Hlavní obsah

Zapečené brambory 3x jinak: Jakou variaci zkusíte vy?

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Leden se přehoupl do druhé poloviny a mrazivé počasí si žádá pořádné jídlo. Nepotřebujete k tomu žádné komplikované suroviny: připravte pečené či zapečené brambory na různé způsoby a užijte si talíř plný chutí.

Článek

V této roční době jsou správně uskladněné brambory stále ve skvělé formě a jejich rozličné úpravě nic nebrání. Dopřejte si je: za pár týdnů už jejich kvalita začne rapidně klesat a do sezony nových brambor je ještě zatraceně daleko. Jak si je užít opravdu plnými doušky? Přinášíme vám tři skvělé recepty na brambory z trouby.

Vzpomínka na letní dovolenou

Když se řekne musaka, většině lidí se vybaví Řecko. Toto tradiční lilkové jídlo je však mnohem rozšířenější – peče se na celém Balkáně, v Turecku i na Blízkém východě. Návodů na zaručeně pravou musaku jsou stovky, my vám nabízíme voňavý recept na bramborovou verzi.

Foto: Sanja22, Shutterstock.com

Musaka má mnoho variant. Znáte verzi s bramborami? Je výtečná a pěkně zasytíFoto: Sanja22, Shutterstock.com

Dokonalá klasika

Gratinované čili zapečené brambory jsou tradičně přiřazovány k francouzské kuchyni, ovšem nějakou verzi této pochoutky má snad každá národní evropská kuchyně – ať už jsou to třeba naše francouzské brambory, nebo výše uvedená musaka. Jestli si chcete opravdu pochutnat, tak neváhejte a klasické gratinované brambory si udělejte ještě dnes – stojí za to.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Gratinovaným bramborům se smetanou se někdy říká „dauphinovy brambory“ – a je to opravdu královské pochutnáníFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Osvěžení uprostřed zimy

Ačkoliv se zdá, že vpůli ledna si o svěžích letních chutích můžete nechat leda tak zdát, opak je pravdou. K tak „obyčejným“ surovinám, jako je kuřecí maso a brambory, přidejte citron a trochu tymiánu a osvěžující pochoutka s prázdninovým šmrncem je na světě.

Foto: annata78, Shutterstock.com

Citronové kuře s tymiánovými brambory v jednom pekáčku? Nedá to moc práce a výsledek je parádníFoto: annata78, Shutterstock.com

Jak a s čím máte zapékané brambory rádi vy?

Reklama