Hlavní obsah

Dítě v jeslích = krkavčí matka?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozhodujete se mezi prací a péčí o dítě?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na matku, která dává dítě do jeslí, se okolí dívá poněkud podezíravě. Proč s ním proboha nezůstane do tří let doma? Jak to vidíte vy?

Článek

I mezi mladými ženami se vyskytují názory, že dávat dítě do jeslí znamená jejich odkládání, a že něčeho podobného je schopna jen sobecká a nevzdělaná matka.

Mému synovi se tam líbí

„Když čtu takové hlouposti v internetových diskusích, chytám se za hlavu," říká Jana, jejíž dvouletý Marek jesle navštěvuje. „Syn je velmi živé dítě a miluje společnost vrstevníků. Já v klidu pracuji, zatímco on si užívá kulišáren s kumpánama. Sestřičky jsou skvělé, profesionální, také mámy od rodin. Těším se na odpoledne, až ho vyzvednu. Ten čas je pak jen a jen náš," dodává Jana.

„Nechci sahat do svědomí matek, které brojí proti jeslím, ale myslím, že se tak trochu doma nudí a potřebují si zdůvodnit, proč s tím něco neudělají. No, představuji si to tak, že zatímco ony sedí u počítače a horlivě diskutují o tom, jak jsou jesle špatné, jejich dítě sedí u televize a hlídá se samo," říká svůj názor Lucie. Její Renatce byl rok a půl, když ji dala do jeslí, a nebylo to prý vůbec špatné rozhodnutí. Je tam jen čtyři hodiny denně. Učí se básničky, maluje, předvádí tanečky, poslouchá pohádky. „Já jsem se chtěla brzy vrátit do práce, která mě baví a nechci se jí vzdát, " vysvětluje Lucie.

Co na to peněženka?

Ne všechny maminky se ale vracejí do práce dříve, protože se chtějí profesně realizovat. Rozhodnutí řady z nich je podmíněno finanční situací rodiny. Pak musí pečlivě zvažovat, zda se jesle vyplatí. Jsou sice podstatně levnější než chůva, nicméně symbolický poplatek to není. Vzhledem k tomu, že režie matky se nástupem do zaměstnání zvýší (jízdné, oblečení, obědy apod.), je třeba toto rozhodnutí dobře propočítat.

Jesle, které zřizují městské části nebo obce, berou v úvahu příjem rodiny. Rozpětí poplatků se tam obvykle pohybuje od 1500 Kč pro nízkopříjmové rodiny až po 4500 Kč pro movitější. K tomu nutno přičíst stravné ve výši cca 27 Kč na den. Mnohé městské jesle jsou však dražší, záleží na míře dotací.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě bude v jeslích spokojenéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Školné" v soukromých jeslích je samozřejmě vyšší, tam zaplatíte měsíčně bez stravy nejméně 5000 Kč za pouhé 4 hodiny denně. Pokud však bude dítě docházet pouze 2x týdně, jsou sazby nižší (2400 Kč). Se stravou a při celodenním pobytu se v soukromých jeslích šplhají poplatky k 10 000 Kč. Existují i jesle specializované, například s výukou angličtiny, tam však musíte počítat s 12 000 Kč.

Pokud nechcete přijít o rodičovský příspěvek a uvažujete o jeslích na povolených pět dnů v měsíci, pak počítejte s 200 Kč na den.

Související témata:

Načítám