Hlavní obsah

Mýty o kontaktních čočkách: Proč si je (ne)brat do postele?

Foto: puhha, Shutterstock.com

Foto: puhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý člověk se cítí dobře s brýlemi na nose od rána do večera. Pokud jeho vada není vhodná k operaci, nebo si na zákrok netroufá, může uvažovat o kontaktních čočkách. Jenže o nich se třeba říká, že…

Článek

… snadno vypadnou z očí. Přitom pokud jste si však vybrali správné čočky a máte je dobře nasazené, nemůžou jen tak vypadnout. Co se ještě traduje?

1. Jsou jen pro dospělé 

Kontaktní čočky se hodí pro většinu populace s očními vadami, od dětí až po seniory. Nejčastěji se používají pro řešení dalekozrakosti, krátkozrakosti, umí korigovat také astigmatismus. Zásadní je vybrat si správné čočky. „S tím pomůže kontaktolog – oční lékař nebo vyškolený optometrista,“ uvádí Darina Urbánková ze společnosti Visus Optik. Rovněž se musíte naučit je aplikovat, vyjímat a také dodržovat potřebná hygienická pravidla.

2. Kdo má alergii, nesmí je nosit

Alergie nevadí, také alergici můžou používat kontaktní čočky. Podobně se donedávna tradovalo, že čočky nesmí používat diabetici. V obou případech ale platí – nejprve musíte mít svou nemoc pod kontrolou, tedy léčit se, až pak uvažujte o kontaktních čočkách.

Obecně platí, že kdo má citlivé oči, měl by začínat s jednodenními čočkami. Dost možná, že u nich také zůstane.

3. Jejich údržba je složitá

Vše je otázkou zvyku. U většiny kontaktních čoček potřebujete speciální roztok a pouzdro, u jednodenních kontaktních čoček stačí čisté ruce – ráno je nasadíte, večer vyjmete a vyhodíte. Čisté ruce jsou ostatně základem jakékoliv manipulace s čočkami, proto to chce ještě dobré mýdlo, ideálně antibakteriální.

4. Při sportu vadí

Naopak, právě mnozí lidé s očními vadami začínali s nošením kontaktních čoček kvůli sportovní aktivitě, protože jim brýle překážely. Lze je používat také při plavání, zde je vhodné ještě přidat plavecké brýle. Do vody se doporučují jednodenní čočky, které po plavání vyjmete z očí a vyhodíte.

5. Fungují i jako ochrana před sluncem

Těžko říci, kde se tento mýtus vzal. Pravdou je, že ani kontaktní čočky s UV filtrem nedokážou ochránit celé oko před slunečními paprsky, proto byste je měli kombinovat se slunečními brýlemi.

Foto: sivilla, Shutterstock.com

Rovněž kontaktní čočky s UV filtrem byste měli doplnit slunečními brýlemiFoto: sivilla, Shutterstock.com

6. Nedá se s nimi spát

S mnoha kontaktními čočkami skutečně nechoďte na kutě. Krátký šlofík nemusí způsobit vůbec nic, několikahodinový spánek může vést k podráždění oči (zarudnutí, pálení…), v nejhorších případech se nedá vyloučit jejich poškození. Je to individuální a záleží na době spánku, materiálu čoček i na tom, co a kde jste dělali před usnutím.

Ale i tady najdete výjimku, takzvané kontinuální čočky. „U kontinuálních čoček, které jsou určené pro dlouhodobé nošení, je spaní s čočkami možné. Čočky není díky speciálnímu materiálu, ze kterého se vyrábí, potřeba každodenně vyndávat před spaním z očí. Silikon-hydrogel totiž dobře propouští kyslík, takže i citlivé oči mohou pod čočkami přirozeně dýchat,“ říká Daniel Szarvas ze společnosti VašeČočky.

7. Cestování jim vadí

Běžný pohyb, třeba pěší túra, nevadí, ale pokud vás čeká delší cesta a mohli byste v čočkách usnout například ve vlaku, raději použití čoček zvažte (tedy pokud nebudete mít zmiňované kontinuální čočky). Delší pobyt v letadle s permanentně zapnutou klimatizací je také diskutabilní; suchý vzduch vysušuje jak oči, tak čočky. Buď použijte speciální zvlhčující kapky, nebo cestujte s brýlemi.

Ostatně tyto kapky, kterých existuje více druhů, by měl mít po ruce každý, kdo kontaktní čočky nosí.

A co jste o kontaktních čočkách slyšeli vy?

Související témata:

Načítám