Hlavní obsah

Na čem ušetříte v září? Na přípitku! Lečo naopak podraží

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Jestli chcete jíst zdravě, pak se smiřte s tím, že sáhnete oproti loňsku hlouběji do peněženky, a to i při slevových akcích. Září bude nakloněno spíš oslavám než milovníkům ovoce a zeleniny.

Článek

Září není měsíc, který by byl nějak bohatý na slevy. I tak si ale lze vybrat a ušetřit. Za co zaplatíte víc než loni a co naopak zlevní?

Zelenina a ovoce spíš zdražují

Vyznavači zdravé stravy asi potvrdí, že ceny ovoce a zeleniny spíš stoupají, takže ani akční ceny nejsou tak příznivé, jako byly loni. Dokladovat to lze například na červené řepě, která je teď v akci za 18 Kč za kilo, o 20 % dráž než loni.

„Jestli si chcete dopřát klasicky letní jídlo, tedy lečo, pak vás nepotěší, že zdražila i paprika – kilo té bílé pořídíte za 23 Kč, což je o 17 % víc než loni. Paprika červená je na tom ještě hůř, ta podražila dokonce o 22 % a za kilo dáte kolem 45 Kč. A do leča potřebná rajčata na tom nejsou o mnoho lépe – kilogram keříkových vyjde na víc než 30 Kč, což je oproti loňsku 38 % navíc. Cherry rajčata, která jsou právě v září za nejnižší ceny, vyjdou v balení po 250 g kolem 24 Kč, což je o 14 % víc než loni,“ vyjmenovává Petr Miklík ze srovnávače cen Kupi.cz.

Abychom vás přece jen potěšili, našli jsme i zeleninu a ovoce, která vyjde levněji: například kilo karotky pořídíte za 12 Kč, což je snížení o 15 %. O 8 % bude levnější i petržel, za kterou dáte 45 Kč za kilo. O 11 % levněji vyjdou i broskve – kilo pořídíte za 25 Kč.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Rajčata a papriky patří mezi ty druhy zeleniny, jejichž cena se razantně zvedlaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Drahé brambory a cibule

Když mluvíme o cenách ovoce a zeleniny, vyskočily hlavně u brambor (až na 27 Kč za kilo, což je až o 60 % víc než loni) a cibule (až na 26 Kč za kilo, tedy na dvojnásobek oproti loňsku) – jejich ceny vzrostly za posledních pár let razantně. Jaké jsou důvody?

„Sucho je nepochybně nejdůležitější faktor, ale ne jediný. Roste cena lidské práce, a navíc ani nejsou pracovníci, kteří by něco sklízeli, třídili nebo balili. Roste také koupěschopnost lidí a obecně rostou všechny možné náklady na produkci čehokoli, tedy i zeleniny. Výsledkem je růst cen, který by byl, i kdyby bylo počasí lepší, jen by ceny nerostly tak rychle,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

A jak je to s bramborami? „Lze předpokládat, že ceny brambor sice klesnou, ale také nijak výrazně. Ostatně už se tak stalo v srpnu, a to reálně o několik korun za kilo. Pod hranici 20 Kč se ale dostanou jen výjimečně a jistě jen dočasně. Obdobný vývoj cen, tedy mírný pokles, lze očekávat i u cibule,“ dodává Petr Havel.

Foto: SPb photo maker, Shutterstock.com

Jak to bude s cenou brambor a cibule letos? Jestli zlevní, pak nijak výrazněFoto: SPb photo maker, Shutterstock.com

Maso a mléčné výrobky 

Do kategorie, která vás ani cenami ve slevě moc nepotěší, patří mléčné výrobky a maso. Při nákupu filé z aljašské tresky Nowaco zaplatíte za 400 g balení 70 Kč, tedy o 21 % víc než loni. Podražil i Jihočeský sýr Cottage, jehož 150 g balení vyjde na 22 Kč, což je nárůst o 11 %. Klasický sýr Eidam 30% podražil téměř o 17 % a v akci je k dostání za 11 Kč/100 g. S 10 % zdražením je potřeba počítat také u 45% varianty, která vyjde na akčních 12 Kč.

Naopak potěšeni mohou být ti, kdo z kuřecího masa preferují stehenní řízky. Meziročně jejich cena klesla o 10 % a v akci koupíte půl kilové balení za 40 Kč.

Levnější přípitky

Ač se alkoholu ve vyšší míře holdovat nemá (jak to mají jednotlivá znamení), přece jen musíme zmínit fakt, že alkohol patří mezi ty položky, které nakoupíte právě v září levněji. Že by obchodníci mysleli na rodiče rozjitřené novým školním rokem?

Aperol 0,7 l koupíte již kolem 200 Kč, což je o 15 % méně než loni. Jägermaister bývá v září nejlevnější za celý rok a dá se očekávat, že tomu letos nebude jinak. Zatímco láhev 0.5 l podražila o 6 %, větší láhev o objemu 0,7 l zlevnila o 11 % na průměrných 250 Kč, což vyloženě láká ke koupi většího balení.

Potraviny podražily, tak si udělejte radost jinde. Kde výhodně koupíte podzimní módní kousky?

Reklama

Související témata:

Načítám