Hlavní obsah

Muži v krizi: Těchto 5 situací je dokáže totálně rozložit. Už jste to zažili?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

I na muže padne v určitém věku chandraFoto: goodluz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, i muži mají své krize. Období v životě, která jsou pro ně velmi stresová, narušují jejich psychickou pohodu a následně mají i negativní vliv na jejich partnerský život. Tohle je pět nejčastějších.

Článek

Život nejsou jen příjemné a krásné chvíle, občas je potřeba se vypořádat i s těmi problematickými. A některé životní situace jsou obzvláště pro muže hodně stresové. A pokud je nezvládnete, může se to nehezky podepsat i na vašem vztahu. Tak hlavně na těchto 5 situací si dejte pozor!

1. Bude ze mě táta

Očekávání příchodu miminka je sice radostnou událostí, ale je to i velký nápor na mužskou psychiku. „Je to jeden ze zásadních stresových faktorů,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová.

Kromě radosti a těšení se totiž muže svazuje i řada obav:

  • Budu dobrý táta? – Je to typické pro muže, kteří prožili dětství v nefunkční rodině. Nyní se bojí, aby neopakovali chyby svých rodičů, aby svou novou roli zvládli.
  • Uživím je?– „Na porod je všeobecně nahlíženo jako na důvod, proč má žena přerušit kariéru, muž by naopak měl svoje pracovní úsilí zvýšit, aby rodinu ekonomicky zajistil. A to je velký nápor zodpovědnosti a tlak,“ potvrzuje vztahová koučka Jana Zittová ze Školy pro ženy.
  • Ztráta svobody – Muži si samozřejmě uvědomují, že jejich život se s příchodem miminka zcela změní. Dítě bude priorita, vše ostatní bude druhořadé. A tak se mohou cítit odstrčení, svázaní povinnostmi a zodpovědností.
Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Myšlenka na rodičovskou odpovědnost za malého tvorečka mnohé muže odjakživa děsíFoto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

2. Přišel jsem o práci

Přijít o zaměstnání není příjemné pro nikoho, ale muži to obecně snášejí hůř než ženy. „Cítí se neschopní, méněcenní, nedostateční pro svou ženu a děti. Někdy se uzavírají do sebe, jindy mohou být naopak agresivní a nepříjemní, v krajních případech sahají po alkoholu, aby svou frustraci zmírnili,“ popisuje Lucie Königová.

Je to období, kdy muž potřebuje obzvlášť silnou podporu a ujištění, že pro vás cenu neztrácí.

3. Jsem nemocný

A pozor, nebavíme se o rýmě či kašlíku, ale zásadnější nemoci. Něčem, co vyžaduje léčbu, omezení aktivit a podobně. „Nemoc je stav, kdy tělo něco nemůže, je bezmocné. Tudíž se tak cítí i muž sám. Odkázaný na pomoc druhých. A to mnozí těžce snášejí,“ potvrzuje Lucie Königová. V krajním případě může tahle vnitřní nespokojenost vést až k agresivitě, terorizování rodiny, narušení vztahů.

Tady je potřeba pomoci se zvládáním nemoci, ale nepodléhat nátlaku. Dokázat poznat, kdy muž pomoc opravdu potřebuje, a kdy své situace tak trochu využívá.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Na nemoci je nejhorší nucené vytržení ze zavedených rituálů i z práce, na níž bývají pánové psychicky závislíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Jsem v přechodu

„I muži mají přechod. Souvisí to s úbytkem mužského pohlavního hormonu testosteronu. Mohou přijít změny v psychice, muži jsou podrážděnější, vztahovační, někdy přichází i deprese a problémy s erekcí,“ popisuje Jana Zittová.

Pánové pak mají pocit, že již věci nezvládají jako dřív, ale potřebují si dokázat, že to tak není. Navíc mají pocit, že je tak trochu tlačí čas, a snaží se dohnat vše, co doposud nestihli. A tak si rychle najdou mladou milenku, utíkají do tetovacího salonu, začnou chodit na diskotéky a podobně.

Někdy je to tak silné, že prostě nemáte šanci cokoli udělat. V ostatních případech ale pomáhá společné objevování nových věcí, které mohou vaše soužití oživit.

5. Jsem v důchodu

Hodně mužů se na důchod těší, že konečně budou mít čas na sebe. Jenže když ten okamžik přijde, dostaví se pocit prázdnoty. „Nevědí, co se sebou. Mají pocit zbytečnosti. Ztrácí smysl života, kterým doposud byla práce, kolektiv lidí a podobně,“ vysvětluje Lucie Königová.

Oporou mu ale může být právě partnerka a rodina. S nimi se může muž vrhnout do nových věcí, objevit nové koníčky, navštívit místa, na která dosud nebyl čas.

Máte některé z těchto krizových období za sebou? Jak je váš partner zvládal?

Načítám