Hlavní obsah

Muži versus ženy: 4 věci, kde rovnost stále neplatí

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži nejsou ženy a ženy nejsou muži. To je samozřejmě v pořádku, ale máme přece 21. století, tak proč svět pořád měří ženám a mužům dvojím metrem? Tohle jsou nejběžnější nespravedlnosti, se kterými stále musíme žít.

Článek

Tohle není článek žádné pološílené feministky. Nečekejte nic o boji za práva žen fárat v dolech a mužů stavět se k plotnám. Nechceme se pouštět ani do nikdy nekončící debaty na téma „rovné příležitosti pro ženy“, i když nám náš „chabý ženský mozeček“ nebere, proč za stejnou práci berou ženy v průměru o 22,5 procent méně peněz než pánové, a hůř na tom je v rámci Evropy už jen Estonsko (studie evropského statistického úřadu Eurostat, která pracovala s daty z roku 2015).

Chceme se zaměřit na něco úplně obyčejného, na naprosté každodennosti a malichernosti, kterými tenhle svět ale stále měří ženám a mužům dvojím metrem. Přitom je to tak nespravedlivé!

1. On zraje, vy stárnete

Tohle je prostě klasika, se kterou se vyrovnává jedna generace žen za druhou. Vy stárnete a stává se z vás vyzobaná slunečnice, případně máte pořádně přetočenej tacháč, prostě máte nalítáno, ale on zraje jako víno. Vaše cena klesá, třeba jako u ojetého auta, jeho ale stoupá jako u vína, kdy se z flašky obyčejného vína za pár korun stává luxusní archivní lahev.

Takže jemu vrásky, šediny, povolená kůže a lalok pod bradou sluší, zatímco nás hyzdí? Jo, a kdybyste chtěli, pánové, argumentovat plodností, rovnou na to zapomeňte. Žena sice od určitého věku přestane být plodná, u mužů ve věku dědečků ale zase výrazně stoupá riziko genetických vad jejich dětí. Podle britské studie zveřejněné v časopise „Nature“ v roce 2012 jich dokonce starší otcové předávají svým potomkům víc než starší matky, nejčastěji se hovoří o autismu a schizofrenii.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Vrásky ženám nesluší, mužům ano. Jako vážně?Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. On je borec, vy rajda

Morální hranice společnosti se neustále posouvají, sexuální revoluci máme úspěšně za sebou a ženy si mohou užívat stejně jako pánové. Tady s rovným právem žen není problém.

Jenže, vážně se společnost dívá na ženy v tomto směru stejně jako na muže? Kdepak! Zatímco on je po nezávazném sexu, kdy v baru sbalil přítulnou blondýnu (v tomto týdnu už třetí) fakt borec, vy jste po jednom neplánovaném úletu (prvním v tomto roce) rajda a rádodajka. Jediným ústupkem rovnoprávnosti je, že vás nikdo nebude veřejně lynčovat a nevypálí vám cejch na rameno. Jen si to budou chlapi v kanclu šeptat a doufat, že příští firemní večírek se štěstí (tedy vy) usměje na ně.

3. On je úspěšný, vy hnusná kariéristka

To je ale frajer! Makal na sobě, dřel ve dne v noci, byl na stáži v USA a vypracoval se až sem. A teď má zaslouženou kariéru, luxusní výplatu, je to Někdo. Takhle vnímá společnost pracovně úspěšné muže, vysoko postavené manažery, ředitele, významné podnikatele.

Teď si ale na té super pracovní pozici představte místo muže ženu. Bude se o ní říkat: práce je jí přednější než osobní život; počkej, jednou bude litovat, až jí zbude jen kariéra a uschlý vaječníky; je to blbá kariéristka; stejně se k té pozici nejspíš dostala přes postel. Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž. Bohužel.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

I pokud jde o úspěch v práci je to u žen jinak než u mužů. Aby se dostaly do vedení, musí být o hodně lepší než mužiFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

4. On je dobrodruh, vy hloupá feministka

Obletěl svět na rogalu? Super, je to fakt frajer. Projel Afriku na velbloudu? Bomba! Fakt frajer a sexy dobrodruh. Vylezl na Mount Everest, málem tam chcípnul a nechal po sobě tři sirotky a ženu? Super, je to fakt frajer, sexy dobrodruh a hrdina k tomu.

Obletěla svět na rogalu? Super, je to fakt pitomá feministka, co si říká o malér. Projela Afriku na velbloudu? Bomba! Je to fakt pitomá feministka, co si říká o hromadné znásilnění. Vylezla na Mount Everest, nahoru i dolů bez problémů, bez jediné nehody? Super, je to fakt pitomá feministka, vždyť má doma tři děti a muže!

Svět prostě není spravedlivý, ale dá se s tím vůbec něco dělat? Snad kašlat na to a žít si tak, jak se líbí vám.

Víte ještě o nějaké nespravedlnosti?

Reklama

Související témata:

Načítám