Hlavní obsah

Tip pro pravé gurmány: Domácí nakládané sýry!

Foto: Petr Makovička

Nakládané sýry jsou výborným zpestřením grilování nebo posezení s přáteli

Milujete sýry v jakékoli podobě? Pak jistě neodoláte ani nakládanému domácímu hermelínu. To je klasika. Ovšem už jste vyzkoušeli třeba nakládané blaťácké zlato nebo fetu? Tak projednou zapomeňte na dietní večeři, a ochutnejte naše ostré chuťovky zastudena, které se hodí nejlépe k vychlazenému pivu.

Článek

Sýrové dobroty nejen k večeři už jste mohli vyzkoušet také díky našim předchozím receptům: Nápady na grilování: Zkuste sýry! nebo Babiččiny recepty: Sýrové lívanečky. Nyní si však pochutnáte na trochu ostřejší variantě, do které můžete přidat i bylinky či zeleninu ze zahrádky. Takové domáčí chilli papričky mají teprve ten správný říz. Ovšem, kdo nemá rád pálivé, stačí papričky nahradit takzvanými beraními rohy. Přejeme dobrou chuť.

Nakládané blaťácké zlato s kapií

Potřebujete:300 g blaťáckého zlata, 2 malé cibule, 2 stroužky česneku, 200 g sterilovaných kapií, kořenící směs Grilovaný sýr, slunečnicový olej.

Postup: Sýr nakrájejte na kostičky a obalte v koření. Pak rozkrájejte cibuli a česnek na plátky a přeceďte kapie přes sítko. Poté vše střídavě s kostičkami sýru navrstvěte do půllitrové sklenice a zalijte olejem. Pokud chcete mít sýr rychleji uležený, nechte ho 5 až 8 dní na kuchyňské lince. V ledničce vydrží naložený klidně i 14 dní. Nejlepší je sýr s chlebem nebo čerstvým rohlíkem.

Foto: Petr Makovička

Blaťácké zlato vydrží naložené dlouho

Dobře uleželý hermelín v láku

Potřebujete (na 6 porcí): 6 hermelínů, 3 cibule, 3 stroužky česneku, malou skleničku beraních rohů, koření Gyros, Steak a Provensálské, slunečnicový olej.

Postup: Nejprve všechny tři druhy koření smíchejte v misce. Poté si hermelíny podélně nařízněte (ale nepřepulte je úplně, aby držely pohromadě) a vnitřek lehce rozevřete. Dovnitř nasypte trochu kořenící směsi a vložte kolečko cibule. Půlky k sobě přitiskněte a hermelín obalte v koření rovněž zvenku. Musíte ho vždy více přitisknout a nebát se přitlačit, aby koření drželo.

Pak naskládejte hermelíny do větší sklenice a vždy prokládejte kolečky cibule, plátky česneku a mezery vyplňte beraními rohy. Kdo má rád ostré, může přidat i klasické pálivé feferonky. Vše zalijte olejem a nechte uležet 3 až 4 dny při pokojové teplotě nebo 5 až 6 dní v lednici. Záleží totiž na vás, jak hodně uleželý sýr máte rádi. Nejlepší je s čerstvým chlebem a zeleninovou oblohou. Můžete zvolit třeba beraní rohy, zelný salát, ale i pokrájenou cibuli.

Foto: Petr Makovička

Naprostá klasika mezi nakládanými sýry

Feta v bylinkovém nálevu

Potřebujete:200 g sýru feta (nenahrazujte balkánským sýrem, ten je příliš slaný), mix čerstvých bylinek – šalvěj, listová petržel, tymián, rozmarýn, špetku citronové kůry, 5 sušených rajčat, olivový olej.

Sýr nakrájejte na větší kostičky a olej smíchejte s nadrcenými bylinkami, citronovou kůrou a najemno pokrájenými sušenými rajčaty. Fetu pak naskládejte do skleničky a postupně zalívejte nálevem. Nechte uležet asi týden a podávejte s čerstvou bílou bagetkou.

Foto: Petr Makovička

Naložená feta s bylinkami má výraznou chuť

Kterou chuťovku vyzkoušíte vy? Pokud máte svůj oblíbený tip, vložte ho do sekce Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama