Hlavní obsah

Náhlé změny pleti: Kdy je čekat a jak zareagovat?

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak reagovat na změny, které zahlédnete na své pleti!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují různé změny – někdo je z nich zmatený, jiní je berou jako výzvu. Změny pleti vás ale mohou pěkně vyděsit – najednou je jiná, citlivá či mastná a vy nevíte, co s ní. Nebojte – stává se to!

Článek

Na svou pleť, včetně jejích lepších i horších stránek a nejrůznějších výkyvů „nálad“ si každá žena zvyká polovinu života a tu druhou s jejími neduhy usilovně bojuje. Někdy se však během toho zvykání vaše pleť prostě změní! Jak je to možné? Obrovský vliv mají hormony!

Těhotenství = bouře hormonů

Nejčastější změny probíhají během těhotenství – a to nejen v těle, ale projevuje se i na pleti, na které se mohou objevovat například pigmentové skvrny nebo třeba akné. Změny jsou ale velice individuální. MUDr. Andrea Vocilková to potvrzuje: „Hormonální vlivy hrají rozhodující úlohu při ovlivnění stavu pleti i v těhotenství a po porodu. Každá žena ale reaguje v těchto obdobích jinak. Velmi záleží na typu pokožky. Některé ženy se sklonem k atopickému ekzému pociťují během těhotenství úlevu od potíží, jiným se naopak projevy zhoršují.“

Foto: Thinkstock

V těhotenství se v těle bouří hormony, a to je mnohdy vidět i na pletiFoto: Thinkstock

Změny po třicítce

Změny pleti nastávají po 30. roce života – najednou už nepotřebuje jen hydrataci a důsledné čištění, ale začíná si říkat i o přípravky, na které jste dříve nebyly zvyklé! Začněte se poohlížet po krémech s kolagenem, elastinem, kyselinou hyaluronovou, AHA kyselinami.

Dr. Sven Feye, vedoucí oddělení vývoje produktů pleťové kosmetiky Nivea, k tomu podotýká: „S přibývajícím věkem se zhoršuje schopnost regenerace kůže. U mladé dospělé pleti trvá epidermální obnova zhruba 28 dní, s přibývajícím věkem se prodlužuje na 40 až 60 dní. Zpomalená obnova pleti a nadměrné hromadění odumřelých kožních buněk na jejím povrchu se pak projeví mdlou až našedlou pletí. Stárnutí pleti se pak projevuje jemnými rýhami, vráskami, ztrátou pružnosti, nerovnoměrným zabarvením, ztrátou vlhkosti...“

Zrádné alergie

Vaše pleť se může změnit i kvůli alergii – ta vzniká kontaktem s alergenem, například kosmetickým přípravkem, kterým může být krém, ale i dekorativní kosmetika. Pokožka svědí, zčervená a mohou na ní vyvstat drobné puchýřky či vyrážka. Důležité je okamžitě přestat produkt používat a volit raději přípravky bez alergenů či parfemace.

Foto: Thinkstock

Na zralé pleti jsou změny vidět nejvíceFoto: Thinkstock

Změny kvůli menopauze

Změny pleti pravidelně doprovází i přechod – pleť je mastnější, citlivější, a dokonce se objevuje akné. Používejte proto zklidňující přípravky, které se o pleť postarají a dopřejí jí to, co potřebuje.

Co s tím?

Jak vlastně s různými změnami pleti bojovat? MUDr. Andrea Vocilková radí: „Nejdůležitější je respektování genetického základu a aktuálního stavu pokožky. Ovlivnit lze provokační a zhoršující faktory, jako je pobyt na slunci nebo působení přípravků, které byly podle vlastní zkušenosti hůře snášeny." Porada se zkušenou kosmetičkou nebo kožním lékařem není v současné době považována za projev marnivosti – může ušetřit peníze a předejít rozvoji závažnějších obtížně ovlivnitelných změn.

Máte i vy zkušenosti se změnami pleti?

Reklama

Načítám