Hlavní obsah

Tříchodové italské menu: V hlavní roli sýr, chřest a jahody!

Foto: Eva Malúšová

S recepty od šéfkuchaře je i chystání tříchodového menu hračka!Foto: Eva Malúšová

Reklama

V jednoduchosti je krása! Dokonalé italské menu uvaříte z několika málo surovin: začněte bruschettou s pestem, pokračujte těstovinami s chřestem a jako sladkou tečku podávejte lehounký krém s jahodami.

Článek

Italská jídla se u nás už roky drží na špici nejoblíbenějších kuchyní a není tomu vůbec divu – je snadná, rychlá a nenáročná na suroviny. Poprosili jsme proto šéfkuchaře restaurací Coloseum Reného Vokurku, aby sestavil takové tříchodové menu, při jehož přípravě nestrávíte půl dne v kuchyni či na nákupech, a přitom využijete sezonní suroviny, jako jsou chřest, bylinky a jahody. Tady ho máme!

Bruschetta s bazalkovým pestem

Na 2 porce potřebujete: 2 krajíce bílého chleba, 1 rajče, 1 mozzarellu bocconcini

Na pesto (asi 10 porcí): svazek bazalky, stroužek česneku, 20 g pinií, 100 ml olivového oleje, sůl

Foto: Eva Malúšová

Staletími ověřená kombinace bazalky, mozzarelly a rajčat nikdy nezklameFoto: Eva Malúšová

Postup: Bazalku, česnek, pinie, olej a sůl podle chuti rozmixujte na pesto. Chléb zlehka nasucho opečte na pánvi, potřete pestem a poklaďte plátky rajčete a mozzarelly. Zapečte v troubě či pod grilem a podávejte.

Tip: Zbylé pesto zakápněte olejem a uchovávejte v lednici pro další použití.

Tagliatelle s telecí kýtou, chřestem a sušenými rajčaty

Na 2 porce potřebujete: 250 g čerstvých těstovin (tagliatelle), 120 g telecí kýty, olivový olej, 100 g chřestu, 30 g sušených rajčat, 200 ml kuřecího či zeleninového vývaru, sůl, pepř, 10 g másla

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté telecí maso doplňte chřestem a sušenými rajčatyFoto: Eva Malúšová

Postup: Na nudličky pokrájené maso orestujte na troše oleje dozlatova, přidejte nakrájený chřest a sušená rajčata a ještě chvíli opékejte. Zalejte teplým vývarem, zvyšte teplotu a nechte šťávu zredukovat na minimum. Odstraňte z ohně, zjemněte máslem a ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.

Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě 3–4 minuty nebo podle návodu na obalu a vmíchejte do omáčky.

Tip: Jestli si chcete dopřát, spolu s máslem přidejte do hotových těstovin i 100 ml smetany. A na závěr jídlo dolaďte nasekanou petrželkou a strouhaným parmezánem.

Mascarpone s jahodami

Na 2 porce potřebujete: 100 g mascarpone, 30 g moučkového cukru, 50 g smetany ke šlehání, 200 g jahod, čerstvou mátu

Foto: Eva Malúšová

Méně je někdy opravdu více – lehounký krém a jahody si chuťově tak rozumí, že je není třeba ničím dochucovatFoto: Eva Malúšová

Postup: Mascarpone vyšlehejte s cukrem, opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a rozdělte do misek nebo talířků. Ozdobte plátky jahod a snítkou máty, a jednoduchý dezert máte na světě!

Milujete italskou kuchyni? Soutěžte s námi o poukázky do restaurace Pizza Coloseum v hodnotě až 3000 Kč! Vše o soutěži najde zde.

Reklama

Načítám