Hlavní obsah

Na VŠB-TUO otevírají nový studijní program, jediný v Česku

Foto: VŠB-TUO

Experimentální byt se od běžného na první pohled příliš nelišíFoto: VŠB-TUO

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava otevírá nový studijní program Biomedicínské asistivní technologie, kde se budoucí bakaláři naučí navrhovat a ovládat techniku, která pomáhá například seniorům nebo lidem s pohybovým znevýhodněním.

Článek

Speciální podlaha, která pozná, zda člověk upadl a kde se v bytě nachází, zařízení pro snímání pohybů očí, nebo hlasových povelů, díky nimž lze ovládat okolí – např. polohovat postel, nebo otevřít okno, či prsteny, brýle a náramky, které měří frekvenci a hloubku dýchaní nebo činnost srdce – to vše jsou asistivní technologie.

„Nový studijní program jsme připravili, protože za posledních deset let je nabídka telemedicínských služeb několikanásobná a další výrazný rozvoj telemedicíny a asistivních technologií se dá předpokládat i v příštích letech,“ říká Martin Černý, garant nového programu. Poptávka po odbornících, kteří s takovými přístroji a zařízeními umí pracovat, poskytnou klientům technickou podporu nebo pro ně budou hledat pravá technická řešení s ohledem na jejich handicap, je vysoká.

Foto: VŠB-TUO

Většina senzorů a techniky zůstává ukryta. Třeba pod podlahou Foto: VŠB-TUO

První studenty nového programu přivítají na Fakultě elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO v podzimním semestru. Studenti zde získají dovednosti z více oblastí, tak aby se naučili nejen se zařízeními pracovat, ale dokázali je i naprogramovat nebo různě upravovat podle konkrétních potřeb klienta. Na problematiku asistivních technologií však nelze nahlížet jen z pohledu techniky.

„Studenti nového programu proto kromě znalostí z oblasti telekomunikační techniky, bezdrátových sítí nebo měření biologických signálů (EKG, EEG, krevní tlak nebo puls) načerpají znalosti také z oblasti ošetřovatelství nebo psychologie a práce s lidmi v sociálních službách,“ vysvětluje Martin Černý.

Unikátní pomůckou pro výuku nového programu jsou pak dva speciálně vybavené, moderními technologiemi napěchované dvoupokojové byty. Ty zahrnují jak technologie, které lze dnes již běžně pořídit (např. různé komunikátory, zařízení pro ovládání počítače pro lidi s handicapem, automatické ovládání žaluzií či osvětlení), tak i speciality, k nimž patří třeba zmíněná speciální podlaha.

Foto: VŠB-TUO

Nudit se při studiu na VŠB-TUO určitě nebudeteFoto: VŠB-TUO

Součástí studijního programu je samozřejmě praxe, která výrazně napomáhá uplatnění budoucích absolventů – například u firem poskytujících přístroje a služby v oblasti asistivních technologií a telemedicíny, firem poskytujících různé kompenzační pomůcky nebo u poskytovatelů sociálních služeb, jako jsou domovy důchodců, Alzheimer centra a organizace poskytující terénní a sociální služby. „Již nyní VŠB-TUO v rámci klinické studie Fakultní nemocnice Ostrava testuje rehabilitaci v domácím prostředí pomocí telemedicínských přístupů,“ dodává Martin Černý. Informace o tomto i dalších oborech s budoucností najdete na www.vsb.cz.

Načítám