Hlavní obsah

Máte ploché nohy? Mohou za to pravděpodobně vaši rodiče

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Bolí a pálí vás chodidla, když dlouho stojíte nebo chodíte? Možná za to mohou ploché nohy – jedna z nejčastějších vad nohou, na kterou vám v hojně případech „zadělali“ už rodiče. Ale nic není ztraceno ani v dospělosti.

Článek

Za život ujdete kolem sta tisíce kilometrů, takže se hodí, když vás u toho nebolí chodidla. A to se stěží povede, pokud máte ploché nohy, které způsobují i bolest kolen, kyčlí a páteře. Proč se klenba zbortí? Dá se tomu zabránit nebo to napravit?

Chodidla a zdraví

Devatenáct svalů, sto sedm vazů a dvacet šest kostí – takové množství „součástek“ tvoří chodidlo, nejzatěžovanější místo těla. Klenba se vytváří postupně od chvíle, kdy začne dítě chodit. „Noha má klenbu podélnou a příčnou. Díky její pružnosti se při zatížení chodidlo prodlouží až o 1,5 centimetru. Neprospívá dlouhé stání, při kterém se klenba snižuje, prospívá naopak chůze,“ vysvětluje Lucie Antošíková, fyzioterapeutka Polikliniky Agel Ostrava.

Problémy s chybným postavením nohy má asi osmdesát procent lidí – snížená až úplně vymizelá klenba čili plochá noha je jednou z nejčastějších vad. „Příčně plochá noha má sníženou příčnou klenbu a ztrátu pružení, při podélné došlo k snížení nebo vymizení podélné klenby, což vede i k vbočení vnitřního kotníku směrem dovnitř a přetěžování vnitřní hrany chodidla,“ popisuje Lucie Antošíková.

Proč máte ploché nohy

O ploché nohy se možná „postarali“ rodiče tím, že vás předčasně obouvali, dávali do chodítka nebo stavěli dřív, než se chodidla dostatečně vyvinula. Později nohu poškozují špatné či malé boty či přetěžování například náročným sportem.

Přetěžováním si ploché nohy vyrobíte i v dospělosti, a to dlouhým stáním v práci, tvrdou a nepřizpůsobivou obuví nebo nadváhou. Nohy ohrožuje i těhotenství a přechod vlivem hormonálních změn a zvýšení hmotnosti. Roli hraje i dědičnost a úrazy patní kosti, nártu a zánártních kůstek.

Foto: K.D.P, Shutterstock.com

Že není klenba v pořádku, se může zprvu projevit bolestí po dlouhém stání nebo chůziFoto: K.D.P, Shutterstock.com

Jak poznáte ploché nohy

Příznakem ploché nohy bývá pocit těžkosti, otoky a bolest, pálení, nebo naopak pocit chladu. Později se přidá bolest prstů, kotníku a nártu. Časem se pak může bolest objevit v kolenou, kyčlích, pánvi i páteři.

Bolest se týká i dětí. „Pokud si na ni stěžují, pečlivě jim prohlédněte nožičky. Zdravé chodidlo je obloukovitě vyklenuté, bez deformit prstů, bez otlaků, mozolů či jiných výrůstků. Pokud si nejste jistí nebo potíže přetrvávají, obraťte se na lékaře,“ doporučuje MUDr. Michaela Tomanová z rehabilitační kliniky Infinity Clinic.

Jak probíhá diagnóza

„Ploché nohy lze diagnostikovat za pomoci plantoskopu nebo plantografu. Díky plantoskopu přímo vidíme rozložení zátěže a změny zatížení při stoji na špičkách, na patách, na jedné končetině, hodnotíme osové postavení pat a achilovek, vbočení kotníku a podobně. Dobře zřetelné jsou i otlaky pod hlavičkami záprstních kostí. Plantografie zhotoví otisk nohy při zátěži a hodnotí se zóny přetížení,“ uvádí MUDr. Dalibor Ostrý z Ortopedické ambulance Kopřivnice.

Lze ploché nohy léčit?

Plochost nohy má tři stadia. V prvním jde jen o mírné rozšíření plosky při zátěži. Při středně ploché noze je oploštění vidět i při odlehčení a chůze zatěžuje hlavně vnitřní stranu chodidla. Ve třetím stadiu se už snížení klenby zafixovalo.

„Silně plochou nohu poznáte i podle těžkopádné chůze, hlavně ráno a po delším sezení, nepůjde vám moc stát na jedné noze a může způsobovat i bolest kolen a bederní páteře,“ říká Lucie Antošíková. V prvních dvou stadiích je nejlepší léčbou cvičení, vhodná ortopedická obuv a častější střídání bot. U třetího stupně bývá doporučený chirurgický zákrok. Velmi zásadní je výběr obuvi či ortopedických vložek, stejně jako předepsané cvičení a fyzioterapie – výsledek závisí na závažnosti změn, věku a dalších faktorech. Na léčbu by měl dohlížet ortoped.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Když se prokáže, že máte ploché nohy, doporučí vám lékař cvičení a fyzioterapiiFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Měli byste chodit bosky?

Vyléčí ploché nohy chůze naboso, anebo použití bot, které chůzi naboso suplují, tzv. barefoot? „Nemyslím si, že je to pro pacienty s plochou nohou optimální. Pokud chcete začít chodit bez bot, nebo v barefoot botách, pak s tím začínejte velmi pozvolna, protože jinak hrozí víc škody než užitku. Rozhodně nevěřte na zázraky, které propagátoři hlásají,“ varuje fyzioterapeut Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

Máte ploché nohy? Vyrobte si speciální senzorický koberec! Je to jednoduché a vaše děti ho budou milovat.

Reklama

Načítám