Hlavní obsah

Na nohou má boty, přesto chodí bos. Je to vůbec možné?

Foto: Archiv Kamila Vedrala

Foto: Archiv Kamila Vedrala

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bosé chůze se zamiloval na australských plážích, a protože obyčejné boty už na nohou nosit nechtěl, začal hledat takové, v kterých by si vykračoval s opravdovou lehkostí. Kamil Vedral objevil kouzlo barefootové obuvi. Znáte jej také?

Článek

Hned po příjezdu z opačné strany zeměkoule začal pátrat po obuvi, která by simulovala chůzi naboso. A jako jeden z prvních je před jedenácti lety začal v Česku prodávat. V současnosti se obchodník Kamil Vedral (42) podílí i na vývoji nových modelů, ale konkurence je obrovská.

Barefootových značek můžete na trhu sehnat mnoho, včetně tuzemských brandů jako například Angles fashion či Pathik shoes. Kamil Vedral však vsadil na výrobce z Velké Británie a dnes prodá přes 40 000 párů ročně. Proč je vlastně o bosé boty takový zájem a jaké zdravotní benefity svým majitelům přinesou?

Při jaké příležitosti jste se seznámil s chůzí naboso?

Když jsem byl na studiích v Austrálii, měl jsem to štěstí, že jsem bydlel přímo u pláže. A právě po pláži jsem začal chodit naboso. Zaznamenal jsem poměrně rychle pozitivní účinek na má bolavá záda, tak jsem začal naboso i běhat.

U protinožců jste však nezůstal. Po dvou letech jste se vrátil zpět do Česka. Jaký to byl pocit, znovu se obout? 

Nejdříve jsem zjistil, že mi jsou moje staré boty těsné. To bylo překvapivé, boty jsem předtím nejen nosil, ale považoval je také za pohodlné. Chodidla se mi díky chůzi naboso roztáhla do svého přirozeného tvaru. Najednou pro mě bylo nepříjemné obouvat nohy do bot, které neodpovídají anatomickému tvaru mého chodidla. Navíc se brzy vrátily i problémy se zády. Proto jsem začal hledat alternativy chůze naboso. Po roce hledání jsem objevil anglickou značku Vivobarefoot. Bavíme se o období před 11 lety.

Takže když začnu chodit naboso, změní se mi tvar chodidla? 

Noha se po určité době roztáhne do původního přirozeného tvaru a běžná obuv vám začne být nepohodlná. Chodidla bude stahovat, jako kdyby byla ve svěráku. Je třeba mít na paměti, že chodidlo by se nikdy nemělo přizpůsobovat tvaru boty. Naopak, bota by se měla přizpůsobit přirozenému tvaru chodidla.

Foto: Archiv Kamila Vedrala

Kamil Vedral začal svůj byznys s 1200 páry bosých bot. V současnosti má v České republice šest kamenných prodejen Foto: Archiv Kamila Vedrala

Za jak dlouho si na její nošení lidé zvyknou?

Většinou velice rychle, ale někteří zákazníci ze začátku vnímají namožené svaly na chodidlech. Je tomu tak proto, že svaly na nohou po letech strávených v běžné obuvi opět přirozeně fungují.

Vypadá to, že módní průmysl zdraví lidí příliš neřeší. Jaká další negativa s sebou běžná obuv přináší? 

Poslední, co zajímá módní průmysl, je anatomický tvar našeho chodidla. Moderní design bot s úzkou špičkou utiskuje prsty a brání jim v jejich přirozené funkci a pohybu. Silná, neforemná podrážka pak znemožňuje vnímat povrch, po němž se pohybujeme. Člověk v běžných tlumených botách dopadá na patu, což je špatné nejen pro kotníky, kolena a kyčle, ale i například záda.

Zajímalo by mě, co si myslíte o lodičkách?

Lodičky na vysokém podpatku znemožňují přirozenou chůzi a chodidlo abnormálně utlačují. Jejich tvar křiví prsty tak moc, až jejich dlouhodobější nošení může způsobit zničení celého pohybového aparátu.

Přesto si bez nich spousta žen nedokáže představit život a bosé boty se s podpatky vůbec neztotožňují. Budou je moct vůbec znovu obout, když, dejme tomu několik měsíců, stráví v absolutním pohodlí barefootových bot? 

Když budete nosit barefoot, neznamená to, že byste si už nikdy nemohla obout lodičky. Pravděpodobně to bude ale ještě více nepříjemné a bolestivé, než to je v případě, kdy jinak každodenně nosíte běžnou obuv.

Foto: Erlo Brown, Shutterstock.com

Pro lidské tělo je nejpřirozenější bosá chůze, což ve městě není příliš možné. Barefootová obuv ji ale dokonale nasimulujeFoto: Erlo Brown, Shutterstock.com

Jsou tyto boty vhodné pro každého?

Stejně jako jakákoli jiná obuv nejsou úplně pro každého. Troufám si ale tvrdit, že 90 procent lidí může bosé boty nosit bez omezení.

Omezuje jejich nošení například tělesná hmotnost? 

To ne. Já sám při téměř dvou metrech vážím 110 kg a již jedenáct let nosím pouze barefoot obuv. Za tuto dobu mě přestala bolet záda i kolena. Je ale velice důležité pochopit, že bosá obuv není všelék.

Vážně bychom nenašli ve vašem botníku žádný pár z běžné konfekce? 

Jedinou výjimku tvoří speciální boty s železnými hroty na baseball, který hraji, a které využívám při zápasech. Trénuji už ale opět v barefootech.

Myslíte, že je vás takových víc? 

Myslím, že ano. V České republice prodáme přes 40 000 párů bot ročně, což jen dokládá enormní zájem o bosou obuv. S tímto počtem jsme dokonce nejlépe prodávající zemí na světě dle prodaných párů na počet obyvatel. A díky těmto výsledkům, kterých v České republice a na Slovensku dosahujeme, nemáme od majitelů z Anglie žádná omezení, podílíme se i na vývoji nových modelů.

Velkým trendem je i udržitelnost, soustředíte se také na tuto tématiku? 

Pozorujeme, že se zájem zákazníků obrací směrem k udržitelnosti a my se snažíme jít příkladem. Boty jsou vyrobeny z recyklovaných i recyklovatelných materiálů, jako jsou bavlněné plátno nebo PET lahve, na jeden pár bot spotřebujeme 17 použitých PET lahví, kvalitních přírodních materiálů, z nichž nejzajímavější je prvotřídní kůže Pittards® Wild Hide z volně chovaného skotu, který se na obuvi projevuje přirozeným zjizvením. Dále si zákazníci mohou vybrat modely z pěny Bloom na bázi vodních řas a jiných rostlinných složek, např. z kukuřice.

Jak vlastně vypadá váš typický zákazník? 

Je to aktivní maminka, která dbá na zdravou stravu, obecně zdravý životní styl a oblečení s důrazem na kvalitu surovin. U mužů je to pak aktivní, sportovně založený člověk, který hledá zdravé trendy a nejde s davem. Častěji u nás nakupují ženy. Především proto, že nakupují obuv i dětem či rovnou celé rodině.

Z jakého důvodu se doporučuje u dětí? 

Styl dětské chůze a běhu je ten nejpřirozenější, který můžete vidět. Právě běžná obuv jim ale tuto přirozenost velice brzy upírá a může docházet ke „šmajdání“. Mnoho dětí si tento styl chůze poté odnese do dospělosti, v níž mohou trpět v lepším případě bolestmi zad. Proto, čím déle zůstane dítě bosé, tím zdravější bude vývoj jeho chodidel a procesů s tím spojených. V chodidlech nalezneme řadu nervových receptorů, díky nimž se dítě naučí vnímat své okolí a povrchy, po kterých chodí.

Foto: Archiv Kamila Vedrala

Boty, které prodává Kamil Vedral se pohybují kolem tří až pěti tisíců korun, ale rozhodně nejsou záležitostí jen jedné sezonyFoto: Archiv Kamila Vedrala

Ale opravdu je taková chůze po městě plném kočičích hlav pohodlná? 

Naši zákazníci nám často píšou, že takové nerovnosti dokonce vyhledávají. Díky 3mm tenké podrážce cítíte povrch pod vašima nohama. Je to příjemná masáž chodidel. Já sám při cestě městem vyhledávám například hrbolky určené pro slepce nebo štěrk na ulici, na které probíhá rekonstrukce.

Masáž chodidel vůbec nezní špatně. Jak se v těchto botách ale třeba běhá? 

V našem concept storu v Panské ulici v Praze máme běžecký pás, na kterém si v běžeckých modelech mohou všichni zájemci běh vyzkoušet. Pokud však nemají žádnou zkušenost s bosou obuví, doporučuji začít s chůzí. Chodidla, která byla roky uvězněná v tlumených botách s úzkou špičkou a velkým dropem (výškový rozdíl tlumení mezi patou a špičkou bot, čím je menší, tím je chůze přirozenější, pozn. red.), potřebují čas, aby si zvykla na nové vjemy a neomezený prostor pohybu. I technika běhu je v barefootové obuvi odlišná.

Boty, které prodáváte stojí kolem tří až pěti tisíc korun. Předpokládám správně, že se nejedná jen o sezonní záležitost? 

Přesně tak. Já mám některé modely již řadu let. Samozřejmě ale primárně záleží na tom, jak často zákazník obuv nosí, zda má jen jeden model, který nosí velice často, nebo je střídá, a jak se o boty stará. Jako u každé jiné obuvi se i u naší najdou běžná opotřebení způsobená každodenním nošením. Rozhodně ale nejde o obuv, kterou budete moci nosit jen jedno léto.

Prozraďte, co máte v plánu na příští rok? 

Soustředíme se i nadále hlavně na udržitelnost materiálů. Od roku 2021 bychom měli z 90 procent vyrábět obuv pouze z přírodních, recyklovaných a recyklovatelných materiálů. Od tohoto roku také chceme používat 0 procent virgin plastů, tedy nově vyrobených.

Reklama

Načítám