Hlavní obsah

Geriatrická matka: Co musíte vydržet, když otěhotníte pozdě?

Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za geriatrickou matku je považována žena, která otěhotní po pětatřicítce. Založit rodinu dřív je ale pro mnohé z různých důvodů nepřijatelné. Proti nelichotivým poznámkám vůči starším rodičkám se teď rozhodla bojovat modelka Chrissy Teigen (35) a rozpoutala vášnivé diskuze. Jaká jsou pro a proti mateřství ve vyšším věku?

Článek

Touha po kariéře a hledání vhodného partnera patří mezi nejčastější příčiny odkládání mateřství. Jiné ženy rodí pozdě, protože se jim dříve, přes všechnu snahu, otěhotnět nepodařilo, a pak se to najednou, nezřídka až po čtyřicítce, povede. Starší matky však často čelí nepochopení ze strany společnosti. Chovají se prý nezodpovědně, protože hrozí, že zemřou dřív, než jejich dítě stačí dospět, případně se na prahu dospělosti bude muset starat o staré nemocné rodiče. Což je ale může být v dnešní době trochu zavádějící, protže věk dožití se stále zvyšuje. Oficiálně se starším rodičkám říká geriatrické matky. Proč to nadzvedlo královnu Twitteru Chrissy Teigen a jak vidí téma matky po pětatřicítce odborníci?

Starší matky a společnost 

Modelka, podnikatelka a matka dvou dětí Chrissy Teigen (35) rozvířila na Twitteru debatu. Termín geriatrická matka prý zní hrozně a měl by mizet z moderního slovníku. Zároveň se starších matek zastala s tím, že si ženy mohou rodit, kdy chtějí.

Vyjádření okamžitě vyburcovalo její fanynky, které se začaly svěřovat s vlastními zkušenostmi. Ukázalo se, že společnost nevnímá starší matky moc dobře. „Bylo mi 42 let a byla jsem poprvé těhotná. Praktická lékařka mě začala děsit k smrti, co všechno by se mohlo stát. Přísahám, že se jí ulevilo poté, co jsem potratila,“ napsala na sociální síť jedna z nich a snad si ani neuvědomila, že došlo na slova lékařky.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Chrissy Teigen upozorňuje na to, že zastaralá terminologie do moderního světa nepatří. Spojení geriatrická matka není moc lichotivé. S manželem má dvě děti a loni, v polovině třetího těhotenství, o miminko přišla Foto: Profimedia.cz

Pizingerová a hejty na netu

Nicméně v internetových diskusích jsou to většinou jiné ženy, které ostatní odsuzují. Své o tom ví i Vendula Pizingerová (49), která se stala terčem internetových útoků loni, když na prvního máje oznámila, že se svým o šestnáct let mladším manželem Josefem čeká dítě. Kromě gratulací se totiž dočkala i nemístných poznámek typu „jste na to moc stará a je to proti přírodě“. Ačkoliv jí to bylo líto, hejty brala s nadhledem. Protože se těší pevnému zdraví, neprobíhalo její těhotenství nijak problémově. Stejně jako u předchozích dětí rodila císařským řezem a vše dopadlo na jedničku.

Foto: Profimedia.cz

Vendula Pizingerová, dříve Svobodová, o své první dítě přišla v roce 2000. Dcera Klárka zemřela ve čtyřech letech na leukémii. Syna Jakuba (15) má s prvním manželem Karlem Svobodou (†68), se současným mužem (na snímku) se nyní těší ze syna JosefaFoto: Profimedia.cz

Problémy s početím

Nicméně průměrný věk prvorodiček stoupá (v Praze například přesáhl 32 let) a lékaři z toho radost nemají. „Problém je už s otěhotněním, protože s věkem klesá plodnost. Další těžkosti přibývají v těhotenství, které mívá s vyšším věkem komplikovanější průběh. Starší rodičky častěji rodí císařským řezem. Ale ani porodem to nekončí, péče o malé děti je fyzicky náročná a výchova starších dětí zase klade nároky na psychiku. Energie však starším rodičům často schází,“ vysvětluje gynekoložka Táňa Glosová z nemocnice Na Bulovce a pražské Polikliniky I. P. Pavlova. Dodejme k tomu, že i když se stal císařský řez skoro módou, pro dítě je lepší přirozený porod, při kterém dítě nabere v porodních cestách organizmu prospěšné bakterie a méně často trpí na ekzemy či alergie. Ne úplně neobvyklé u starších matek bohužel nejsou ani vývojové vady plodu.

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

S přibývajícím věkem se pravděpodobnost početí snižuje a možnost postižení dítěte zvyšuje Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Za neplodnost může i stres

Co když si to ale žena sama nevybrala a dlouhé roky se jí otěhotnět prostě nedaří? Někteří věří, že pomoci může čínská medicína. Dokáže fytoterapií a akupunkturou změnit vlastnosti dělohy. „Tyto metody ji prokrvují, výstelka dělohy krásně doroste a oplodněné vajíčko má prostředí k tomu, aby mohlo zahnízdit,“ vysvětluje doktor Rodion Schwarz z Přílepské ordinace.

Známou terapií v oblasti fertility je také metoda Ludmily Mojžíšové, která spočívá v posilování pánevního dna za použití pohybové léčby páteře.

Za komplikace s otěhotněním ve vyšším věku může ale někdy jen stres. „Když se žena zoufale snaží o dítě, nebývá v psychické pohodě. Obecně dobře funguje, když pár odjede na dovolenou a na otěhotnění netlačí – pak se často zadaří. Pacientkám radíme soustředit se nejen na fyzično, ale i na psychično a duševno,“ říká Rodion Schwarz.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Problémy s početím trápí mnoho žen hlavně v pozdějším věku, a ani když se zadaří, nemají nastávající maminky ještě vyhráno Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Výhody staršího mateřství

Přestože lékaři i společnost nevnímají starší matky příliš pozitivně, neznamená to, že byste se vytouženého děťátka musely vzdávat. „Myslím si, že je každého věc, kdy se rozhodne stát rodičem, a pokud je dítě vymodlené, je naprosto v pořádku, že vám je o trochu víc let než běžným prvorodičkám. Mnoho žen naplní svou úlohy ženy a vnitřně se uklidní až později. Bonusem pro pozdní mateřství může být, že už máte vybudovanou kariéru, zázemí i finanční jistoty. Díky tomu budete mít na dítě více času a užijete si mateřskou dovolenou mnohem intenzivněji než mladá maminka, která třeba ještě studuje. Samozřejmě je to ale velmi individuální,“ uzavírá terapeutka emoční psychologie Anna Pašková.

Načítám