Hlavní obsah

Načerpejte inspiraci: Tohle jsou nejlepší show o vaření

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirace na vaření a pečení není nikdy dost. Co udělat k jídlu je totiž pro některé z nás každodenní otázkou. Ať už hledáte zajímavé recepty a kombinace, nebo se jen rádi mlsně díváte na skvosty, které vznikají pod rukama někomu jinému, neměli by vám ujít tyto kulinární show.

Článek

V České republice je momentálně populární tuzemská verze show MasterChef, kde o tento titul bojují amatérští kuchaři a kuchařky z celé republiky. V posledních dnech navíc ve společnosti rezonuje vítězství Pavlíny v klání o nejlepší bagetu, které bylo pro mnoho fanoušků s hořkou příchutí. Zapomeňte na chvíli na tuhle žabomyší válku a pojďte se raději podívat na další výběr pořadů, u kterých se vám budou sbíhat sliny. A u kterých nebudete věřit, že je možné naservírovat na talíř něco tak úchvatného. Tak dobrou chuť!

MasterChef Junior 

Soutěž MasterChef existuje v různých verzích podle jednotlivých zemí, za zmínku ale určitě stojí ta, v které jsou amatérskými kuchaři děti. Soutěž, v níž výkony malých kuchařů hodnotí sám Gordon Ramsay (53), se momentálně vysílá na ČT:D, ale rozhodně není jen pro děti.

Soutěžící, kteří ještě chodí do školy, servírují porotcům vybrané lahůdky. Nezaleknou se mořských plodů ani rozmanitých způsobů úprav, o kterých nemá mnoho lidí ani ponětí.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Ramsay je známý svou přísností. Na děti je sice o něco mírnější, ale stejně jim na rovinu řekne, když se něco nepovedeFoto: Profimedia.cz

Poslední stůl (The Final Table) 

V tomhle případě už nebudete chápat vůbec. Pokrmy se zlatem a dalšími vybranými ingrediencemi, které pravděpodobně nikdy neochutnáte, připravují v soutěži ti nejlepší z nejlepších a celým pořadem vás provede kulinární kritik Andrew Knowlton (44).

Nejvyhlášenější kuchaři z různých koutů světa, mezi kterými nechybí ani držitelé michelinských hvězd, soutěží ve dvoučlenných týmech o to, kdo připraví nejlepší jídlo typické pro určitou zemi. Pořad vznikl v roce 2018 pro Netflix, kde ho také najdete.

Foto: Profimedia.cz

Pořadem provází kulinární kritik Andrew Knowlton Foto: Profimedia.cz

Odporně výborné (Ugly Delicious) 

Další věc, která vznikla pro Netflix, je série Ugly Delicious (2018). Průvodcem pořadu je kuchař David Chang (42), který vezme v každém díle diváky za jiným jídlem – od pizzy po texaské BBQ. Hojně se ochutnává, ale také se tu hodně mluví.

O původu jídla, o správných ingrediencích, metodách přípravy i o tom, jací lidé ho pravidelně konzumují. Nejde tedy jen o jídlo, ale i o sociální rozměr jednotlivých dílů.

Foto: Profimedia.cz

David Chang se sám specializuje na asijskou kuchyni, ale v rámci pořadu vezme diváky napříč světemFoto: Profimedia.cz

Jamie Oliver 

Studnicí receptů a inspirace je také Youtube kanál známého britského kuchaře Jamieho Olivera (44). Sleduje ho téměř pět milionů lidí a není divu. Kuchař prozrazuje recepty na nejlepší pochoutky, které ale zvládne každý doma jen s pár ingrediencemi. Potrpí si na to, aby bylo vše poctivé a bez polotovarů. V tom spatřuje význam pojmu zdravá strava.

Často vaří i s hosty, pravidelně u něj má videa i expert na italskou kuchyni Gennaro Contaldo (71). Za zmínku stojí také dokumentární série Jamieho Olivera z roku 2010 s názvem Jamie Oliver's Food Revolution (Jamieho revoluce ve stravování). V tomto případě sice nenačerpáte moc inspirace, ale nahlédnete pod pokličku, jak špatná je úroveň stravování dětí v některých anglických školách.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Oliver už léta bojuje za zdravější stravování. Základem jsou pro něj kvalitní surovinyFoto: Profimedia.cz

Bizarní jídlo (Bizarre Food with Andrew Zimmern)

Mezi lety 2006 až 2018 vysílala stanice Travel Channel cestovní pořad, kterým provázel kuchař Andrew Zimmern (58). V originále se jmenuje Bizarre Food with Andrew Zimmern. Kuchař objevuje v jednotlivých dílech nová a neobvyklá jídla po celém světě. Ochutnává žáby nebo pošírované telecí mozečky.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Zimmern ochutnal během natáčení opravdu všelicosFoto: Profimedia.cz

Báječné dorty (Fabulous Cakes) 

Po milovníky všeho sladkého existují Báječné dorty. Ty vás donutí jen němě zírat, zírat a zírat. Nebudete totiž chápat, jak může být produkt, který vznikl pod rukama mistrů cukrářů, vůbec jedlý. Báječné dorty jsou starším pořadem z roku 2010 a vysílala je například stanice Prima Love, některé díly jsou k dohledání i na Youtube.

Pořad se dívá do zákulisí těch nejlepších cukráren v USA a sleduje proces výroby složitých dortů. Oslavenci si totiž dokážou pořádně navymýšlet, třeba scénu přistání na Měsíci, laň v životní velikosti nebo shakespearovské divadlo Globe.

Foto: Profimedia.cz

Cukráři vytvářejí umělecká dílaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám