Hlavní obsah

Grilovaná žebra. I s receptem na domácí BBQ omáčku

Hodnocení:
(32)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Je to jednoduché: pro dokonale šťavnaté maso žebra okořeňte den předem, pak je nasucho upečte, na závěr potřete barbeque omáčkou a hurá s nimi na gril nebo ještě na chvíli do trouby. BBQ omáčku můžete koupit i hotovou, ale s tou domácí je samozřejmě nesrovnatelná. Pojďte se podívat, jak na to!

Ingredience pro:
4 porce
Na žebra
  • 1000 g masitých vepřových žeber
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky mleté skořice
Na domácí BBQ omáčku
  • 2 lžíce tuku
  • 1 cibule
  • chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g rajčatové passaty
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Žebra odblaňte a ze všech stran potřete směsí koření ze soli (výborná je i uzená), čerstvě mletého pepře, cukru, uzené nebo sladké papriky, oregana, česneku, chilli (jestli máte rádi pálivé, klidně s ním přitvrďte) a skořice.

Foto: Greta Blumajerová

Maso naložte do suchého koření nejlépe už den předem, hezky se tak propojí chutě

Krok 2: Maso nechte do druhého dne odležet a poté přiklopené pečte 1,5 až 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času žebra zkontrolujte, otočte a případně podlijte trochou vody.

Krok 3: Mezitím se pusťte do omáčky.

Foto: Greta Blumajerová

Místo kupované BBQ omáčky zkuste moji domácí verzi – nepotřebujete na ni nic speciálního

Krok 4: Cibuli zpěňte na troše tuku (já nechala vyškvařit kus sádla ze žeber), přidejte chilli dle chuti, cukr nebo med, nasekaný česnek a papriku a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Foto: Greta Blumajerová

Základ omáčky je z orestované cibule, kterou doplníte česnekem, paprikou a hnědým cukrem

Krok 5: Zalijte pasírovanými rajčaty, octem a worcesterem a osolte.

Foto: Greta Blumajerová

Omáčku můžete připravit i z kvalitního kečupu, já ale používám raději passatu

Krok 6: Omáčku 15 až 20 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Chutě se hezky propojí a omáčka zhoustne

Krok 7: Jestli máte raději hladké omáčky, vše na závěr rozmixujte.

Foto: Greta Blumajerová

Pro hladší strukturu můžete omáčku ještě rozmixovat

Krok 8: Když jsou žebra měkká, ze všech stran je potřete omáčkou. Takto připravené maso můžete buď ještě chvíli odkryté péct v troubě, dát venku na gril, nebo naložené v omáčce nechat v lednici, dokud na něj nepřijde řada. Během grilování už nebudete mít žádnou starost, maso stačí v podstatě jen ohřát.

Foto: Greta Blumajerová

Předpečená žebra potřete omáčkou a už jen krátce na grilu či v troubě opečte, nebo je naopak nechte ve směsi marinovat, než přijde jejich chvíle

Krok 9: Podávejte jen tak s pečivem, kukuřicí nebo salátem coleslaw.

Foto: Greta Blumajerová

Toto šťavnaté maso přímo odpadá od kosti

Jak máte žebra nejraději vy? V uzené polévce, na způsob trhaného masa nebo pomalu pečená žebra v cibulové omáčce?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama