokojeny.

Jenže dnes málokterá žena kývne na to, že v podstatě okamžitě po škole spadne do role matky. Ženy chtějí sbírat pracovní zkušenosti, budovat kariéru a také s partnerem vytvořit určité hmotné zázemí. A tak nejsou výjimkou pětatřicetileté ženy, které mateřství stále odkládají. Jejich partnerům táhne na čtyřicet (leckdy už tyhle kulatiny i oslavili) a jejich touha po dítěti není uspokojena.

Foto: Thinkstock

Ženy mateřství čím dál víc odsouvají a muži si s tím mnohdy neumí poraditFoto: Thinkstock

Nespokojení muži

Výsledek? Mužů, jejichž potřeby založit rodinu nejsou vyslyšeny, přibývá. Jejich reakce mohou být různé, nejčastěji jde ale o dvě následující možnosti:

  • Hledání vhodné partnerky – Urputně a stále dokola hledají matku pro své dítě, ale příliš se jim nedaří. „Těch mužů je čím dál víc. Neumí si najít partnerku a stále se rozcházejí. Běhají po seznamkách a nemohou najít. Kolem čtyřiceti to pomalu vzdávají, postupně jim mizí naděje, že ještě někoho najdou, aby jejich novorozeně nemělo pocit, že tatínek je i děda,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.
  • Ztráta smyslu života – To je možná ještě horší varianta. Muž čeká, že si to partnerka třeba ještě rozmyslí. Čeká a doufá. „Může prožívat zklamání, pocit nedostatečnosti, selhání v roli muže. Dostavují se pocity smutku a prázdnoty, životní bezmoci, protože pro něj je rodina a děti to hlavní, co chce v brzké budoucnosti mít a užívat si. Můžeme tedy mluvit o ztrátě smyslu života, což bývá pocit velmi palčivý,“ tvrdí zakladatelka Školy pro ženy a kouč partnerských vztahů Lenka Černá.
Foto: Thinkstock

Založení rodiny je velmi vážný krok, proto je potřeba, aby na to byli připraveni obaFoto: Thinkstock

Začarovaný kruh

Bohužel jednoznačná rada, co s tím, v tomto případě neexistuje. Jsou tu samozřejmě zdravotní rizika spojená s odsouváním mateřství (zvyšuje se neplodnost mužů i žen, umělé oplodnění je na vzestupu, ale ani to není všemocné...). Proto by se nabízelo říci, že čekat se založením rodiny by se nemuselo vyplatit.

Jenže stejně tak se nevyplácí opak. Pořídit si dítě, když se žena necítí být připravená, má pocit, že nestihla vše, po čem touží a co by jí mateřství neumožnilo, je cesta do pekla. Zakládat rodinu jen proto, že si to partner, rodina či okolí žádá, je hloupost. Není nic horšího než pocit, že vám dítě cokoli vzalo!

Chtělo by se říct, že je potřeba najít kompromis, jakousi zlatou střední cestu. Kde se ale nachází, to nikdo neví.

Znáte nějakého muže, kterému tikají biologické hodiny?

Reklama

Související témata:

Načítám