Hlavní obsah

Muži nebo ženy: Kdo má lepší paměť a kdo líp vidí?

Foto: Profimedia

Nejsme stejní. Nemáme identické schopnosti a dovednosti, tak to příroda prostě zařídilaFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži versus ženy. „Válka“ pohlaví a dohady o tom, kdo je v čem lepší, tu byly a pořád jsou. Co na to ale říká věda? Ve kterých oblastech mají navrch ženy, a v čem naopak excelují pánové?

Článek

Ať se vám to líbí nebo ne, schopnosti mužů a žen se liší. Jsou věci, v nichž mají jednoznačně navrch ženy, ale i dovednosti, kde jednoduše „vyhrávají“ muži. A britský deník Daily Mail zveřejnil vědecké vysvětlení těchto odlišností.

Zrak

Ženy vynikají ve vnímání barev. Takže pokud vám muž tvrdí, že nevidí rozdíl mezi rudou a vínovou, nelže. Schopnost vnímat barvy je totiž spojována s proteiny, z nichž dva se vážou na geny chromozomu X. A ten mají muži jeden, kdežto ženy dva. A proto mají ženy tedy i dvakrát víc těch zázračných „proteinů vidění“.

Rozdíl je ale i v tom, jak vidíte. „Ženy mají lepší periferní vidění a vidí více detailů. Muži naopak mnohem lépe vidí do dálky a umí si vytvořit lepší celkový obraz daného výjevu,“ říká neuropsycholožka Anne Moir. Je to dáno evolučně. Muži jako lovci totiž potřebovali vidět do dálky, aby mohli zaměřit kořist. Ženám se naopak hodilo vidět drobné plody.

Hmat

Podle studie z roku 2009, kterou zveřejnil Journal of Neuroscience, mají ženy v drtivé většině jemnější a vyvinutější hmat. Důvod? Stejný počet smyslových receptorů na malé ženské ručce vytvoří hustou síť, kdežto na velké mužské ruce jsou receptory dál od sebe a vnímavost je tím snížena.

Foto: Profimedia

Ať se vám to líbí nebo ne, evolučně jsou ženy vybaveny především dovednostmi, které se hodí v mateřstvíFoto: Profimedia

Sluch

I v tomto případě si mohou bod připsat spíš ženy. Obecně mají prý muži 5,5krát vyšší riziko ztráty sluchu než ženy. Pro tohle sice nemají vědci žádné vysvětlení, ale domnívají se, že jde o následek špatného životního stylu, kterému muži holdují častěji než ženy.

Faktem ale je, že ženy mnohem lépe vnímají vyšší frekvence nad 2000 herzů, což jsou zvuky srovnatelné s ptačím švitořením. Mužské uši jsou naopak zaměřeny spíš na nižší frekvence. Opět za to prý může příroda, která ženy „vyrobila“ tak, aby dobře slyšely a vnímaly například dětský pláč či kňourání.

Vnímání prostoru

Tady jednoznačně vyhrávají muži. Ti se mnohem lépe orientují v neznámém prostředí, mají výbornou prostorovou paměť, lépe a rychleji porozumí abstraktním kresbám. Vděčí za to mužskému hormonu testosteronu, který je spojován právě s prostorovou orientací.

A ano, díky tomu muži opravdu umí líp číst v mapách a neztrácejí se v lese. I tohle je prý díky evoluci, protože na co by byl lovci skolený mamut, když by s ním netrefil domů?

Čich

Tady mají navrch ženy. Podle loňské studie, na kterou se odvolává Daily Mail, mají totiž v části mozku, která se „specializuje na pachy“, o 43 procent víc buněk a o 50 procent víc neuronů než muži. Tento dar prý dala ženám příroda proto, aby si podle čichu mohly vybrat vhodného partnera. Právě jemný čich prý může za to, že vám nějaký muž připadá atraktivní a jiný ne.

Foto: Profimedia

Ženy mají mlsné jazýčky, opravdu! Mají totiž víc chuťových pohárků než mužiFoto: Profimedia

Chuť

I v tomto směru jsou na tom ženy lépe. Podle vědců z Yaleské univerzity mají ve srovnání s muži na jazyku mnohem víc chuťových pohárků. V těhotenství se pak díky hormonům tato schopnost ještě zvyšuje, což má ženám pomáhat včas odhalit závadné potraviny, které by mohly ublížit plodu.

Paměť

Ženy nezapomínají! Jejich mozkové hemisféry jsou totiž lépe propojeny a mnohem lépe tedy dochází k propojení myšlenky s akcí. Proto mají výrazně lepší krátkodobou paměť než muži, a proto jsou pánové schopni zapomenout třeba vyzvednout dítě ze školky.

Zimomřivost

Ano, ženy jsou zimomřivější, ale ve výsledku jsou na tom vlastně lépe. Příčinou je to, že ženské tělo ukládá tuk rovnoměrně a těsně pod povrch kůže, kdežto mužské tělo ho ukládá nerovnoměrně a v tenčích vrstvách.

Jenže tuk funguje jako jakási izolační vrstva a tu mají ženy díky rovnoměrnosti lepší. „Tahle tuková vrstva udržuje teplo uvnitř těla, udržuje v teple orgány, ale také se přes tuk nedostane teplá krev pod pokožku, která je proto studená,“ vysvětluje Mike Tipton z Portsmouthské univerzity.

To umožňuje ženám rychleji reagovat na chlad snížením průtoku krve do končetin. A proto mají ženy často studené ruce a nohy. Jde ale jen o chlad pocitový, uvnitř těla mají ženy teploučko. Kdežto pánům sice pocitově není zima, ale jejich vnitřní orgány mrznou.

V čem mají podle vás ještě navrch ženy a v čem jsou lepší muži?

Související témata:

Načítám